După ce ani în şir programul de construcţie de săli de sport şi bazine derulat de către Compania Naţională de Investiţii a dus la foarte multe controverse legate de calitatea lucrărilor prestate, inclusiv pe plan local, este posibil ca în Timiş, ca în foarte multe alte judeţe, să se intre într-o perioadă în care se stopează construcţia unor asemenea obiective de investiţii. Resursele C.N.I. şi fondurile guvernamentale se duc mai degrabă spre proiecte de infrastructură, considerate mai necesare şi mai utile.
Reguli noi la timpuri noi
După ce investiţiile în săli de sport şi bazine realizate în ultimii ani de către Compania Naţională de Investiţii au dus la foarte multe discuţii legate de oportunitate, se pare că optica actualului Guvern în privinţa C.N.I. s-a schimbat radical. Astfel, după inerenta schimbare a conducerii, noilor directori numiţi li s-a solicitat în mod expres să respecte procedurile de transparenţă în procesul de contractare a lucrărilor publice şi să “aşeze compania pe principii de competitivitate” cu scopul de a utiliza eficient resursele alocate din bugetul de stat. În cazul C.N.I, precizau reprezentanţii Executivului, va exista o trecere progresivă de la programele naţionale bazate pe săli de sport şi bazine de înot, la programe naţionale orientate pe modernizarea drumurilor şi a reţelelor de apă şi canalizare din mediul rural.
Noua politică a fost implementată, se pare, de către C.N.I., dacă e să se ţină cont de lista investiţiilor finalizate. Astfel, anul trecut, în mai, C.N.I. a finalizat ultima sală de sport din Timiş, cea din localitatea Găvojdia. De atunci nu au mai existat obiective de acest gen şi e posibil nici să nu mai existe în perioada următoare, judecând după semnalele trimise în acest sens de la nivelul Guvernului.
Diferenţele legate de viziune s-au văzut şi în Timiş, 2011 fiind se pare ultimul an în care programul de construcţie de săli de sport a funcţionat la capacitate maximă în judeţ. În acel an, ca în anii de început ai acestui program, au fost finalizate nu mai puţin de patru săli de sport – în Giarmata, Gătaia, Săcălaz şi Periam.
Un program controversat
Deşi în Timiş, prin A.N.L., Ministerul Dezvoltării nu a avut fonduri în ultimii ani să demareze construcţia măcar a unui singur bloc de locuinţe sociale, acelaşi minister, prin Compania Naţională de Investiţii, a continuat acest program de construcţii de bazine şi săli de sport început în 2003 de Guvernarea Năstase.
Un audit făcut anul trecut de Ministerul Dezvoltării, care acoperă activitatea Companiei Naţionale de Investiţii pentru perioada 2009 – 2012, relevă că, în esenţă, deficienţele fostului program de construcţie de săli de sport la pariu, iniţiat de Executivul Năstase, au continuat peste ani. Potrivit auditului, acordarea banilor pe proiecte s-a făcut ilogic, ajungându-se la investiţii cum ar fi “drumuri care leagă nimic de nimic” şi săli de sport în localităţi în care numărul populaţiei şi vârsta acesteia nu justifică asemenea investiţii, săli de sport care nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare şi la electricitate şi care sunt folosite cel mult pentru nunţi şi botezuri.
Unii dintre constructorii cu care C.N.I. avea încheiate contracte de lucrări au intrat în insolvenţă. Totodată, s-au făcut decontări pentru contracte încheiate cu C.N.I., în anul 2009, pentru obiective de investiţii în bazine de înot, la care stadiul de execuţie a contractului în prezent este zero. Este dat, printre altele şi, exemplul Timişoarei unde, în urma unei investiţii intens promovate de fosta conducere a Primăriei, o firmă din Hunedoara a încasat 21% din valoarea de 4,6 milioane de lei a contractului, deşi stadiul de execuţie este zero, potrivit Ministerului Dezvoltării.
Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării a mai constatat că la nivelul conducerii C.N.I., într-o anumită perioadă de timp, nu s-au făcut demersuri pentru recuperarea unor sume de la firmele care nu şi-au îndeplinit contractele şi nu s-a încercat penalizarea acestora.
Continuitate bizară
Continuarea în ultimii ani, oarecum în aceiaşi parametri a acestui program de investiţii, de către C.N.I., este ciudată, în condiţiile în care construcţia de săli de sport şi bazine a fost, poate, cel mai controversat plan de investiţii de după anul 2000. De altfel, şi actualul Executiv, şi fostele Guverne s-au arătat nemulţumite de derularea acestui program. În 2011, când prim-ministru era Emil Boc, acesta se arăta deranjat, în cadrul unei întâlniri cu primari timişeni, de unele investiţii prin programele derulate prin C.N.I., programul “Săli de sport pentru mediul rural” fiind primul pe lista celor criticate. “Sunt investiţii care nu se justifică. Degeaba alocăm resurse. Degeaba faci sală de sport într-o comună, sau un patinoar, dacă drumul este de pământ. Avem 40.000 de investiţii în România, unele începute înainte de 1989. Unele, poate, nu mai trebuie continuate”, spunea atunci fostul premier. Mai mult, se sugera că, pe fondul acestor nemulţumiri, C.N.I. ar putea fi desfiinţată. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum.
Cu sau fără C.N.I., unele investiţii controversate ar putea fi în continuare finanţate şi de actualul Guvern, în ciuda nemulţumirilor exprimate pe această temă de premierul Victor Ponta. “Din punctul meu de vedere, aşa cum s-a discutat şi aici în Timiş despre acest proiect al regionalizării, favorizarează continuarea unor investiţii trăznite, gen sală de sport la o localitate cu şase oameni, sau bazin de înot în vârf de munte”, spune consilierul judeţean P.D.-L. Tiberiu Lelescu.
Program derulat fără implicarea instituţiilor cu competenţe directe
În majoritatea cazurilor, algoritmul de construire a sălilor de sport şi bazinelor fost stabilit de Ministerul Dezvoltării şi de Compania Naţională de Investiţii, iar în afară de Primării nu par să fi fost implicate alte structuri de pe plan local care poate că ar fi avut un punct de vedere pertinent în problema construcţiei sălilor de sport.
“În ultimii şase – şapte ani, niciodată cei de la C.N.I. nu ne-au consultat în privinţa construirii sălilor de sport. În cazul construcţiei de săli de sport în Timişoara da, am fost notificaţi, însă în cazul investiţiilor din judeţ nu am fost niciodată consultaţi. Acest program a continuat aşa cum a început în perioada Guvernării Năstase, în 2004, adică fără să fie implicate nici măcar instituţiile cu competenţe directe”, declară inspectorul şcolar general adjunct Halasz Francisc (foto).
La rândul său, Flavius Nastor, director al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Timiş, spune că demersuri de consultare nu s-au întreprins nici la nivelul Direcţiei de Tineret şi Sport: “Niciodată nu ni s-a solicitat o opinie sau un punct de vedere şi nu am fost consultaţi de către reprezentanţii C.N.I. Aceasta deşi ar fi fost normal să fim întrebaţi, pentru că ştim foarte bine zonele unde se practică sportul intens în judeţ. Acolo ar fi trebuit construite săli de sport, nu unde nu există niciun fel de preocupări în acest sens”.
Chiar dacă primarii din localităţile timişene în care s-au construit săli de sport în ultimii doi ani spun că nu au avut probleme cu construcţiile realizate, există, totuşi, un semn de întrebare legat de aceste construcţii. Este vorba despre perioada de garanţie prea mică. La majoritatea sălilor de sport construite în Timiş, C.N.I. a acceptat ca lucrările realizate să aibă acelaşi termen de garanţie extrem de mic, de doi ani, termen în care firmele executante sunt obligate să facă reparaţii, dacă apar defecţiuni sau neconformităţi ce pot fi imputate constructorilor. După expirarea perioadei de garanţie, nici firmele executante, nici Compania Naţională de Investiţii nu mai pot fi constrânse legal să facă demersuri pentru remedierea deficienţelor. Aceasta în condiţiile în care pentru apartamentele din ansamblurile rezidenţiale nou realizate, în Timişoara, în Bucureşti, ca de altfel în toate oraşele mari perioada de garanţie oferită de către constructor este de zece ani.
Prin “strămoşul” actualului program de investiţii al C.N.I., derulat între 2002 şi 2004, pe perioada Guvernării Năstase, au fost alocaţi peste 165 de milioane de euro, dintr-un împrumut extern, pentru construcţia a 410 săli de sport în întreaga ţară. Însă termenul de finalizare a multor săli din program a fost fixat prea repede, în urma unui celebru pariu făcut de premierul de atunci cu omul de afaceri Ion Ţiriac. Astfel, multe săli au fost făcute în grabă şi au prezentat numeroase defecţiuni.
În Timiş s-au construit prin acest program zece astfel de săli: la Belinţ, Deta, Jebel, Jimbolia, Peciu Nou, Cărpiniş, Chevereş, Lovrin şi Tomeşti. La finalul programului, în 2004, la o bună parte dintre ele erau semnalate deja defecţiuni. Un exemplu în acest sens este cel al sălii de sport din Peciu Nou, unde ploua înăuntru, centrala termică nu funcţiona, uşile erau montate strâmb, iar apa curentă nu curgea.
De altfel, neregulile legate de programul de construcţie a sălilor de sport demarat în timpul guvernării Năstase au făcut obiectul unui dosar aflat în lucru, de mai bine de şase ani, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Dosarul a fost înregistrat în 2006 şi are ca obiect neregulile constatate la achiziţiile publice ale C.N.I.
Ultimele comentarii