Deputat PNL de Timiş: „75 de amendamente vizând proiecte mari ale Timişoarei au fost respinse în Parlament, în ultimii trei ani”

Deputat PNL Cornel Samartinean in greva japoneza Foto debanatÎn trei ani, 2013, 2014 şi 2015, trei parlamentari liberali de Timiş au depus 75 de amendamente la Legea proiectului asupra bugetului de stat. Toate vizând proiecte mari ale Timişoarei. Toate, însă, au fost respinse de majoritatea PSD.

 

În trei ani, 2013, 2014 şi 2015, deputaţii PNL de Timiş Cornel Sămărtinean şi Alin Popoviciu şi senatorul PNL de Timiș Vasile Blaga au depus 75 de amendamente la Legea proiectului asupra bugetului de stat. Toate vizând proiecte mari ale Timişoarei şi toate, respinse.

De la începutul mandatului meu am prezentat în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și apoi în plenul reunit al Parlamentului României aceste amendamente la Bugetul de stat pentru județul Timiș pe care îl reprezint, dar din păcate în toți acești trei ani toate amendamentele au fost respinse, atât în comisiile de specialitate, cât şi în plen, majoritatea parlamentară aflată la guvernare considerând neimportante amendamentele prezentate”, spune deputatul Cornel Sămărtinean.

Printre amendamentele depuse, care vizează proiecte ale Timişoarei, și care au fost respinse de majoritatea parlamentară PSD se numără demararea procedurilor de finanțare a șoselei de centură, varianta de ocolire sud a municipiului Timișoara, finanțarea lucrărilor de reabilitare a Gării de Nord, a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional, a unui bazin de înot olimpic, a unei săli polivalente şi a centrului intermodal în Timișoara şi, de asemenea, reabilitarea termică a clădirilor din oraş şi construcția unui nou penitenciar în afara Timișoarei

Cornel Sămărtinean acuză că, de trei ani de zile, odată cu preluarea guvernării de către PSD, Timișul este cvasi-absent din lista de investiții finanțate de Guvernările Ponta, fiind și în prezent cu 5.000.000 lei alocaţi proiectelor sale aflate în jurisdicţia Executivului pentru obiective de mult promise. „Dacă la începutul anului 2013 s-au organizat o serie de întrevederi cu parlamentarii de Timiș, pentru a le prezenta priorităţile oraşului şi ale judeţului, în ultimii doi ani s-a renunţat la aceste întâlniri”, afirmă deputatul Cornel Sămărtinean. Adăugând că, la acel moment, parlamentarii de Timiş au primit o listă cu 15 priorități, toate necesitând finanţare de la bugetul de stat, însă niciuna nu s-a concretizat.

„Agenda publică referitoare la priorităţile judeţului Timiş e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire”, afirmă deputatul liberal. Argumentându-şi afirmaţia prin faptul că, deși ne aflăm la mijlocul lunii octombrie, în Timiş nu se discută nimic despre bugetul pe 2016 şi nici nu se cunosc prioritățile judeţului, pentru că nu există o agendă publică vizavi de aceste priorități. Asta deşi, reaminteşte el, Timişoara contribuie, după Bucureşti, cu cei mai mulţi bani la bugetul Statului. „De aceea, consider că banii trebuie să revină în județ. Pentru ca acest lucru să se întâmple, se impune ca factorii de decizie politici și administrativi, respectiv primarii, consilierii județeni și consilierii locali să-și prezinte în timp util solicitările și propunerile pentru a putea fi prezentate în comisiile de specialitate ale Parlamentului, în vederea soluționării problemelor  județului”, mai spune Cornel Sămărtinean.

Acesta estimează că bugetul de stat pe 2016 va reprezenta cel mai important subiect de dezbatere în Parlament la acest sfârșit de an: „Reprezentanţii administraţiei publice locale din Timiș și administrațiile din instituțiile guvernamentale județene trebuie să-și prezinte din vreme proiectele pentru care doresc să obţină sprijin financiar bugetar. Autoritățile locale trebuie să vină cu proiecte concrete pe care deputaţii şi senatorii aleşi care reprezintă judeţul Timiş au obligația să le promoveze în Parlamentul României pentru a putea  primi  astfel finanțare de la bugetul de stat”.

Acesta consideră că prioritar este interesul cetățeanului, „și de aceea voi apăra acest interes folosindu-mă de toate pârghiile legislative pe care mandatul de deputat mi le conferă. Aşa cum am mai declarat, nu vreau să fiu un deputat anonim, și de aceea toată activitatea mea de deputat a fost, este și va fi concentrată către problemele și nevoile cu care se confruntă cetățenii Timișoarei, care m-au mandatat ca parlamentar de Timiș și pe care îi reprezint în Parlament”.

Acesta invită timişorenii să îi trimită propunerile lor, până în 30 octombriie, pe adresa Cabinetului parlamentar, de pe str. Mărăşeşti nr. 9 sau la adresa de mail: cornelsamartinean@yahoo.com.

Print Friendly, PDF & Email