25 de milioane de euro pe an, bani europeni pentru programele de vaccinare

The Lake District Rebuilds Infrastructure After Worst Floods In Cumbria's HistoryPentru a îmbunătăţi sănătatea a milioane de persoane din ţările în curs de dezvoltare, Uniunea Europeană va majora cu peste 100% finanţarea pentru programele de vaccinare şi imunizare derulate la nivel mondial.

 

Plafon de fonduri dublat

În fiecare an, 1,5 milioane de copii mor din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare. Acesta este motivul pentru care UE va acorda pentru prevenţie, pentru perioada 2014 – 2020, fonduri în valoare de 25 de milioane de euro pe an, faţă de zece milioane cât a acordat în anii anteriori.

Cu ajutorul acestora, Alianţa GAVI, organizaţie nonprofit al cărei obiectiv este să crească accesul la vaccinare, va lupta să protejeze populaţia împotriva bolilor mortale care afectează cele mai sărace ţări din lume. Organizaţia reprezintă toţi actorii-cheie implicaţi în programe de imunizare la nivel mondial, de la Guverne donatoare şi autorităţi din domeniul sănătăţii, până la reprezentanţi ai societăţii civile, ai industriei vaccinurilor şi ai unor companii private. 

Ajutorul se acordă în funcţie de nevoile specifice ale fiecărei ţări. Bazându-se pe forţa membrilor săi, alianţa GAVI poate agrega cererea pentru fiecare ţară, garantând astfel o finanţare predictibilă, pe termen lung. Această practică duce şi la scăderea preţurilor, ceea ce înseamnă că vaccinurile pot ajunge la un număr şi mai mare de copii.

Ţările din Africa, Pacific şi Caraibe primesc aproape două treimi din finanţarea disponibilă. Datorită unor donatori ca UE, aproape jumătate de miliard de copii au fost vaccinaţi începând din anul 2.000 şi au fost salvate circa şase milioane de vieţi.

Alianţa GAVI finanţează 11 vaccinuri, inclusiv pe cele împotriva bolii pneumococice şi infecţiei cu rotavirus, principalele cauze ale pneumoniei şi diareei care pot fi prevenite prin vaccinare, precum şi vaccinul împotriva papiloma virusului uman, care cauzează cancerul de col uterin.

Pentru a îmbunătăţi condiţiile generale şi pentru a pune bazele unor sisteme sanitare eficiente şi durabile în ţările în curs de dezvoltare, UE acţionează şi în alte sectoare ale sănătăţii, cum ar fi nutriţia, apa şi salubrizarea şi siguranţa rutieră.

Începând din 2004, sprijinul oferit de UE a făcut posibilă vaccinarea împotriva rujeolei a 18,3 milioane de copii cu vârsta sub 1 an şi, de asemenea, au fost construite, renovate sau echipate peste 8.500 de centre medicale şi s-au efectuat 17 milioane de consultaţii în domeniul sănătăţii reproducerii.

Vaccinul împotriva papiloma virusului, încă privit cu scepticism în România

În România, campanii de vaccinare precum cele derulate de Alianţa GAVI, împotriva papiloma virusului uman, care cauzează cancerul de col uterin, continuă să fie privite cu scepticism, din cauza riscurilor aferente sau a unei infomări necorespunzătoare.

O statistică realizată la Anadolu Medical Center, din Istanbul, unde se tratează anual în jur de 1.500 de români, arată că România este pe locul I în Europa la decese prin cancer de col uterin. Chiar dacă această maladie ar putea fi prevenită prin vaccinare, puţine femei se imunizează. În Timiş, maximum 400 de femei se vaccinează anual împotriva acestei boli. Aceasta deşi cancerul de col ute­rin face noi şi noi victime. Anual, în ţară, sunt diag­nos­ticate cu această formă de can­cer peste 3.400 de femei. În Timiş, anual sunt depistate 80 de cazuri noi de cancer de col uterin.

Medicul timişorean Georgeta Rus, care este şi consilier judeţean, din partea PDL, spune că, din partea părinţilor, vede o reticenţă legată de vaccinare. “Şi, deşi mulţi medici au salutat introducerea pe piaţa românească a acestui tip de vaccine, nu au putut nega nici raportările legate de efectele adverse. În plus, vaccinarea nu asigură o protecţie totală împotriva acestui tip de cancer. Din punctul meu de vedere, această campanie de vaccinare reprezintă, oricum, o cheltuială prea mare în raport cu programe de prevenire, de igienă şi de educaţie sexuală derulate în instituţiile de învăţământ. Niciodată aceste programe de prevenire şi informare nu au costat cât o campanie de vaccinare, în privinţa căreia au existat mereu suspiciuni, legate de comisioane”, mai spune Georgeta Rus.

Print Friendly, PDF & Email