17 şcoli din Timiş se implică în construirea lumii cu zero deşeuri

Concursul de educaţie ecologică „Şcoala Zero Waste” este la start

Scoala Zero Waste 2„Şcoala Zero Waste”, un concurs naţional de educaţie ecologică şi colectare selectivă destinat tuturor şcolilor din învăţământul primar şi gimnazial din România, este pe punctul de a începe. Timişul are cele mai multe şcoli înscrise în competiţie, 17.

 

Perioada de desfăşurare a competiţiei este 23 aprilie – 30 mai. Prin „Şcoala Zero Waste” organizatorii, reprezentanţii Ecostuff, îşi doresc să crească nivelul de educaţie în ceea ce priveşte acest vechi concept potrivit căruia nimic nu se risipeşte, iar deşeurile sunt privite ca resurse.

Ideea «Şcoala Zero Waste» a venit în urma discuţiilor purtate cu participanţii în campaniile Let’s Do It, Romania! Concluzia generală este că acţiunile de curăţenie şi ecologizare nu sunt deloc suficiente. Trebuie să ne îndreptăm către o lume în care astfel de campanii de curăţenie nu vor mai fi necesare, înspre o lume cu zero deşeuri”, mai spun reprezentanţii Ecostuff.

În lupta pentru premiul cel mare – o tablă interactivă, un calculator şi o imprimantă multifuncţională oferit de Continental Corporation – iau startul 108 şcoli din 33 de judeţe şi din Bucureşti şi vor fi implicaţi aproape 40.000 de elevi. 68 sunt din mediul rural şi 40 din mediul urban. Mai sunt înscrise în competiţie patru şcoli speciale, o şcoală cu elevi de etnie rromă şi o şcoală sportivă. Judeţul cu cele mai multe şcoli înscrise este Timişul, cu 17 şcoli: Şcoala Primară Alioş, Şcoala Gimnazială Birda, Liceul Teoretic Buziaş, Şcolile Gimnaziale Cenei, Darova, Ghilad, Liebling, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Al. Roşca”, din Lugoj, Şcolile Gimnaziale „Măguri”, din Lugoj, Moşniţa Nouă, Pădureni, Pişchia, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan”, din Timişoara, Liceele Teoretice „Nikolaus Lenau” şi „Grigore Moisil”, din Timişoara, Şcoala Gimnazială nr. 7 Timişoara şi Şcoala Gimnazială Topolovăţu Mare.

Zero Waste (Zero Deşeuri) este un concept menit să ghideze oamenii în schimbarea stilului de viaţă şi care încurajează regândirea ciclului de viaţă al resurselor, astfel încât să imite modul în care natura refoloseşte resursele. Astfel volumul gunoaielor scade, poluarea este mult diminuată, ameninţarea pentru sănătatea oamenilor, plantelor şi animalelor dispare.

Evoluţia tuturor şcolilor înscrise în concurs va putea fi urmărită şi pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/scoalazerowaste.

Cei mai silitori elevi vor putea câştiga un laptop performant, o bicicletă sau un aparat foto. Vor fi acordate şi câte două menţiuni pentru cei mai harnici şi implicaţi elevi din fiecare judeţ participant. Aproape 5.000 de elevi sunt înscrişi în competiţia pentru premiile individuale.

În plus profesorii coordonatori ai primelor trei şcoli câştigătoare în Concursul „Şcoala Zero Waste” ediţia 2014 vor primi câte o tabletă, puse în joc tot de partenerul concursului, Continental.

Print Friendly, PDF & Email