Zilele patrimoniului local din Povergina

Biserica din Povergina, în proces de conservare. Foto: Mitropolia Banatului

Asociația My Banat și Asociația Biserici Înlemnite organizează la Povergina, în jurul Bisericii de lemn reîntregită, o întâlnire cu localnicii, pentru a depăna poveștile locului împreună cu fiii satului.

 

Povestea satului Povergina începe în 1761. Oamenii cunosc localitatea mai ales datorită Bisericii ortodoxe de lemn din sat, lăcaș care datează din 1783. Monument istoric național, Biserica din Povergina trece în prezent printr-un proces de reabilitare după ce, în martie 2015, a fost distrusă de un incendiu. Potrivit Mitropoliei Banatului, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Povergina este construită din lemne de stejar îmbinate la colţuri în „coadă de rândunică”, iar pereţii exteriori sunt acoperiţi cu lipitură de pământ. Fundaţia este din piatră de carieră. Pictura a fost realizată de unul dintre cei mai importanți zugravi din Banat, Gheorghe Diaconovici, cel care face tranziția între pictura bizantină și cea occidentală, acesta fiind tatăl unuia dintre fondatorii învățământului bănățean, filologul Constantin Diaconovici Loga. „Împreună cu celelalte 15 biserici de lemn din zona Făgetului, biserica din Povergina constituie o componentă de bază a patrimoniului cultural al Banatului, fiind un monument reprezentativ pentru arhitectura lemnului din zona de vest a României”, mai spun reprezentanţii Mitropoliei Banatului.

Dincolo de patrimoniul valoros pe care îl reprezintă această biserică de lemn, Povergina are şi un alt patrimoniu, nevăzut și nescris, pe care Asociația My Banat îl scoate la lumină pentru a crea începutul unui proces de revitalizare a localității, un proces care să readucă la viață tradiții întrerupte, cum ar fi Ruga satului, să invite copiii localnicilor să se întoarcă acasă și pe prietenii acestora să îi însoțească, iar pe turiști, să descopere locurile ascunse de dealurile Lugojului și să testeze gustul inedit al bucătăriei locale. Ca un prim exercițiu al acestui demers, Asociația Biserici Înlemnite și Asociația My Banat în colaborare cu localnicii din Povergina vor organiza vineri și sâmbătă, 25 şi 26 august, Zilele patrimoniului local din Povergina, eveniment la care sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi.

„Ne dorim ca evenimentul să fie reeditat în anii ce urmează la data de 20 iulie, data la care Povergina sărbătorea Ruga satului, eveniment care nu s-a mai ținut de peste zece ani. Ne dorim ca nu doar Biserica de lemn  sau Casa învățătorului să fie atracție pentru turiști, ci mai ales tradițiile și obiceiurile oamenilor, mâncarea, muzica și munca lor să reprezinte un motiv în plus de a descoperi Țara Făgetului”, transmit organizatorii.

Distanța Timișoara – Povergina este de 90 km și se parcurge cu autoturismul în circa 70 de minute, pe autostrada A1

Organizatorul proiectului Oglinda de lemn II este Asociația Biserici Înlemnite. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul cultural Oglinda de Lemn II își propune să contribuie la conștientizarea, în rândul publicului larg, a valorii dar şi a pericolului dispariției patrimoniului de lemn, și, mai mult decât atât, a impactului pe care dispariția sa îl are asupra comunităților locale, asupra memoriei colective și identității culturale a acestora.

Print Friendly, PDF & Email