Zilele Culturii Austriece, la Timişoara

Muzeul de Arta Timisoara Foto Muzeul de ArtaZilele Culturii Austriece, organizate la Timişoara în zilele de 14 – 16 noiembrie, vor veni cu o „infuzie” de cultură modernă și contemporană, într-un context local luminat în ultimii 300 de ani de flerul tradiției imperiale, vieneze.

 

Anul 1716 este pentru Timișoara un reper istoric de importanță majoră, reprezentând începutul epocii moderne. Pe parcursul celor 300 de ani scurși de atunci, Timișoara a fost locul de întâlnire și împletire a numeroaselor culturi, reinventându-se pas cu pas, devenind un loc de referință pe harta Europei prin multiculturalitatea sa. Bogăția tradițiilor asimilate pe parcursul timpului și, totodată, prospețimea, elanul, curajul, dârzenia și spiritul veșnic tânăr al timișorenilor, manifestate în Decembrie 1989, s-au cristalizat până în prezent într-o urbe modernă și cosmopolită, într-o metropolă europeană. Anul 2021 va încorona această istorie a «luminii» de pe Bega cu binemeritatul titlu de Capitală Culturală a Europei, aducând cu sine noi impulsuri culturale internaționale, acordate la valorile tradiționale existente aici”, transmit reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Zilele Culturii Austriece, aflate la prima ediţie,se vor desfășura după următorul program:

Luni, 14 noiembrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara

Ora 16: Deschiderea Zilelor Culturii Austriece la Timişoara

Ora 16.30: Conferinţa „Eugeniu de Savoya şi Timişoara”, susținută de prof. univ. dr. Victor Neumann .

Ora 17: Conferinţa „Personalităţi feminine marcante în istoria Austriei din ultimele două secole”, susținută de Mag. Elisabeth Marinkovic, atașat cultural al Ambasadei Austriei la București.

Ora 17.45: Vernisajul expoziţiei Patria marilor fiice, care îşi propune să ilustreze poveştile de viaţă ale unor femei austriece – aristocrate, artiste, femei de ştiinţă, politiciene, actriţe, muziciene, doctoriţe şi regizoare, militante pentru drepturile femeii. Prezentarea va fi cronologică, începând cu secolul 19, ajungând până în secolul 21. Expoziția va fi deschisă în perioada 15 – 23 noiembrie, la Muzeul de Artă Timișoara.

 

Marți, 15 noiembrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara

Ora 18: Lansarea cărţii Eugeniu de Savoya. Eroism, nevroză, erotism, scrise de Konrad Kramar și Georg Mayrhofer. Lansarea se va desfășura sub forma unei dezbateri.

Ora 19.30: Concert de jazz TRInterferențe muzicale, susţinut de Nicolas Simion jazz4-tett: Nicolas Simion (Austria), la sax&clarinet bas, Sabri Tulug Tirpan (Turcia), la pian, Wolfgfram Derschmidt (Austria), la bas, şi Ioan Minda (Austria), la percuție.

Concertul de jazz este dedicat aniversării a 300 de ani de la cucerirea Timișoarei de către Prințul Eugeniu de Savoya și reprezintă un simbol. TRInterferență: întâlnire, improvizație, comunicare prin intermediul creației și interpretării muzicale provenite din cele trei culturi, austriacă, turcă și românească.

 

Miercuri, 16 noiembrie, la Teatrul German de Stat Timișoara

Ora 19: Spectacolul Curie – Meitner  – Lamarr, de Anita Zieher, în regia Sandrei Schüddekopf. Spectacolul este realizat în colaborare cu Teatrul German de Stat Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest Timișoara și Lectoratul Austriac din Timișoara.

Un spectcaol despre trei pioniere care personifică în mod exemplar trei realizări ale unor femei de excepție: Marie Curie, laureată a două Premii Nobel și, totodată, descoperitoarea radioactivității, Lise Meitner, cercetătoarea vieneză care a dat prima explicație fizică a fisiunii nucleare și Hedy Lamarr, actrița hollywoodiană care a inventat sistemul secret de comunicaţii, folosit în cel de-al Doilea Război Mondial, sistem care stă la baza tehnologiei wireless de astăzi.

Zilele Culturii Austriece, un eveniment la prima ediţie, sunt organizate, în contextul proiectului „300 de ani de lumină”, de Primăria şi Consiliul Local Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Forumul Cultural Austriac la București, Asociația Culturală „Musikforum Europa”, în colaborare cu Muzeul de Artă Timișoara, Lectoratul Austriac din cadrul Universității de Vest și Teatrul German de Stat Timișoara, sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Austriei la București și al Consulatului Austriei la Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email