Pentru că jocurile de noroc de tip slot-machine, cunoscute sub denumirea populară de păcănele, au cunoscut o extindere fără precedent şi în Timiş – în Timişoara, de exemplu, nu există niciun birt de cartier care se respectă fără păcănele –, şi pentru că dependenţa de jocuri de acest tip a dus la adevărate drame sociale, chiar sinucideri, mai mulţi deputaţi U.D.M.R., printre care şi unul de Timiş, au propus un proiect de lege care să interzică acest tip de jocuri. Singurele locuri în care pasionaţii de păcănele vor mai putea butona aceste aparate vor fi cazinourile.
“Sindromul păcănelelor”
Pe motiv că jocurile de noroc de tip slot-machine au devenit un adevărat flagel, 13 parlamentari U.D.M.R., printre care şi deputatul timişean Molnar Zsolt, au iniţiat un proiect de lege care vrea să interzică amplasarea automatelor pentru jocuri de noroc în baruri, în restaurante, în cinematografe şi în sediile Loteriei Române. Excepţia o vor constitui-o cazinourile.
“Eu am fost preşedinte de club sportiv municipal şi am avut un handbalist care câştiga 2.200 de euro în municipiul Satu Mare, dar juca toţi banii la «păcănele » şi după aia venea cu mâna întinsă şi cerea împrumut 10 – 20 de euro ca să poată trăi”, spune unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul Kereskenzi Gabor.
Parlamentarii au argumentat legea prin mai multe studii internaţionale care arată că aparatele de tip slot-machine dezvoltă dependenţă. Consecinţele sociale şi psihologice sunt deosebit de grave, atât la nivelul persoanelor afectate, care se confruntă cu rate ridicate de suicid, cât şi la nivelul familiilor acestora. “Există deja o vastă literatură ştiinţifică privitoare la jocurile de noroc – matematică, psihologie, sociologie – în cadrul căreia a fost pusă în evidenţă problema dezvoltării dependenţei de jocurile de noroc (ludomanie) sau a jucatului patologic. Psihologii şi psihiatrii au relevat faptul că simptomele acestei dependenţe sau tulburări de comportament prezintă similitudini frapante cu dependenţa de substanţe psihotrope”, se arată în motivaţia proiectului de lege.
În aceeaşi expunere de motive se mai arată că firmele organizatoare de jocuri de noroc din România au înregistrat încasări anuale mai mari de la an la an, în unele cazuri creşterea fiind de peste 60%, lucru care a făcut să apară tot mai multe societăţi comerciale de acest tip, care nu au avut nicio problemă în a-şi găsi clienţi. Această prosperare a firmelor de acest fel, spun deputaţii iniţiatori, “nu este direct corelată cu dezvoltarea economică generală”.
Parlamentarii mai citează nişte studii de specialitate din care se desprinde concluzia că jocul la aparatele electronice cu câştiguri prezintă cel mai ridicat risc de a dezvolta dependenţă de jocuri de noroc şi că în România ultimilor ani “avem de-a face cu o creştere progresivă a categoriilor de persoane care practică activitatea de jocuri de noroc, iar gradul de acoperire cel mai ridicat se înregistrează la tinerii adolescenţi, care petrec din ce în ce mai mult timp în sălile de jocuri de noroc”.
Deputaţii iniţiatori mai spun că legislaţia în vigoare în România este prea permisivă cu privire la amplasarea tocmai a mijloacelor de joc care dau cel mai repede dependenţă.
Attila Korodi, un alt iniţiator al legii, a declarat că, în urmă cu aproximativ o jumătate de an, a iniţiat conceperea modificării legislative care vizează acest domeniu, arătând că şi dezbaterile cu societatea civilă, pe marginea proiectului de modificare, au durat jumătate de an. “Am avut numeroase discuţii de ordin profesional, atât cu reprezentanţi din sfera politică, cât şi cu cei ai organizaţiilor neguvernamentale, reprezentanţi ai societăţii civile, bisericilor tradiţionale care desfăşoară activităţi sociale. Concluziile acestor discuţii mi-au întărit convingerea că, în România, este necesară adoptarea unei reglementări legislative în acest sens”. Attila Korodi susţine că amplasarea acestor jocuri de noroc doar în cazinouri reprezintă cea mai bună soluţie de a limita implicaţiile sociale ale acestui fenomen.
În opinia sa, persoanele care apelează la jocurile de noroc în cazinouri dispun de o situaţie financiară adecvată, iar în cazul acestora, o pierdere nu cauzează probleme deosebite din punct de vedere psihologic. “Însă, în cazul familiilor cu venituri modeste, situaţia este cu totul diferită, deoarece unde există numai una sau două persoane care realizează venituri, pierderile financiare de acest gen creează probleme deosebite, deci trebuie adoptate măsuri pentru stoparea lor”, a explicat deputatul U.D.M.R.
Număr necunoscut de localuri cu păcănele la Timişoara
Şi pe plan local, la Timişoara, în aproape toate cartierele numărul “cazinourilor-birturi”, cu celebrele păcănele sau cu pariuri sportive, s-au înmulţit exponenţial. În mod direct proporţional au crescut şi cazurile de dependenţă dezvoltată de copii, tineri sau chiar adulţi, faţă de aceste jocuri de noroc. Ştirile despre administratori de bloc care pariază la “păcănele” banii strânşi de întreţinere pentru tot imobilul administrat sau fondul de rulment nu mai sunt de mult o raritate.
Acesta este şi motivul pentru care mai mulţi consilieri locali au solicitat o inventariere a acestor localuri, mai multă grijă la acordarea de autorizaţii pentru astfel de afaceri şi, nu în ultimul rând, un regim special de impozitare, indicând faptul că Primăria Timişoara s-a arătat foarte pragmatică în ceea ce priveşte veniturile obţinute de pe imobile în care funcţionează diverse asociaţii de interes public sau organizaţii de cultură şi artă, dar foarte tolerantă faţă de aceste “cazinouri de cartier”.
Grupul de consilieri locali P.D.-L. au cerut Biroului autorizare al Primăriei Timişoara o situaţie cu sălile de jocuri funcţionale, cu casele de pariuri şi casele de amanet din oraş, motivând: “Am observat în ultima vreme o proliferare a acestor activităţi în oraş, nu sunt toate cele mai sănătoase pentru viaţa socială a oraşului. Sunt activităţi permise, însă credem că un număr foarte mare nu este foarte sănătos pentru oraş. În acest sens trebuie să vedem în ce mod au evoluat aceste unităţi şi ce se poate întreprinde ca, totuşi, să fie limitat numărul lor”.
Consilierul local P.D.-L Simion Moşiu spune că, dacă nu se poate rezolva ceva rapid la modul de impozitare, ar trebui să se întreprindă măcar ceva în ceea ce priveşte amplasarea unor astfel de săli de jocuri. “Trebuie să existe o limitare a acestor activităţi, mai ales în zona unităţilor de învăţământ”.
Consilier local: “Nu e normal ca la un parter de bloc să fie alăturate trei localuri cu jocuri de noroc”
Consilierii P.D.-L. nu au primit încă situaţia solicitată Biroului autorizare. “Nici nu cred că o vom primi, pentru că se pare că există interesul să nu ne parvină o astfel de inventariere, care ar arăta dimensiunea la care a ajuns acest fenomen al jocurilor de noroc în oraş”, spune şi consilierul local P.D.-L Ştefan Sandu.
Ştefan Sandu mai spune că, prin situaţia cerută Primăriei, s-a dorit să se evidenţieze faptul că sunt din ce în ce mai multe spaţii destinate unor astfel de activităţi, care, deşi sunt legale, au ajuns, prin dezvoltarea lor, să treacă peste o măsură rezonabilă şi sănătoasă pentru societate, din punct de vedere social.
“Nu ştiu dacă se va reuşi perceperea unor impozite locale mai mari pentru aceste spaţii, pentru că ele sunt deja impozitate suplimentar de către Fisc. Dar am cerut Primăriei să constate că extinderea unor astfel de activităţi în oraş nu e un lucru bun şi arată o înrăutăţire a stării sociale. Se ştie că în situaţii de sărăcie extremă oamenii sunt împinşi spre asemenea jocuri de noroc de speranţa câştigului, pe care nu o mai au prin muncă”, mai spune consilierul local P.D.-L.
În opinia sa, faptul că se deschid tot mai multe localuri de acest tip arată că există cerere şi este îngrijorător faptul că, în oraş, cele mai multe localuri cu jocuri de noroc de tip slot-machine s-au deschis tocmai în zone intens frecventate de către tineri, cum e, de exemplu, zona Complexului Studenţesc. “Nu e normal ca la un parter de bloc să fie alăturate trei localuri cu jocuri de noroc. Şi e ciudat faptul că Primăria nu avea o problemă cu ele, ci cu second-hand-urile din zona centrală. Am spus atunci şi în plen că acesta este un indiciu al stării sociale din municipiu, pentru că dacă ar exista un nivel de trai peste medie, în zona centrală ar fi numai buticuri au haine de lux”, mai spune Ştefan Sandu.
În plus, reaminteşte acesta, nu trebuie uitat faptul că sunt state vest-europene unde este interzisă amplasarea unor astfel de automate în localuri publice, şi că în România deja s-a depăşit de mult o limită rezonabilă legată de numărul şi amplasarea acestor automate.
la videle ,jud teleorman pariurile sportive si jocurile de noroc sant in curtea liceului ,iar la 1 m de perimetrul acestuia este plin de baruri ,buticuri cu tigari si bauturi, poate filmeaza cineva sa vada toata tara ce mostenire ne a lasat videanu.
trebue interzise cat mai repede de la pacanele apar destramari de familii ne distrug copiii tot de la pacanele au crescut nr de spargeri de furturi si in plus este cea mai mare evaziune detinatori de pacanele platesc doar taxa pe aparat de 800 leisi ce mai baga ei un profit semnificativ de vreo 500—1000 de lei restul de ordinul zecilor chear sutelor de mii se inpart intre detinatorul acestor pacanele si cel care le are in chirie bani neinpozitati si nimeni nui controleaza toti detinatorii se plang ca nu castiga mai nimic din ele dar sau inmultit mai ceva ca partidele dupa 1990 cei mai grav ca lea dat autorizatie de functionare peste tot am vazut chear in cofetarie ii dai la copil 5 lei pentru o prajitura crezand ca castiga ii lasa si pe aceia la aparat ar putea daca nu le interzic macar sa le faca o taxa de cel putin 3000 de ron pe aparat celor din afara cazinourilor dar nu cred co sa se faca nimic deoarece cel care detine pacanelele pe o zona de trei judete are un venit neinpozabil undeva in jur de 100000 de euro pe luna din care mai bine de 50% ii distribue in conturile celor sus pusi ca doar suntem in ROMANIA