Peste o sută de timișoreni își vor petrece sfârșitul de an internați în Spitalul „Victor Babeș” Timișoara din cauza unor infecții respiratorii. Zece dintre pacienți sunt copii.
Ultimele zile au adus un număr ridicat de prezentări în serviciul de gardă al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara. Între 15 și 20 de pacienți au venit zilnic pentru evaluare din cauza unor infecții respiratorii acute. În prezent, peste 100 dintre cele 170 de paturi destinate pacienților cu boli acute sunt ocupate de pacienți cu viroze respiratorii.
„Majoritatea prezentau stări febrile, dureri de cap, frisoane, secreții nazale abundente, tuse, dureri în gât. Au fost investigați, li s-a administrat un tratament simptomatic și cei mai mulți au fost lăsați să plece acasă. Nu puțini sunt, însă, cei care au necesitat internarea în spital pentru că au dezvoltat inclusiv insuficiențe respiratorii. Practic, în acest moment, mai bine de jumătate dintre paturile destinate bolnavilor acuți sunt ocupate de pacienți cu infecție respiratorie, fie că vorbim de virusuri gripale, Sars-CoV-2, IACRS și așa mai departe”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.
Medicii recomandă ca la primele semne de boală pacienții să se adreseze medicului de familie sau Centrelor de Permanență pentru a începe cât mai repede tratamentul. Amânarea administrării de medicamente simptomatice poate duce la o agravare a bolii.
„Cele mai multe infecții respiratorii sunt de origine virală și nu necesită antibiotic. Dacă, însă, după două-trei zile de administrare de simptomatice nu se observă o îmbunătățire a stării de sănătate, ba dimpotrivă, de exemplu, observăm că sputa dintr-o culoare albicioasă devine galben-verzuie, înseamnă că avem deja o suprainfecție și în acel moment este necesară administrarea unui antibiotic. Am mai spus-o și o repet de fiecare dată: nu trebuie să facem abuz de antibiotice, nu trebuie să administrăm la primele simptome antibiotice, pentru că riscăm să ajungem la momentul în care nu vom mai putea trata chiar și infecții banale, întrucât organismul nostru va dezvolta o rezistență. Și, atunci când vom avea o infecție severă, nu o să mai avem soluții terapeutice”, mai spune prof. dr. Cristian Oancea.
Ultimele comentarii