Vaccinurile „Cantacuzino”, din nou scoase din schemă, în favoarea produselor de import

vaccinareSe pare că nici în 2014 românii nu se vor vaccina preventiv antigripal cu vaccin produs la Institutul „Cantacuzino”, ci cu vaccinuri de import, mai scumpe şi mai rupte de specificul virusologic local.

 

Vaccin antigripal din import în valoare de şapte milioane de lei

Ministerul Sănătăţii a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că va achiziţiona vaccin antigripal de aproape şapte milioane de lei, producţia de vaccin antigripal de la Institutul „Cantacuzino” neputând fi reluată întrucât institutul nu are autorizaţie şi, mai mult, este implicat într-un proces penal. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a spus că a solicitat Comitetului Naţional de Vaccinologie să facă o analiză asupra situaţiei vaccinărilor: „Trebuie să vedem ce poate fi menţinut şi ce poate fi schimbat. Mă refer atât la vaccinurile împotriva hepatitei B, BCG, împotriva tuberculozei, şi vaccinul antigripal. Vom face eforturi pentru a achiziţiona vaccinurile de la producătorii existenţi. Anul acesta ne-am confruntat cu probleme în identificarea unor producători care produc vaccinurile BCG şi hepatitic B, dar am reuşit să găsim şi să asigurăm cantităţile necesare”.

Potrivit ministrului, au fost încheiate toate procedurile necesare achiziţionării centralizate a vaccinurilor BCG şi hepatitic B, proceduri demarate încă de la începutul acestui an: „Au fost recepţionate cele 513.000 de doze de vaccin BCG care au fost distribute în unităţile din teritoriu pentru reînceperea imunizărilor. Până la sfârşitul acestei luni vor fi recepţionate şi 50.000 de doze de vaccin hepatitic B”. Nicolae Bănicioiu anunţă că anul acesta Ministerul Sănătăţii va achiziţiona 500.000 de doze vaccin antigripal în valoare estimată de 6.950.000 de lei, pentru campania de imunizare gratuită a persoanelor cu risc de îmbolnăvire.

Procedurile de achiziţie pentru vaccinul antigripal au fost demarate, iar zilele trecute a fost publicată documentaţia în portalul electronic de achiziţii electronice. Ministrul mai spune că vaccinul gripal va fi achiziţionat de la producătorul care va fi declarat câştigător în cadrul licitaţiei centralizate organizate de Ministerul Sănătăţii. „De acum încolo, în fiecare an, în decembrie, vom avea planul naţional de vaccinare. Achiziţiile vor fi pe perioadă lungi, ca să nu mai fie sincope. Pentru că sunt din ce în ce mai puţini producători şi, dacă iei pe un an, nu mai sunt interesaţi. Legat de «Cantacuzino», nu vor fi vaccinuri nici în 2014. Institutul «Cantacuzino» nu are autorizaţie pentru producţia de vaccin. Suntem foarte circumspecţi având în vedere problemele de anul trecut, procesul penal care este în derulare”, a adăugat Nicolae Bănicioiu.

O situaţie la indigo cu cea de anul trecut

Institutul CantacuzinoAnul trecut, cu câteva zile înainte ca vaccinul antigripal românesc produs de către Institutul “Cantacuzino” să fie distribuit în teritoriu, Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul „Cantacuzino”, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Contrazicând poziţia Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Ministerul Sănătăţii preciza atunci că testele efectuate până la momentul respectiv la doze de vaccin antigripal produs de „Cantacuzino” au arătat că reacţiile adverse înregistrate şi centralizate au fost minore, comparabile cu cele ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacţii adverse severe.

Chiar şi aşa, tot Ministerul Sănătăţii a a­nun­ţat că s-a recurs la soluţia vaccinurilor din import. Se menţiona, cu un ton triumfalist, în iarna anului trecut, că primele 200.000 de doze de vaccin anti­gripal distribuite pentru imu­nizarea gratuită a populaţiei la risc, sunt produse în Olanda şi au com­po­ziţia în conformitate “cu decizia U.E. pentru sezonul 2013 – 2014”, după ce în pre­să apăruseră informaţii că doze­le de vaccin antigripal cumpă­ra­te de Minis­terul Sănătăţii ar fi din China sau destinate pieţei din această ţară. Cu sau fără specific chine­zesc, cert este că şi în varianta cu fabricare în Olanda, vacci­nul antigripal nu are specificul regional pe care îl aveau vac­ci­nurile produse la Institutul “Can­tacuzino”, şi care ar fi fost mult mai ieftine.

În România, abia din a doua parte a anului trecut Institutul „Cantacuzino” a putut lucra normal, după o perioadă în care se vorbea despre iminenţa închiderii sale. În mai 2013, Guvernul a reglementat, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul legislativ care permite finanţarea directă a Institutului Cantacuzino, condiţie premergătoare şi necesară producerii de vaccinuri antigripale în România.

Închiderea Institutului ar fi fost dezastruoasă nu doar din punct de vedere economic pentru Statul român, dar ar fi prezentat şi pericole legate de sănătatea publică, importanţa Institutului fiind strategică. Conform specialiştilor din domeniul medical, închiderea liniilor de producţie pentru vaccinuri ar fi făcut România dependentă de importuri şi extrem de vulnerabilă în cazul producerii unei pandemii. Mai mult chiar, eficienţa vaccinurilor de import este pusă sub semnul întrebării, deoarece nu sunt testate în România şi nu sunt adaptate populaţiei autohtone.

De altfel, într-un raport recent al Avocatului Poporului, în care se analizează situaţia de la Institutul „Cantacuzino”, se precizează că vaccinurile româneşti produse la “Cantacuzino” sunt superioare celor străine, fiind adaptate profilului uman al populaţiei autohtone. “Calitatea preparatelor biologice de uz uman, ca şi puterea imunogenă a acestora, a trecut proba timpului (peste 80 de ani) dovedindu-şi eficacitatea atât prin scăderea morbidităţii în rândul populaţiei, prin boli infecţioase, cât şi prin controlul şi reducerea circulaţiei tulpinilor sălbatice”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

Anul trecut, doar 12.000 de doze de vaccin distribuite în Timiş

DSP TImisCu sau fără legătură cu faptul că vaccinurile româneşti antigripale au dispărut de pe piaţă în favoarea produselor de import, anul trecut au fost trimise şi utilizate în Timiş un număr mult mai mic de doze de vaccin. „În total, în Timiş au fost distribuite, către Dirtecţia de Sănătate Publică, 12.000 de vaccinuri antigripale”, ne-a declarat Dana Şpac, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

Aceasta după ce, în iarna 2012 – 2013 s-a făcut public faptul că mii de doze de vaccin antigripal zac nefolosite la Timiş, deşi, în mai multe cabinete şi spitale din ţară, oamenii se plâng că serul este de negăsit. Direcţia de Sănătate Timiş a cerut Ministerului Sănătăţii în iarna 2012 – 2013 peste 40.000 de doze în toamna anului trecut, însă a primit puţin peste 17.000, de import. Chiar şi aşa, oamenii nu au fost interesaţi de vaccinare, deşi medicii avertizau că o epidemie de gripă poate izbucni în orice clipă.

În ianuarie 2013, Direcţia de Sănătate Publică Timiş rămăsese pe stoc cu 1.200 de doze de vaccin. Fiecare medic de familie a primit numărul solicitat, între 50 şi 100. Au fost imunizate persoanele cu afecţiuni cronice, gravidele, persoanele de peste 65 de ani şi cei cu risc mare de îmbolnăvire şi se spunea că, în cazul în care oamenii nu vor solicita imunizarea în perioada următoare, dozele vor fi distruse.

Ca atare, iarna trecută Timişul a primit cu 5.000 de doze mai puţin. Interesul în scădere faţă de vaccinarea antigripală poate avea însă legătură şi cu faptul că este vorba de produse din import, care nu prezentau acelaşi grad de încredere ca vaccinurile „Cantacuzino”.

Mai mulţi medici timişeni declarau în acest context că în ultimii ani s-a încetăţenit practica de importare din ţările vest-europene a unor vaccinuri antigripale, deşi vaccinurile produse la Institutul Cantacuzino sunt mult mai ieftine şi mai adap­tate specificului local al tulpi­nilor gripale. Aceştia considerau că nu este corect să se importe din Olan­da, şi nu e un demers justificat, chiar şi din prisma faptului că un vaccin olandez nu are cum să fie mai eficient decât unul produs pe plan local, pentru uz local. În fiecare ţară se fac studii cu specific naţional, iar vaccinurile trebuie adaptate în funcţie de aceste studii.

Liderul Sindicatului Institutului „Cantacuzino”: „Este posibil să se dorească scoaterea completă de pe piaţă a vaccinurilor româneşti”

Medicul Dumitru Viezureanu, liderul Sindicatului Institutului „Cantacuzino”, spune că toate concursurile de împrejurări din ultimii ani sunt de natură să sugereze că se doreşte cu bună ştiinţă scoaterea de pe piaţă a vaccinurilor româneşti, în favoarea celor de import. „De foarte mult timp avem impresia că asistăm la o campanie dirijată. Este posibil să se dorească scoaterea completă de pe piaţă a vaccinurilor româneşti. Actuala conducere pare mai degrabă interesată de cercetare şi nu de producţie. Iată că acum Ministerul Sănătăţii cumpără vaccinuri antigripale din străinătate, şi se doreşte să se opteze pentru soluţia importurilor şi în cazul vaccinului BCG, împotriba heptatitei. Aceasta deşi vaccinurile Cantacuzino sunt mult mai ieftine şi mai adaptate specificului local”, ne-a declarat medicul bucureştean.

Print Friendly, PDF & Email