Universitatea de Vest din Timișoara cumpără doi roboţi pentru testarea și dezvoltarea de algoritmi și soluții software

Foto: UVT

Universitatea de Vest din Timișoara inovează în educație, achiziționând doi roboți Scout Mini Pro, destinați viitoarelor proiecte de Computer Vision și Machine Learning.

 

Între preocupările majore pe care Universitatea de Vest din Timişoara le dezvoltă, spun reprezentanţii instituţiei, se află și dotarea cu instalații și sisteme programabile, utile pentru proiectele de laborator ale Facultății de Matematică și Informatică. După o anterioară achiziție, Robotul Pepper, în acest an se completează dotarea cu robotică pentru activitățile universitare prin achiziția a doi roboți Scout Mini Pr. Aceştia vor juca un rol important în testarea și dezvoltarea de algoritmi și soluții software din sfera Computer Vision și Machine Learning, de larg interes atât pentru cercetare, cât și pentru sectorul producției IT. Aplicațiile vor fi dezvoltate cu precădere în cadrul noului program de studii de masterat „Intelligent software robotics”.

Roboții, explică reprezentanţii UVT, integrează programarea pe dispozitive încorporate (embedded), o activitate care devine pentru tineri tot mai atractivă, distractivă și interesantă. Robotica îi atrage pe elevii și studenții care nu au neapărat background de informatică și matematică, dar care pot să contribuie cu idei pentru rezolvarea unei probleme reale (care pot fi, spre exemplu, cele în care se realizează  învățarea terenului înconjurător, detecția și ocolirea obstacolelor, scanarea și construirea unui oraș virtual, urmărirea evoluției unei clădiri / monument / copac, sau detecția de anomalii).

Mulți dintre absolvenții de astăzi vor fi, peste zece ani, în locuri de muncă și tipuri de job-uri pe care astăzi nu le regăsim în economia reală și care urmează să se lanseze, de la stadiul de idee. Fiind conștienți de viteza schimbărilor din lumea noastră globalizată, dar și de importanța tot mai mare a tehnologiei, pentru toate sectoarele unei economii dezvoltate, UVT aduce noile tehnologii în activitățile universitare pe care le desfășoară, inclusiv prin roboți și echipamente de automatizări avansate. Absolvenții UVT sunt ofertați de cele mai importante centre de cercetare-dezvoltare din România și din Europa, astfel că este normal să se pregătească pentru noile specializări inteligente din economia dezvoltată, în care robotizarea este una dintre tendințele cele mai vizibile”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Oficialii UVT transmit că Facultatea de Matematică și Informatică urmează fie dotată un întreg Laborator de Embedded și Robotică, „în care ar fi perfect imaginabile formule de colaborare între cercetători și studenți din mai mai multe facultăți ale UVT, de exemplu de la Facultatea de Arte și Design, care, alături de cercetătorii și studenții FMI, să învețe și să integreze cât mai bine noile idei și soluții, în cadrul unor proiecte specifice”.

Toate aceste proiecte practice, mai spun ei. se pot realiza atât în cadrul programelor de licență existente, cât și în cadrul noului domeniu masteral „Intelligent software robotics”, care va fi ofertat începând din această vară. În cadrul acestui program de studii de masterat se vor putea obține competențe specifice, prin activități de cercetare aplicativă în domeniul Informaticii, specializate în automatizare, roboți software, neurotehnologii, inteligență artificială sau prelucrarea semnalelor în general. Competențele obținute prin noul program de studii de masterat le vor permite absolvenților să acceseze domenii de studii doctorale specifice sau să desfășoare activități avansate în departamente de dezvoltare software din domeniul producției echipamentelor IT.

Print Friendly, PDF & Email