Un tânăr nevăzător din Galați, sprijinit de Universitatea de Vest din Timișoara să devină kinetoterapeut

Vlad Ion, tânărul nevăzător din Galați care își dorește să studieze Kinetoterapia, întâmpinând numeroase blocaje în demersul lui, s-a adresat Universității de Vest din Timișoara. Acum este la un pas de a-și împlini visul.

 

Vlad Ion a promovat examenul de bacalaureat cu media 8.31, propunându-și, în 2016, să urmeze facultatea la Galați, la specializarea Kinetoterapie.

Întâmpinând anumite blocaje, dar susținut în permanență de familie, tânărul s-a îndreptat către mass-media, cazul lui fiind mediatizat în întreaga țară. Informația a ajuns la rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, care i-a transmis că își dorește să-l aibă student la Timișoara, asigurându-l de disponibilitatea instituției pe care o reprezintă în a se adapta la nevoile acestuia, anunţă UVT.

Anul trecut, însă, familia acestuia a considerat că ar fi prea greu să facă pasul către Timișoara. Acum câteva săptămâni, însă, după ce au epuizat mai multe încercări de a-l înscrie pe Vlad la facultate aproape de casă, tatăl acestuia s-a adresat UVT  privind disponibilitatea ofertei prezentate anterior. Universitatea a demarat o analiză aprofundată a cazului și a făcut demersurile necesare ca Vlad să beneficieze de principiul egalității de șanse, de a i se oferi toate condițiile pentru a se înscrie și susține probele de admitere.

Nimănui nu ar trebui să i se nege dreptul la egalitate de șanse, la educație, la un viitor mai bun. Determinarea sa de a studia, în ciuda dificultăților fizice și a blocajelor pe care le-a întâmpinat, este una dintre calitățile principale pe care le dorim la studenții noștri. Am reușit împreună cu colegii mei să adaptăm procesul de admitere astfel încât dizabilitatea sa să nu îi fie piedică în susținerea probelor. Are toate șansele să fie admis”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

În ceea ce privește imposibilitatea familiei de a-l susține financiar la Timișoara, acesta spune că UVT dispune de numeroase pârghii pentru a-i veni în ajutor. „Se califică din toate punctele de vedere. Vlad are dreptul la o viață autonomă, să se poată susține, să lucreze. Scopul nu este a obține o diplomă, ci de a-l pregăti pentru a putea obține un loc de muncă. Considerăm că este corect ca un tânăr care a promovat examenul de Bacalaureat cu media 8.31 în condițiile sale să aibă o șansă la educație la fel ca ceilalți”, mai spune rectorul UVT.

Tatăl lui Vlad, Vasile Ion, s-a declarat surprins de oferta venită de la UVT: „Nu mă așteptam. Am fost plăcut surprins. Au făcut foarte multe pentru noi.”

Vlad Ion suferă de cataractă congenitală operată, iar anul trecut şi-a propus să se înscrie la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Galați la secția de Kinetoterapie, dar s-a lovit de câteva piedici.

Încă de mic, am avut parte de mai multe ședințe de kinetoterapie, ceea ce mi-a trezit interesul pentru acest domeniu. Am reușit să mă documentez și mi-am dat seama că este ceva ce mi s-ar potrivi. Vreau să învăț, să profesez. Știu că va fi greu departe de casă, dar sunt un luptător”, spune Vlad despre cum a ajuns să-și dorească să devină kinetoterapeut.

Vlad și-a depus dosarul de înscriere la Facultatea de Educației Fizică și Sport a UVT, pentru ca luni, 24 iulie, să susțină probele de admitere. În susținerea probelor, acesta va fi asistat de personalul facultății.

Rectorul Marilen Pirtea promite că sprijinul acordat lui Vlad de către UVT nu este doar pentru a se putea înscrie și susține probele de admitere, ci va fi unul constant, pe toată durata studiilor de licență, poate chiar de master.

Print Friendly, PDF & Email