Trofeul Ceau, Cinema!, câştigat de filmul “Marea libertate”

Coproducţia austriaco-germană Marea libertate (2021) a câştigat marele premiu la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, în timp ce premiul publicului a ajuns la filmul polonez Nu lăsa urme (2021).

 

Trofeul Ceau, Cinema!, în valoare de 1.000 de euro, oferiţi de Groupama Asigurări, va merge astfel la regizorul austriac al peliculei Marea libertate, Sebastian Meise. Premiul publicului, în valoare de 500 de euro, oferiţi de festival, va ajunge la polonezul Jan P. Matuszynski, care a regizat filmul Nu lăsa urme. Juriul din acest an a fost format din regizorii Eugen Jebeleanu şi Cristina Groşan.

„Evocând atrocitățile din trecutul recent al unei țări din Europa în care homosexualitatea era condamnată cu ani grei de închisoare, filmul laureat de anul acesta este un manifest cinematografic despre iubire sub forma unui strigăt extrem de dureros al unor oameni reduși la tăcere. Dar oare câte povești nespuse pe acest subiect ascunde istoria recentă a României? Calitatea scenariului, dinamica imaginii, claritatea montajului, actoria impecabilă a distribuției, complexitatea regiei și multe alte aspecte fac din acest film o adevărată capodoperă”, şi-a motivat juriul alegerea de a acorda Trofeul Ceau, Cinema! filmului Marea libertate.

Juriul a decis, de asemenea, să ofere un premiu special actriţei Elisheva Weil, din filmul israelian Ia-ţi ochii de pe mine (2021, în regia lui Hadas Ben Aroya), pentru că, “navigând cu o naturalețe dezarmantă între forță și vulnerabilitate, tandrețe și pasivitate, performanța actriței trasează noi limite ale intimității pe marele ecran”.

A noua ediţie a Ceau, Cinema!, desfăşurată între 14 şi 17 iulie, a însemnat patru zile în care publicul a avut la dispoziţie peste 40 de filme, ateliere, dezbateri, discuţii cu actori şi regizori invitați.

De proiecţii cu sala plină au avut parte filmele româneşti Metronom (2022), proiectat la gala de deschidere, în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe timişorene Mara Bugarin, şi R.M.N. (2022), cu participarea regizorului Cristian Mungiu.

Un public numeros au avut şi proiecţiile din Piaţa Traian, precum şi cele de la Grădina de Vară Capitol. De asemenea, gustate de spectatori au fost şi întâlnirile cu regizorii Eugen Jebeleanu, Cristina Groşan şi Alina Grigore, precum şi filmele clasice, filmele bănăţene sau filmele şi atelierele pentru publicul tânăr. În premieră în istoria sa, Ceau, Cinema! a organizat două proiecții accesibilizate pentru nevăzători.

Spectatorii care nu au putut să vadă în timpul festivalului documentarul Oamenii drumului: Terra Banatica (2022), de Mircea Gherase, vor mai avea o şansă sâmbătă, 23 iulie, de la ora 22, la Biserica Romano-Catolică din comuna Bobda, într-o proiecţie specială, cu intrare liberă, organizată în parteneriat cu Asociaţia Prin Banat.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran, un proiect finanţat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, şi de Consiliul Județean Timiș, prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2022, şi co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei.

 

Print Friendly, PDF & Email