De luni, 8 martie, Timișoara, Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița vor intra în carantină, pentru 14 zile, anunță Comitetul Județean de Situații de Urgență Timiș.
Decizia a fost luată azi de Comitetul Județean de Situații de Urgență Timiș, după analiza datelor primite din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș. La ședința Comitetului Județean de Situații de Urgență Timiș au participat și secretarul de stat în MAI Raed Arafat, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă și director al secției ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara, Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu, și șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, Virgil Musta.
Direcția de Sănătate Publică Timiș anunță că astăzi, în județ, rata de infectare la o mie de locuitori este 5,48, în Timișoara este 7,49, la Ghiroda – 6,63, la Dumbrăvița – 10,28, la Giroc – 10,56, iar la Moșnița Nouă – 11,26.
Intrarea în carantină a celor cinci localități se va face din 8 martie, de la ora 0. Astfel, va fi strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.
Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității.
Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de șase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.
În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.
Va fi limitat numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.
Vor fi interzise următoarele activităţi:
- organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
- organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
- activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
- organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
- organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
- activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
- toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
- organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.
Prin excepție de la prevederile menționate anterior este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 8 martie.
Începând cu data de 13 martie, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast-food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.
Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.
Având în vedere situația deosebit de gravă prin care trece acum sistemul local de sănătate, autoritățile județene și locale fa apel la populație să respecte cu strictețe noile măsuri impuse, astfel încât, în cel mai scurt timp, rata persoanelor infectate să înceapă să scadă.
Suplimentar față de decizia intrării în carantină, Timișoara vor fi trimise mai multe doze de vaccin pentru a putea accelera campania de imunizare a populației, anunță prefectul Zoltan Nemeth.
Ultimele comentarii