Timişoara, gazda Galei Corneliu Coposu, dedicate împlinirii a 35 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989

Corneliu Coposu. Foto: Arhivă Fundaţia Corneliu Coposu

La 35 de ani de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier în Europa de Est, Timișoara va găzdui cea de-a VII-a ediție a Galei Corneliu Coposu. Invitaţi sunt renumitul scriitor și istoric francez Thierry Wolton, Marina Constantinescu, critic de teatru și realizator tv, soprana Teodora Gheorghiu și tenorul Sorin Coliban.

 

Invitatul special al Galei Corneliu Coposu este Thierry Wolton este nu numai reputatul autor al monumentalei Istorii mondiale a comunismului, ci și un specialist în evoluția regimului Putin și influența serviciilor secrete ruse în Occident. Wolton ne ajută să înțelegem sfidările lumii contemporane, de la creșterea rolului Chinei, la efectele conflictului din Ucraina și reacția Occidentului față de războiul dus de Rusia. Thierry Wolton și-a îndreptat în ultima perioadă reflecția asupra dependenței noastre față de tehnologie și riscurile pentru autentica libertate de conștiință. Wolton este un intelectual lucid, care detestă dogmatismele, care merită ascultat pentru că profunda sa reflecție asupra lumii ne azi îi permite să dezvolte o gândire originală despre lumea de mâine.

Duminică, 10 noiembrie, de la ora 10, va avea loc Sfânta Liturghie Arhierească și un parastas în memoria lui Corneliu Coposu (20 mai 1914 – 11 noiembrie 1995), la Biserica Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului”, din Piața Mitropolit Alexandru Șterca Șuluțiu, din cartierul Fabric. De la ora 16, va fi organizată o vizită la Memorialul Revoluției din Timișoara. De la ora 17, tot la sediul Memorialului Revoluției, va avea loc lansarea cărții Corneliu Coposu – File dintr-un jurnal interzis, 1936-1947, 1953, 1967-1983, ediția a II-a, eveniment care va fi moderat de Cosmin Budeancă și îi va avea ca invitați pe Doina Alexandru și Tudor Călin Zarojanu.

Luni, 11 noiembrie, de la ora 11.30, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara va avea loc dezbaterea cu titlul „Am învățat să fim liberi? 35 de ani de la Revoluție”, la care vor vorbi Thierry Wolton, Brîndușa Armanca, Marina Constantinescu, Alexandru Gussi, Antonie Popescu și Dănuț Iacob. Moderatorul dezbaterii va fi Ion-Andrei Gherasim.

Tot luni, 11 noiembrie, de la ora 19, la Opera Națională Română din Timișoara, va avea loc Gala Corneliu Coposu, prezentată de Marina Constantinescu. Thierry Wolton va susține conferința despre căderea comunismului în Europa de Est în 1989 și impactul acestei doctrine față de lumea de acum și din viitor. Aceasta va fi urmată de un recital extraordinar susținut de soprana Teodora Gheorghiu Spiess, baritonul Sorin Coliban și pianista Diana Ionescu. În aceeași seară vor fi premiați câștigătorii concursului de eseuri pe tema „Cum ar fi evoluat România dacă ar fi fost legiferat punctul 8 al Proclamației de la Timișoara?”, alternativa la această temă fiind „A căzut într-adevăr comunismul în 1989? Dacă da, cine îl regretă? Dacă nu, ce urmează?” Concursul ajuns la ediția a IX-a, s-a adresat elevilor, studenților, masteranzilor și doctoranzilor din sistemul universitar românesc, din Basarabia, din Bucovina și din cel european. Lucrările vor fi publicate în Memoria – revista gândirii arestate.

Evenimentele de la Timișoara dedicate personalității marelui om politic Corneliu Coposu mai includ expoziția Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori, organizată din 9 noiembrie pe malul Begăi (în dreptul Vilei Mal), expoziţie care are va putea fi vizitată gratuit până la 31 decembrie, şi o proiecție specială a filmului documentar Brașov 1987. Doi ani prea devreme, care va avea loc în 9 noiembrie, de la ora 17.30, la Cinema Victoria.

Biletele pentru evenimentul de la Opera Națională au fost puse deja în vânzare și pot fi achiziționate pe platforma eventbook.ro. Veniturile obținute din vânzarea biletelor la acest eveniment, precum și donațiile făcute vor fi destinate construcției Bisericii Memorial Coposu din Bobota, satul natal al lui Corneliu Coposu.

Evenimentele fac parte din programul Primăriei Timişoara Timișoara, 35 de ani de libertate, dedicat Revoluției anticomuniste din decembrie 1989 și sunt organizate de Fundația Corneliu Coposu în colaborare cu Fundația Hanns Seidel,  JTI Romania și Festivalul de Film și Istorii Râșnov.

Parteneri în organizarea evenimentelor sunt Universitatea de Vest Timișoara, Opera Națională Română Timișoara, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, Fundația Academia Civică, Fundația Culturală Memoria, Societatea Timișoara, Memorialul Revoluției, Visit Timișoara, Ordinul Arhitecților România filiala Timiș, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Editura Vremea.

Fundația Corneliu Coposu din România, încă de la înființarea sa, în 1996, promovează principiile creștin-democrate. Totodată, își propune să sprijine și să organizeze o serie de acțiuni pentru tineri prin: promovarea culturii memoriei și a adevărului referitoare la viața și activitatea lui Corneliu Coposu, prin pregătirea și perfecționarea cunoștințelor culturale, tehnice, științifice, politice, manageriale ale tineretului (elevi, studenți sau absolvenți ai institutelor de învățământ superior) prin acordarea unor burse pe termen scurt sau mediu, în limita fondurilor Fundației Corneliu Coposu, în cadrul unor universități sau alte instituții de profil din țară și străinătate, pentru a-și însuși cunoștințele la nivelul standardelor internaționale, şi prin organizarea de simpozioane, conferințe, comunicări științifice, schimburi de experiență.

 

Print Friendly, PDF & Email