Timişoara comemorează Revoluţia din Decembrie 1989

Primăria Municipiului Timişoara şi mai multe asociaţii de revoluţionari au pregătit un program special dedicat marcării a 29 de ani de la Revoluţia Română.

 

Programul dedicat comemorării Revoluţiei din Decembrioe 1989 începe vineri, 14 decembrie, de la ora 17, la Sala Capitol, unde va fi vernisată expoziția Cubul – Lumina Îngerilor şi va fi lansată cartea Întalnire cu îngerul, Mihai Teodor Olteanu în dialog cu Vasile Bogdan.

Sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 18, va fi organizat Marşul libertăţii, pe traseul Piaţa Maria – Piaţa Victoriei.

În aceeaşi zi, eurodeputatul László Tőkés invită timişorenii să cinstească memoria celor care, în Decembrie 1989, au contribuit la declanșarea Revoluției române şi la eliberarea Timişoarei. Astfel, de la ora 16, cei interesaţi sunt aşteptaţi în fața Bisericii Reformate din centrul Timișoarei, de pe str. Timotei Cipariu nr. 1, colț cu Piața Sfânta Maria, pentru a aprinde lumânări și a depune coroane în locul de unde a pornit Revoluţia.

De la ora 17, la Centrul Ecleziastic Noul Mileniu, de pe Splaiul Morarilor nr. 1B, va fi organizată o masă rotundă cu titlul Moștenirea revoltei populare timișorene – solidaritatea româno-maghiară. La dezbatere vor participa Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, europarlamentarul László Tőkés, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, jurnalista Ramona Băluțescu şi profesorul universitar Barna Bodó. Moderator va fi politologul Zsolt Szilágyi, fost student la Timișoara.

Duminică, 16 decembrie, de la ora 11, va fi o şedința festivă a Consiliului Local, urmată de o serie de activități culturale în Sala cu oglinzi aTeatrului Naţional: venisarea expoziţiei de artă plastică Revoluţie-Libertate, prezentarea filmului documentar Căderea Cortinei Roşii din Europa de Est, premierea elevilor participanţi la concursul pe teme de istorie Remember 89 şi lansare volumului Timişoara 89- Remember, al lui Adrian Kali. În aceeaşi zi, de la ora 20, în Piaţa Victoriei se vor aprinde candele, iar de la ora 23.45 va fi oficiată o liturghie, la Biserica Martirilor.

Luni, 17 decembrie, este zi de doliu în Timişoara, zi în care se vor oficia slujbe de pomenire şi depuneri de coroane la Catedrala Mitropolitană (ora 10), Biserica Martirilor (ora 12) şi Cimitirul Eroilor (ora 14), iar de la ora 18 pe treptele Catedralei va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor martiri.

Marţi, 18 decembrie, de la ora 18, pe treptele Catedralei se vor aprinde candele.

Joi, 20 decembrie, la ora 12, vor suna sirenele  timp de trei minute, pentru a marca dobândirea de către Timişoara a statutului de prim oraş liber de comunism. De la ora 20, pe scena din Piaţa Victoriei se va desfăşura concertul Rock for Revolution, cu participarea Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz, Sanctuar.

Vineri, 22 decembrie, la Casa Armatei se va desfăşura Adunarea Festivă pentru aniversarea a 29 de ani a Revoluţiei şi 28 de ani a FNRD 89. De asemenea, vor avea loc numeroase expoziții şi lansări de carte, concursuri pe teme de istorie şi de artă plastică.

În perioada 19 – 20 decembrie delegații asociaţiilor “Memorialul Revoluţiei  16 – 22 Decembrie 1989” şi „17 Decembrie a Răniților şi Familiilor Îndoliate în Revoluţia din 1989’’se vor deplasa la Bucureşti, Popeşti Leordeni şi Slatina, pe urmele cenuşii eroilor martiri dispăruţi, urmând să depună coroane şi să oficieze un parastas.

La organizarea evenimentelor contribuie, alături de Primăria Timişoara, Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989, ALTAR 1989, Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate în Revoluţia din 1989, Asociaţia Memorialul Revoluţiei  16-22 Decembrie 1989, Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989, Asociaţia Victoria a Luptătorilor în Revoluţie din Timişoara, Asociaţia Revoluţia 1989 Timişoara, Asociaţia Pentru Recunoaşterea Meritului  Revoluţionarilor şi Asociaţia Revoluţionară Frăţie, Egalitate, Colaborare, Cooperare.

Print Friendly, PDF & Email