Timişoara este încă ameninţată cu întreruperea gazului

F.A.L.T.: „Primăria nu trebuia să accepte o astfel de clauză în contract”

Teoretic, în cazul în care Colterm acumulează noi datorii de valoare mari către furnizorul de gaz Eon, se poate ajunge şi în această iarnă la o situaţie precum cea de acum trei ani, când timişorenii abonaţi la sistemul centralizat de termoficare s-au trezit fără căldură şi apă caldă în toiul iernii. Şi aceasta pentru că de acum celebra clauză de întrerupere a furnizării este menţinută şi în varianta nouă a contractului dintre Colterm şi Eon, supusă aprobării Consiliului Local zilele trecute. Federaţia Asociaţiilor de Locatari spune că Primăria nu ar fi trebuit să accepte sub nicio formă o asemenea clauză în contract, ţinând cont de valoarea şi de miza mare a acestuia.

 

Fără gaz în caz de neplată

CaloriferPrimăria Timişoara a publicat, zilele trecute, noua variantă a contrac­tului dintre Eon şi societatea de termo­fi­­care Colterm, privind furnizarea ga­zului necesar livrării energiei termice către timişorenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Primăria sus­ţine că acest contract, în forma nouă, este mai avantajos, pentru că, în urma negocierilor, s-ar fi obţinut condiţii mai bune, „atât privind rezilierea şi în­cetarea contractului, cât şi privind terme­ne­le de plată, în condiţiile în care fac­turarea încălzirii se efectuează eşalo­nat, pe întreg parcursul anului, şi nu doar în perioada sezonului rece, când, practic, se consumă peste 80% din can­titatea contractată de gaze naturale”.

Cu sau fără avantajele invocate de Primăria, contractul, şi în forma sa no­uă, conţine clauza întreruperii furni­zării gazului în caz de probleme cu pla­ta facturilor. Contractul prevede că „ne­îndeplinirea obligaţiei de plată dă dreptul vânzătorului să întrerupă fur­nizarea gazelor naturale, cu un preaviz de cinci zile calendaristice”. Întrerupe­rea poate surveni în cazul neachitării la scadenţa convenită a cel puţin 50% din valoarea facturilor emise sau în cazul neachitării diferenţei de 50% din valoarea fiecărei facturi, în termen de 45 de zile de la scadenţa convenită contractual, termenul de 45 de zile reprezentând termen de graţie.

Preşedintele Federaţiei Asociaţii­lor de Locatari Timişoara, Petru Ola­riu, spune că Primăria nu ar fi trebuit să accepte o astfel de clauză, pe perioa­da iernii, cel puţin. „Ce se întâmplă iarna dacă, din nou, Coltermul are probleme cu plata facturilor? Este pedepsită populaţia, care şi-a plătit întreţinerea? Prin acel preaviz de cinci zile, practic Colterm va sta mereu cu sabia deasupra capului. Nu cred că se poate accepta o situaţie în care cetăţe­nii să fie lăsaţi iarna fără apă caldă şi căldură în casă, din cauza neplăţii unor facturi de către Colterm. O asemenea clauză nu trebuia acceptată, mai ales în condiţiile în care furnizorul este unul privat. Dacă era o societate de stat, altfel se situa raportul contractual, altfel se putea negocia”, declară Petru Olariu.

Un eveniment „de neuitat”

În noiembrie 2010, Timişoara des­chidea toate jurnalele de ştiri în ziua în care OMV Petrom Gas, furnizorul de gaze naturale al Primăriei, a oprit fur­nizarea de gaz din cauza datoriilor Col­term, oraşul rămânând câteva ore fără căldură şi apă caldă. Reprezen­tan­ţii Col­term afirmau atunci că instituţia a ajuns în această situaţie din cauză că Primă­ria şi Guvernul nu i-au achitat datoriile afe­rente subvenţiei pentru agen­tul termic furnizat populaţiei, aceste sume, foarte mari, neplătite la timp, putând acoperi fără probleme datoriile restante către OMV Petrom Gas. Chiar şi aşa, timişore­nii care şi-au plătit facturile la timp nu aveau nicio vină pentru această situaţie.

Print Friendly, PDF & Email