În urmă cu 29 de ani, pe 16 decembrie, Naționalul timișorean deschidea porțile pentru ca Revoluția română să-și facă auzită vocea din locul care s-a numit de atunci „balconul Revoluției”. În aceste zile importante pentru Timișoara și pentru România, Naționalul timişorean deschide porțile publicului său spre spațiul de întâlnire cu istoria, dar și cu sine însuși, transmit oficialii TNT.
Sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 19, la Sala 2 a TNT, are loc prima premieră a stagiunii 2018-2019: Timișoara. Capăt de linie, de Ștefan Peca. Premiera oficială a spectacolului este programată duminică, 16 decembrie, aceasta fiind urmată de o nouă reprezentație luni, 17 decembrie, în aceeași locație și la aceeași oră.
Spectacolul, transmit reprezentanţii Naţionalului timişorean, cercetează istoria de ieri, de azi (și de mâine) a Timișoarei și o repovestește cu tot atât de mult umor. Într-un amețitor joc al imaginației, provocând în egală măsură simțurile și intelectul, spectacolul desenează pe harta Timișoarei – la propriu – cărări aparent inaccesibile între oameni, și își provoacă publicul să descopere în momentul nodal al poveștii de un secol pe care Anul Centenar își dorește să o spună, acea țesătură de vieți și destine care formează ceea ce numim (dincolo de spațiu și de timp) „oraș”, „țară”, și, până la urmă, „istorie”.
Echipa pe care o reunește regizorul Ana Mărgineanu în acest proiect este formată din scenograful Tudor Prodan, coregrafa Silvia Călin, video-designerul Cinty Ionescu și light-designerul Lucian Moga. Distribuția îi reunește pe actorii Matei Chioariu, Alina Chelba, Alina Ilea, Jasmina Mitrici, Mirela Puia, Flavius Retea (care semnează și muzica spectacolului) și Cătălin Ursu.
Timișoara. Capăt de linie închide seria de spectacole dezvoltate în ultimii zece ani de tandemul format din dramaturgul Ștefan Peca și regizorul Ana Mărgineanu sub titlul Despre România numai de bine.
Pentru că, așa cum spunea autorul, Timișoara este locul în care duc toate drumurile, spectacolul va fi însoțit de o expoziție care documentează prin imagini harta compusă din spectacolele realizate de Ștefan Peca și Ana Mărgineanu în deceniul premergător Anului Centenar în orașe din toate cele patru mari provincii românești: Baia Mare, Piatra Neamț, Târgoviște și Sfântu Gheorghe.
Expoziția va fi lansată duminică, 16 decembrie, în foaierul Sălii 2, ca preambul al premierei spectacolului și va putea fi vizitată până la finalul lunii ianuarie.
Biletele pot fi achiziționate la Agențiile Teatrului Național (de pe str. Mărășești nr. 2 și din Parcul Civic), de marți până duminică, între orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com.
Ultimele comentarii