Târg naţional de meşteri populari, la Timişoara

Manifestările dedicate Centenarului Timişoarei debutează joi, 1 august, cu un târg naţional al meşterilor populari care va fi organizat în Piaţa Libertăţii.

 

Târgul meşterilor populari, organizat de Primăria Timişoara, va reuni meşteri populari din 12 judeţe. Acestora li se vor alătura şi „Bunicuţele din Uzdin” ca reprezentante ale românilor din Serbia. Pe lista meşterilor participanţi se regăseşte şi Nicu Muntean, din judeţAdaugă modulul Alba, stabilit acum la Timişoara, considerat un veritabil „tezaur viu” al României. În cadrul târgului vor fi organizate ateliere de olărit, de pielărie, pictură şi gravură in sticlă şi lemn şi vor putea fi achiziţionate ţesături, ceramică, podoabe, sculpturi, instrumente muzicale, anunţă organizatorii.

Deschiderea oficială a târgului este programată la ora 17, când piaţa va fi animată şi de artişti pe picioroange.Tot de la ora 17, maestrul Ştefan Popa Popas va da viaţă atelierului de caricatură, încercând ca pe durata celor patru zile, cât vor dura manifestările dedicate Centenarului Timişoarei, să reediteze succesul de care s-a bucurat la Festivalul Artelor Timişorene. De la ora 18, Eva Labadi împreună cu compania Phantasia va prezenta piesa de teatru pentru copii Fata babei şi fata moşneagului.

De la ora 19 vor debuta şi spectacolele pe scena din Piaţa Victoriei, acolo unde Ansamblul Timişul va prezenta un spectacol muzical-coregrafic, ce va marca cei 100 de ani de la alipirea Banatului la ţara-mamă.Vor susţine recitaluri îndrăgiţi artişti din Banat şi Ardeal, printre aceştia numărându-se Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă, Dana Gruescu, Ion Dragomir, Anda Sabados, Doriana Talpeş, Vlăduţa Lupău şi Armin Nicoară. Prezentarea evenimentului va fi realizată de către Daniela Băcilă, de la Radio Timişoara.

Data de 3 august a fost declarată Zi a Timişoarei, în 1999, prin hotărâre de consiliu local. Această zi aminteşte de momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, în 3 august 1919, şi de instaurarea administraţiei româneşti.

Print Friendly, PDF & Email