Sute de schelete din epoca medievală, descoperite la Igriș

Foto: Facebook Muzeul Naţional al Banatului

Muzeul Naţional al Banatului anunţă că, în situl bisericii mănăstirii Egres de la Igriș, au fost descoperite sute de schelete din epoca medievală în cadrul unei campanii arheologice realizată în parteneriat cu Institutul de Arheologie al Universității Catolice „Péter Pázmány”, din Budapesta.

 

„Au fost aduse contribuții importante în ceea ce privește planimetria bisericii mănăstirii Egres, descoperindu-se altarul principal și absida. De asemenea, a continuat cercetarea bisericii din secolul al XI-lea, suprapusă de biserica cisterciană, fiind găsită o porțiune a zidului său nordic”, transmit reprezentanţii Muzeului Banatului. Ca în fiecare an, mai spun aceştia, s-au găsit numeroase schelete din epoca medievală (datând din perioada cuprinsă între sfârşitul secolului XII şi prima jumătate a secolului XVI), dintre care unele cu monede în inventar. Între obiectele descoperite sunt fragmentele sculpturale din gresie și marmură roșie, decorate, care oferă indicii clate cu privire la ornamentarea edificiului bisericesc.

Foto: Facebook Muzeul Naţional al Banatului

Proiectul de cercetare a mănăstirii cisterciene Egres, fondată în anul 1179 și ctitorită de regele Béla al III-lea al Ungariei va continua și în anii următori, anunţă arheologii Muzeului Banatului care vor ca, după finalizarea acestor săpături, acolo să fie deschis un punct muzeal.

Aceasta este cea de-a patra campanie arheologică pe care Muzeul Național al Banatului o realizează în parteneriat cu Institutul de Arheologie al Universității Catolice „Péter Pázmány”, din Budapesta, responsabilii științifici fiind dr. Daniela Tănase și dr. Balázs Major. Campania este finanțată de Consiliul Județean Timiș și autoritățile maghiare.

Print Friendly, PDF & Email