Vestigii din neolitic, descoperite pe traseul viitoarei centuri Timişoara Sud

Sursă foto: Radio Timişoara

Mai multe vestigii din neolitic au fost scoase la iveală de şantierul de pe traseul viitoarei şosele ocolitoare din partea de sud a Timişoarei, potrivit Radio Timişoara.

 

Arheologii care lucrează pe şantierul de pe traseul viitoarei şosele ocolitoare din partea de sud a Timişoarei – deschis în vara anului trecut, pe o suprafaţă de 11 hectare – au prezentat descoperirile de pe cele şapte din totalul de opt situri cercetate sub supravegherea specialiştilor de la Muzeul Naţional din Alba Iulia şi de la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara.

Au fost identificate şi cercetate complexe din epocile neolitică, eneolitică, a bronzului târziu, a celei de-a doua epoci a fierului, din epoca romană și medievală timpurie. Au fost descoperite locuinţe, gropi de provizii şi menajere, cuptoare, vetre, şanţuri de apărare, valuri de apărare, morminte de inhumaţie şi incineraţie, necropole, descoperiri funerare şi un depozit de vase, care au aparţinut mai multor epoci istorice, începând din neolitic.

Obiectele descoperite erau piese de port şi podoabă confecţionate din metal, lut ars, os, corn, sticlă, inele, pandantive, brăţări, colane, coliere, arme, o spadă de epocă romană, vârfuri de săgeţi descoperite într-unul din cimitirele de medieval timpuriu, pumnale, vârfuri de lance şi de suliţe, râşniţe din piatră, topoare, seceri, greutăţi din metal. Din punct de vedere al importanţei siturilor, arheologii au menţionat situl unde a fost descoperită aşezarea neolitică care dispune de sisteme de apărare cu şanţuri, aşezarea din epoca bronzului târziu din cimitirul aferent, unde a fost identificată o comunitate care s-a îngropat timp de cinci secole”, spune, la Radio Timişoara, Gabriel Bălan, arheolog al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Piesele descoperite vor fi restaurate şi conservate în laboratoarele muzeelor participante la această operaţiune, în circa cinci ani, după care vor ajunge în Muzeului Naţional al Banatului.

Print Friendly, PDF & Email