SRI, sub controlul parlamentar al lui Mitică “Cias”

Deputatul PSD Mitică Mărgărit „Cias” este noul membru al Comisiei parlamentare de control al SRI. Un politician multicalificat; în politică externă şi diplomaţie, în management strategic al afacerilor, dar şi în informaţii şi securitate naţională. 

 

Un fost subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, propulsat acolo de PSD, menţiona, agramat, în declaraţia de avere că are “ciasuri” de 12.000 de euro. O astfel de exprimare spune cam tot despre pregătirea şi educaţia unui om. E imposibil de imaginat că pe un fundament cu asemenea carenţe de limbă română, deci carenţe de educaţie şcolară elementară, poate fi clădită o carieră bazată pe studii universitare şi post-universitare. Dar iată că unii, nu puţini – exemple sunt sumedenie –, pot. Aşa că, între timp, omul cu “ciasurile”, Mitică Mărgărit (intrat în politică la UNPR în perioada în care partidul era condus de Gabriel Oprea, partid abandonat rapid pentru PSD, conform relatărilor presei) a fost ales, în 2016, deputat în Parlamentul României pe listele PSD Galaţi, iar zilele trecute, tot cu girul partidului, a ajuns membru în Comisia comună permanentă pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. O comisie cu statut special ai cărei membri, se presupune, cunosc foarte bine şi legislaţia care stă la baza activităţii SRI, şi activitatea instituţiei – pentru a putea exercita controlul parlamentar şi cere îndreptarea unor derapaje de la lege ori sancţionarea unor abuzuri – şi, se mai presupune, nu trebuie să fie în relaţie de dependenţă cu instituţia pe care, declarativ, legal, o controlează.

Domnul cu “ciasurile” este şi multicalificat. În politică externă şi diplomaţie, în management strategic al afacerilor, dar şi în informaţii şi securitate naţională. Conform CV-ului, a absolvit un masterat în Managementul informatiilor de securitate naţională, la Academia Naţională de Informaţii a SRI (2012-2013), iar concomitent, într-un singur an, 2012, a făcut trei cursuri postuniversitare: Politică externă şi diplomaţie, la Institutul Diplomatic Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Problemele actuale ale securităţii naţionale, la Colegiul Naţional de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, şi Managementul strategic al afacerilor, la Colegiul Naţional de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliţie. În 2014 s-a înscris la un doctorat în domeniul Informaţii şi Securitate Naţională, la Academia Naţională de Informaţii; era perioada în care instituţia dădea diplome de doctorat unei liote de plagiatori, la concurenţă cu Academia de Poliţie.

Orice om cu raţiunea nealterată se întreabă cum a obţinut aceste diplome. Şi se mai întreabă câţi “mărgăriţi” de acelaşi calibru intelectual au trecut prin şcolile acestor instituţii de politică externă, de siguranţă şi ordine publică, de apărare şi de securitate ale României şi cum se face acolo admiterea. Rămâne de văzut care va fi, în Comisia de control al SRI, prestaţia lui Mitică Mărgărit, master şi doctorand SRI. A “timidului” domn Mărgărit care, din decembrie 2016 până în prezent, a avut doar 11 luări de cuvânt în plen (adică, în total, mai puţin de zece minute vorbite), dintre care una a constat în depunerea jurământului.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email