Dacă până acum, pacienţii cu arsuri grave primeau o parte a tratamentului într-o încăpere cu obiecte improvizate a Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu”, de acum pot beneficia de o sală de hidroterapie dotată cu căzi sterile şi echipamente performante. Compartimentul de arşi a mai fost dotat cu saltele pneumatice, monitoare pentru observarea stării de sănătate a pacienţilor şi un aparat prin care se realizează transplatul de piele.
Căzile sterile au înlocuit lighenele
Compartimentul de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Secţiei de Chirurgie a Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu”, din Timişoara, a fost modernizat cu o serie de echipamente medicale menite să amelioreze starea de sănătate a micuţilor arşi.
Este vorba despre şase paturi cu saltele pneumatice, speciale pentru tratamentul în caz de arsuri, 11 monitoare fixe şi mobile pentru observarea stării de sănătate a lor, o staţie centrală amplasată în camera asistentelor medicale, pentru supravegherea funcţiilor vitale ale bolnavilor aflaţi în stare gravă, şi un electrodermatom, care este un aparat performant utilizat pentru realizarea transplantului de piele. Acestora li s-au adăugat căzile sterile cu care a fost dotată camera de hidroterapie.
Până acum, spune dr. Eugen Boia, şeful Secţiei de Chirurgie, acest compartiment avea un echipament improvizat, pacienţii fiind spălaţi în lighene. Media anuală a pacienţilor aduşi la “Louis Ţurcanu”, cu arsuri, este de aproximativ o sută.
Toate aceste echipamente medicale, a căror valoare este în jur de 200.000 de euro, au fost achiziţionate şi donate Spitalului “Louis Ţurcanu” printr-un proiect comun realizat de Clubul Rotary împreună cu organizaţia americană Assist International. O echipă de tehnicieni de peste Ocean s-a ocupat de instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor şi de instruirea personalul spitalului, în vederea utilizării aparaturii.
Un proiect născut dintr-o dramă personală
Dr. Eugen Boia spune că derularea acestui proiect a început acum un an, iar iniţiatorul este fostul deputat P.D.L. de Timiş Marius Dugulescu, cel care s-a confruntat cu lipsa dotării spitalului atunci când fiul său, în vârstă de doi ani, suferise arsuri grave pe jumătate din suprafaţa corpului. Internat la Spitalul „Louis Ţurcanu”, acum opt ani, copilul a fost stabilizat, însă din cauza lipsei de echipamente specifice pentru tratament, băiatul a fost transferat la o clinică din Bucureşti. „Încă de atunci mi-am propus să ajut Spitalul de Copii. Am fost plecat trei ani în America, unde copilul a suferit alte14 operaţii. Însă, după trei ani, m-am întors în ţară, unde am fost ales deputat şi astfel am avut ocazia să-i întâlnesc pe cei de la Assist International, cărora le-am propus să facem un proiect pentru această unitate medicală”, declară Marius Dugulescu.
Dr. Dan Şuteanu, membru al Clubului Rotary, şi el cadru medical, atrage atenţia că, deşi avem destui specialişti, aceştia nu-şi pot face bine treaba dacă nu există şi dotarea cu echipamente medicale performante: „Prin acest proiect am încercat să umplem acest gol, dar speranţa noastră este ca, în viitor, această solidaritate să fie transmisă şi comunităţii locale care ar putea să se implice ceva mai mult în acest domeniu pentru că, până la urmă, ne priveşte pe toţi, în mod direct”
„«Marele ars» este un bolnav polişocat”
Dr. Eugen Boia declară că secţia pe care o coordonează avea nevoie urgentă de toate aceste aparaturi, în condiţiile în care pacienţii cu arsuri grave trebuie să fie mult mai bine monitorizaţi pentru ca tratamentul să fie administrat cât mai eficient, aceştia fiind bolnavi politraumatizaţi:
„În general, oamenii cred că arsura este o boală de piele, că doar tegumentul este afectat de arsură. În realitate, pacientul ars este un bolnav care are majoritatea organelor compromise, de la creier, rinichi, plămâni şi aşa mai departe. Marele ars este un bolnav polişocat. Prin urmare, monitorizarea funcţiilor vitale este imperioasă”. Dr. Boia subliniază că o dotare adecvată conduce şi la creşterea ratei de supravieţuire, în contextul în care bolnavii cu arsuri de peste 80 la sută din suprafaţa corpului au şanse minime la viaţă.
Ultimele comentarii