Organizaţiile pacienţilor strâng semnături pentru alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate

Caravana COPAC va ajunge şi la Timişoara

Mai multe cadre medicale au in grija pacienti adusi in stare grava in sala de garda a Unitatii de Primiri Urgente a spitalului Floreasca din Bucuresti, vineri 13 februarie 2009.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat azi campania “Pacient de România – 6% pentru Sănătate!”. Caravana ve trece prin câteva oraşe din ţară, printre care şi Timişoara, pentru a strânge semnături pentru alocarea a 6% din PIB către Sănătate.

 

Caravana COPAC – în timpul căreia vor fi strânse semnături pentru alocarea a 6% din PIB către Sănătate – se va opri întâi în Bucureşti, în 2 septembrie, după care va urma Clujul, Timişoara, Craiova şi Iaşiul. La sfârşitul campaniei, spun organizatorii, va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului unde vor fi prezenţi toți parlamentarii care vor susține această iniţiativă, și oficiali din Sănătate.

Decizia acestei campanii, spun organizatorii, a fost luată pentru că de prea multe ori s-a vorbit despre necesitatea alocăării unui procent de 6% din PIB pentru Sănătate, fără, însă, ca acest lucru să se întâmple. Ceea ce face ca Sănătatea să se confrunte în continuare cu aceleași lipsuri pe care le cunoaștem de ani de zile.

COPAC atrage atenţia că, în prezent, în România, să fii pacient, înseamnă să nu beneficiezi de aceleaşi drepturi cu pacienții din alte țări, mai concret, să te confrunți cu crize ale sângelui, dacă ai talasemie, să nu beneficiezi de o bună diagnosticare, dacă ai o boală rară (uneori, diagnosticarea durează mulţi ani), să ai acces foarte îngreunat la radioterapie, dacă ești pacient oncologic, să nu ai acces la medici de anumite specialități, de la anestezie şi terapie intensivă, la radioterapie, hematologie, chirurgie specializată şi altele.

În acest context, COPAC a lansat azi campania “Pacient de România – 6% pentru Sănătate!”, un demers pe care îl consideră vital pentru pacienții pe care îi reprezintă. Argumentând că aistemul de sănătate are nevoie de o finanțare corespunzătoare pentru a putea acoperi principalele priorități, adică servicii de calitate, tratament inovativ și salarizarea personalului medical.

“Ca pacienți români, ne dorim să avem acces integral la tratamente compensate și terapii inovatoare, să nu fim nevoiți să întrerupem tratamentul sau să modificăm schema terapeutică în funcție de ce găsim în farmacii. Ne dorim sã avem acces la investigații, monitorizare și servicii medicale, în măsura în care avem nevoie și atunci când avem nevoie. Ne dorim să avem personal medical bine pregătit. Pentru ca toate aceste lucruri să nu rămână doar un vis îndepărtat, sistemul de sănătate are nevoie de bani și de o politică coerentă”, spun reprezentanţii COPAC. Adăugând că, până acum, s-au ocupat ca sistemul să supraviețuiască, acum dorind condiții decente în sistemul de sănătate. “Ne dorim, ca pacienți, să nu mai fim tratați ca pacienți de mâna a doua a Europei. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o finanțare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordarea procentului de 6% din PIB către sănătate”, declară Radu Gănescu, președintele COPAC.

Acesta mai spune că Statul ar trebui să se implice mai mult în sănătate şi solicită Ministerului Sănătății să realizeze un studiu pentru a vedea care este costul real al serviciilor medicale și nevoia în sănătate. “Știm că Sănătatea este subfinanțată dar nu știm cât de mare este subfinanțarea”, îşi argumentează demersul președintele COPAC.

Campania “Pacient de România” este realizată de COPAC în parteneriat cu Ordinul Asistenților Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Federația SANITAS, Asociația Medicilor Rezidenți, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți, fiind susținută de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Print Friendly, PDF & Email