Oficialii Ministerului Sănătăţii susţineau în 2013 că în doi ani Timişoara va avea una dintre cele mai moderne secţii de tratare a pacienţilor cu arsuri grave. Promisiunile nu s-au adeverit. Lucrările de extindere a locurilor pentru arşi de la Casa Austria au demarat din fonduri locale.
Promisiuni şi cam atât
Acum trei ani, oficialii Ministerului Sănătăţii dădeau asigurări că până în 2015 vor fi înfiinţate, cu fonduri europene, trei puncte medicale care să preia pacienţii cu arsuri majore, în Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, proiectul fiind finanţat cu ajutorul Băncii Mondiale.
Aceste planuri nu au avut nicio urmare concretă, iar în cazul Timişoarei, proiectul nici măcar nu a trecut de stadiul preliminar al documentaţiei necesare obţinerii unei finanţări de la Banca Mondială.
Deocamdată, pe plan local s-a reuşit, cu fonduri din bugetul Consiliului Judeţean Timiş, demararea lucrărilor de extindere a facilităţilor pentru arşi existente în cadrul Spitalului Judeţean, la Casa Austria. În proiect s-a propus extinderea spaţiului clinicii de la Casa Austria cu circa 500 de metri pătraţi, realizarea unei noi săli de operaţii şi şase rezerve în plus pentru bolnavii în stare gravă, destinate cu preponderenţă cazurilor de arşi. Până acum, la Casa Austria erau funcţionale patru paturi de microchirurgie şi chirurgie plastică şi politraumă destinate marilor arşi.
În absenţa unor centre regionale, cazurile grave ale a marilor arşi din aproape toate zonele sunt transferate la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
“Sunt discuţii vechi legate de aceste secţii de arşi la nivel regional. Din păcate, în loc ca lucrurile să meargă spre bine, au mers spre rău, în unele centre. La Iaşi, de exemplu, s-a desfiinţat un centru de arşi. Este aberant să plimbi arşii pe cerul patriei… E vorba de risc de infecţie, de disconfort termic şi aşa mai departe. Se spunea la un moment dat că se face un spital mare de arşi la Braşov şi îi trimitem pe toţi acolo. Întreb însă; câţi din cei plimbaţi cu elicopterul pe cerul patriei s-au mai întors? Vă spun eu că procentul este unul nesemnificativ”, spune medicul Tudor Ciuhodaru, unul dintre parlamentarii care au făcut numeroase interpelări pentru urgentarea lucrărilor de realizarea a unor centre regionale pentru arşi.
Acesta afirmă că nu este normal să se persiste în această politică a trimiterii pacienţilor cu elicopterul la Bucureşti. “Există acea oră de aur, şi în caz de traume mari, şi în caz de arsuri, şi dacă nu se intervine atunci, repede, intervenţiile întârziate sunt mult îngreunate sau devin chiar inutile. Nu este fezabilă această politică de transport şi intervenţie întârziată nici din punct de vedere al costurilor ulterioare – recuperarea pacienţilor la care se intervine cu întârziere se lungeşte sau nu mai e posibil, şi atunci se suportă de la bugetul de stat pensii de invaliditate, concedii medicale prelungite. Da, se fac intervenţii frumoase, dar trebuie să vedem şi care e finalitatea lor”, adaugă Tudor Ciuhodaru.
Un proiect de extindere, de acum patru ani
Este foarte important faptul că, până la realizarea unei noi secţii de arşi, se extind locurile disponibile pentru tratament la structura locală care are experienţă şi competenţă în astfel de intervenţii – Casa Austria.
De fapt, proiectul de extindere al Casei Austria a fost realizat în 2012. S-a ajuns însă la concluzia că nu poate fi realizat, pentru că, din punct de vedere tehnic, clădirea nu era consolidată. În urma analizării structurii şi a planului de rezistenţă s-a concluzionat că actuala construcţie nu suportă cele două nivele vizavi de riscul seismic. Prin urmare, s-a început consolidarea clădirii, care acum este în stadiu destul de avansat. La începutul anului viitor va începe extinderea propriu-zisă a imobilului. Aproape două milioane de lei s-au alocat pentru consolidare, iar pentru extindere aproape trei milioane de lei, totul din bugetul Consiliului Judeţean Timiş.
Ultimele comentarii