Sculptura la Cazarma U a oferit din lumina Timișoarei 2023 și Ucrainei

Secvenţă din performance-ul artistelor ucrainene Maria Leonenko si Anna Potyomkina la Cazarma U. Foto: Constantin Duma

„Cazarma este un loc sigur. Să fii departe de casă în timpul războiului este atât de greu!”, a spus, înainte de plecarea din Timișoara, Oksana Pohrebennyk-Tishenko, artistă ucraineană aflată în rezidență la Cazarma U, în cadrul proiectului după Sculptură / Sculptură după, creat de Fundația Interart Triade și Attila Kim.

 

Multiplicând perspectivele asupra sculpturii, curatorii Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher i-au adus la Timișoara, în cadrul proiectului Scânteieri în întuneric/Sparks in the Dark, pe Luka Basov & Krystyna Melnyk, Maria Leonenko & Anna Potyomkina, Oksana Pohrbennyk-Tishenko, Mariia Rusinkevych, Karina Synytsia / Sievierodonetsk din Ucraina, artiști, selectați prin concurs, ce au animat spațiul Cazarmei U prin intervenții spațiale, decoruri sculpturale sau procese performative. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Asociației Asortymentna Kimnata din Ucraina și al Office for Art Berlin.

„Cum să nu te pierzi în întuneric?” a fost nu doar titlul performance-urilor realizate în rezidență de către artistele ucrainiene Maria Leonenko și Anna Potyomkina, la Cazarma U, ci și întrebarea la care arta, prin sculptură și nu numai, găsește răspuns. Alături de Oksana Pohrebennyk-Tishenko, ale au încheiat în această săptămână cele două rezidențe din cadrul proiectului după Sculptură / Sculptură după, iar performance-ul filmat va rămâne în Cazarma U ca mărturie și va putea fi vizualizat până în 30 noiembrie, la încheierea activităților.

 „«Ce frumos e cerul…!», mi-a spus Maria în primele seri după ce a ajuns în Timișoara. I-am urmat privirea: nimic spectaculos. Cerul era destul de înnorat, fără stele. Cer de seară obișnuită. Maria a completat: «… și liniștit». O distanță enormă a creat dintr-odată, diferența noastră de percepție. Cerul de unde venea Maria era brăzdat, nopțile, de continue bombardamente. Discuția s-a schimbat. Ceva a topit distanța dintre noi, imediat în acea seară”, spune Sorina Jecza, președintele Fundația Interart Triade.

Oksana Pohrebennyk-Tishenko apreciază faptul că Sorina Jecza a fost alături de ele de la început, deschizându-le ușile casei, simțindu-le, ascultându-le și oferindu-le un spațiu pentru a-i vizita casa, pentru a citi cărți de artă, pentru a bea o cafea, pentru discuții : „Am simțit energia și prezențele ei atât de puternice și sper să ne putem întâlni din nou în România, precum și în Ucraina, după victoria noastră”.

Proiectul după Sculptură / Sculptură după face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.

 

Print Friendly, PDF & Email