Sculptura a aprins una dintre luminile Timișoarei 2023

Deschiderea expoziţiei „după Sculptură / Sculptură după”. Foto: Cornel Putan

În multele forme în care trăiește astăzi, sculptura a atras în spațiile Cazarmei U din Timișoara peste 70.000 de oameni, în cele șapte luni ale proiectului curatoriat de Fundația Interart Triade și Attila Kim Architects și intitulat după Sculptură / Sculptură după.

 

În cifre, cele șapte luni de desfășurare a expozițiilor arată prezența în spațiul Cazarmei U, incluzând și invitații partenerilor, a 220 de artiști, 26 de curatori, 22 de expoziții și cinci performance-uri, peste 70 de evenimente Codru, 61 de voluntari și 704 ore de voluntariat.

„Dacă arta sculptează lumea, sculptura îi materializează evoluția. Lumină, mișcare, forme, transformare – scoase din galerii și aduse spre atingere într-un spațiu ce nu se supune regulilor orașului – s-au oferit publicului timișorean, și nu numai, într-unul dintre cele mai ample proiecte culturale ale acestui an: «după Sculptură / Sculptură după»”, tarnsmite organizatorul evenimentului, Fundaţia Interart Triade.

Acest proiect va rămâne un simbol al Timișoarei Capitală Culturală Europeană 2023, pentru că în această clădire părăsită sculptura a aprins, la propriu, lumina”, a spus Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, la conferința de închidere a proiectului, care a avut loc joi, 23 noiembrie.

„Așa cum ne-am dorit, sculptura nu a fost aici doar obiect de expunere, ci ea a creat punți spre educație, entertainment, realitatea noastră cotidiană. Arhitectura cazarmei a potențat sculptura și sculptura a potențat spațiul pe care l-a ocupat”, declară Sorina Jecza, președinte al Fundației Interart Triade.

Sorina Jecza. Foto: Constantin Duma

Parteneri și colaboratori din proiect, reprezentanți ai instituțiilor finanțatoare, voluntari, dar și membri ai echipei care a făcut posibile activitățile din întregul proiect au fost prezenți la evenimentul de închidere a expoziţiei, care a fost dublat de vernisajul instalației Classified, semnată de scriitorul Petru Ilieșu, și de finisajul expoziției Negrul esențial a artistului Nicolae Moldovan.

„În aceste șapte luni, experiența noastră, a Spotlight Heritage Timișoara, în spațiul Cazarma U – Digital Culture Space a fost unică, o simfonie între artă și tehnologie, în care patrimoniul a fost adus în contemporan, prin tehnologiile digitale pentru a spune povești unice prin inovație. Pentru noi, poveștile se scriu, se văd și se memorează în obiecte de patrimoniu, în sculpturi,  în digital, pe hârtie, în virtual. Le vom continua, împreună, împletind poveștile orașului, ale noastre și ale artei contemporane, în lumi virtuale și conservând cele peste 5000 de interacțiuni directe dintre oameni cu tehnologie digitală. Ne-am bucurat că aplicațiile au fost utilizate de multe oficialități și mii de vizitatori din diverse țări, de sute de copii și tineri, care au descoperit orașul, dar și a tehnologiilor digitale de mare actualitate”, declară Diana Andone, director Centrul  e-Learning (CeL) al Universității Politehnica Timișoara și coordonator proiect Patrimoniul sub reflectoare Timișoara.

Expozițiile prezente în Cazarma U mai pot fi vizitate până săptămâna viitoare, în zilele de marți, miercuri și joi, cu acces gratuit.

Sorina Jecza, președintele Fundației Triade, anunţă că povestea acestui an, adevărul lui, vor fi mutate în memoria unei cărți, a unui album pe care fundaţia doreşte să îl realizeze în 2024, ca să conserve această experiență a Cazarmei U din Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Proiectul după Sculptură / Sculptură după face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.

Parteneri instituționali ai proiectului au fost Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Arte și Design Timișoara a Universităţii de Vest din Timișoara şi Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, iar parteneri culturali: Asociația Contrasens, Asociația Codru, Asortymentna Kimnata, Bel Art Gallery Novi Sad, Brigada 18 Decebal Timișoara, Copia Originală, ePretext, Hrvatsko Društvo Likovnih Umjetnika /Zagreb, Institutul Cervantes București, Institutul Cultural Francez Timișoara, Jazzx, Jecza Gallery, La Două Bufnițe, PETEC- Asociația pentru Teatru și Carte, Șevaletul Anei, Zilele Sculpturii bucureștene. Proiectul a fost sprijinit de galeriile de artă Beaconsfield Gallery UK, Galeria Catinca Tăbăcariu, Galeria Hervé Bize, Galeria Jecza, Galeria PlanB, Galeria Romană, MaRE şi Muzeul Naţional de Artă.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email