Şase titluri de Cetățean de onoare al Timișoarei, decernate de Ziua oraşului

Foto: PMT

Şase titluri de Cetățean de onoare al Municipiului  Timișoara au fost acordate de Ziua Timişoarei, în 3 august, în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local Timișoara.

 

„Onorăm șase dintre cetățenii care ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem noi ca și comunitate, ce ne leagă peste toate diferențele noastre: Teodor Stanca, Petru Mirciov, Cornelia Fiat, Ignat Fisher, Iosif Rotariu, Silviu Oravițan. Acești șase oameni expimă valorile noastre de libertate, de asumare, de curaj, de excelență, de umanitate, oameni dintre noi pe care să-i onorăm pentru ce au făcut în viața lor, dar care să ne și inspire să putem răspunde la ce face din noi timișoreni și ce trebuie să facem să trăim aceste valori de libertate, de curaj, de respect, de umanitate. Vreau să vă multumesc că ne încurajați, că ne inspirați și că luptați pentru valorile voastre și pentru Timișoara”, a declarat primarul Dominic Fritz la ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de onoare al Municipiului  Timișoara.

Acest titlu a fost acordat lui Silviu Oravitzan, artist de renume internațional, lui Teodor Stanca, fost deținut politic, lider al mișcărilor de protest studențești din Timișoara din 1956 împotriva invaziei sovietice în Ungaria, Corneliei Fiat, exponentă a vieții civice timișorene, fostă deportată în Bărăgan, lui Petru Mirciov, de asemenea exponent al vieții civice timișorene, fost deportat în Bărăgan, lui Ignaț Iosif Fischer, personalitate civică și culturală timișoreană de etnie germană, fost deportat în URSS, şi lui Iosif Rotariu, personalitate a fotbalului românesc și timișorean.

Foto: PMT

Ceremonia a avut loc după ce, de la ora 9, în Piața Petru Maior, la monumentul lui Virgil Economu, au fost organizate o serie de manifestări dedicate Zilei Timişoarei. Acestea au debutat cu un ceremonial militar și religios, urmat de depuneri de coroane. De la ora 11, în Piața Unirii, în fața Muzeului de Artă, timișorenii au luat parte la un ceremonial militar și religios, urmat de defilarea Detașamentului de onoare şi de un concert de fanfară.

Ziua de 3 August s-a încheiat la ora 20, în Parcul Rozelor, cu Ansamblul Timișul&Traian Jurchela, Pera Todorovici, Doriana Talpeș, Bela Todor, Renate Binkitsch, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano. Invitaţi speciali au fost artiştii ucraineni ai formaţiei Kalush Orchestra, câștigătoarea Eurovision 2022. Aflată în turneu în Europa și în America, Kalush Orchestra a cântat pentru prima dată în România.

 

Print Friendly, PDF & Email