Şase filme de succes internaţional, în competiţia Festivalului Ceau, Cinema!

Şase filme europene de ficţiune care au avut premiera mondială la mari festivaluri fac parte din competiţia celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc între 17 şi 21 iulie.

 

Filmele – care au ca temă centrală dilemele morale – realizate în Bulgaria, Germania, Israel, Polonia, Serbia şi Turcia, vor concura pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” şi Premiul publicului. Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Török şi regizorul Adrian Sitaru.

„În viaţă, ajungem deseori puşi în faţa unor alegeri de ordin moral, când suntem nevoiţi să luăm decizii importante. Însă nu ştim întotdeauna cum să răspundem şi nici dacă pasul pe care îl facem este cel corect. Poveştile din aceste şase filme puternice, realizate în stiluri diferite, reflectă dificultatea unor astfel de opţiuni”, spune directorul artistic al festivalului, criticul de film Ionuţ Mareş.

În filmul Lecţiile Blagăi (Blaga`s Lessons, 2023), regizat de bulgarul Stephan Komandarev, viaţa unei profesoare pensionare şi singure este dată peste cap când ea cade pradă unei escrocherii telefonice. Soarta i se schimbă din nou atunci când primeşte o ofertă de muncă atrăgătoare, dar suspectă. Lungmetrajul a câştigat premiile pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună actriţă la Festivalul de la Karlovy Vary.

Inclus în secţiunea competiţională Encounters a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin, Ivo (2024), al doilea lungmetraj al regizoarei germane Eva Trobisch, are în prim-plan o asistentă medicală căsătorită, specializată în îngrijiri paliative, care are o aventură cu soțul pacientei sale. Proiecţia este susţinută de Centrul Cultural German din Timişoara.

În Soldatul care dispare (The Vanishing Soldier, 2023), regizat de israelianul Dani Rosenberg, un soldat în vârstă de 18 ani fuge de pe câmpul de luptă pentru a se întâlni cu iubita sa, la Tel Aviv, însă descoperă că elita armatei este convinsă că a fost răpit în confuzia războiului. Filmul a făcut parte din competiţia Festivalului de la Locarno.

Cu premiera mondială în competiţia Festivalului de la Veneţia, filmul polonez O altă viaţă decât a mea (Woman of…, 2023), regizat de Małgorzata Szumowska şi Michał Englert, îl are ca protagonist pe Adam, care încearcă să fie un soţ şi un tată bun într-un mic oraş din Polonia. Numai că Adam începe să se simtă tot mai inconfortabil în corpul său, care nu îi reflectă adevărata identitate. Filmul este adus la Timişoara cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

În Clasa muncitoare merge în Iad (Working Class Goes to Hell, 2023), regizat de sârbul Mladen Djordjevic, muncitorii de la o fabrică închisă apelează la practici supranaturale în lupta pentru propria demnitate. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Toronto.

Tot de la Veneţia, dar din secţiunea Orizzonti, vine şi Rana îndoielii (Hesitation Wound, 2023), al doilea lungmetraj al regizorului turc Selman Nacar. Filmul urmăreşte o avocată idealistă care trebuie să facă o alegere morală ce va afecta vieţile mamei sale bolnave, a unui judecător şi a unui client suspectat de crimă.

Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări. Trofeele sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală, iar Competiţia Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare pentru cineaştii din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Print Friendly, PDF & Email