O întâlnire cât o lecţie de viaţă, care te îndeamnă să îţi reevaluezi priorităţile dintr-o perspectivă cu totul diferită, la o dezbatere publică organizată de Fundaţia Pentru Voi. Identificarea posibilităţilor şi soluţiilor de integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale a adus împreună câţiva tineri cu diverse grade de dizabilitate şi câţiva educatori, formatori, mentori şi reprezentanţi ai structurilor care au în grijă destinele persoanelor din categoriile vulnerabile.
Cursuri adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale
Dezbaterea prilejuită de încheierea proiectului „Excelnet – Înfiinţarea unei reţele de centre de excelenţă în furnizarea serviciilor de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi, ca grup vulnerabil pe piaţa muncii” a fost moderată de directorul executiv al Fundaţiei Pentru Voi, Laila Onu, şi de directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Emilia Milutinovici.
La întâlnire au fost prezenţi atât formatori din cadrul proiectului derulat de Fundaţia Pentru Voi în parteneriat cu Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România, cât şi psihologi, asistenţi sociali, mentori şi beneficiari direcţi ai proiectului, adică persoane cu diverse grade de dizabilitate intelectuală, dar care au avut cu acest prilej şansa de a dobândi o calificare.
Laila Onu a vorbit despre existenţa unor bariere sociale de care persoanele cu diverse dizabilităţi se lovesc, menţionând că, în pofida dezavantajului cu care acestea pornesc la drum, societatea are totuşi deschiderea de a le oferi sprijin, care să le confere un anume grad de independenţă.
Fundaţia Pentru Voi a înfiinţat în 1999, în premieră naţională, un serviciu de angajare asistată, care a dobândit recunoaştere ca model de bună practică la nivel naţional şi internaţional. Cea mai mare reuşită a fost, spune Laila Onu, angajarea pe piaţa liberă a muncii şi în unităţi protejate a peste 80 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale. În plus, au fost îndrumate şi consiliate vocaţional alte peste 100 de persoane.
Laila Onu mai spune că, atunci când au căutat pe piaţa muncii din România furnizori de formare profesională care să aibă competenţa de a susţine cursuri destinate persoanelor cu diverse dizabilităţi, au constatat că există prea puţini furnizori de cursuri accesibilizate, în format uşor de înţeles, şi au fost nevoiţi să se acrediteze, pentru proiectele în curs, în calitatea de furnizor pentru această categorie de persoane. Reprezentanţii Fundaţiei Pentru Voi au derulat două cursuri destinate persoanelor de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia, unul de calificare nivel I în ocupaţia de lucrător în cultura plantelor şi un altul de iniţiere-comunicare în limba oficială.
“Zeci de persoane cu dizabilităţi au în prezent un loc de muncă datorită programelor de suport oferite de Fundaţie, devenind astfel cât se poate de independente”, spune Emilia Milutinovici, directorul D.G.A.S.P.C. Timiş.
Beneficii imediate pentru cursanţi
Nu a fost vorba nici măcar o clipă despre nemulţumire, umilinţă sau resemnare la dezbaterea prilejuită de finalizarea programului de calificare profesională a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale.
Dimpotrivă, s-a vorbit despre speranţă, reuşită, puterea de a gestiona cu maximum de demnitate situaţii de viaţă nefavorabile şi despre bucuriile mici ale vieţii, evaluate din perspectiva unor persoane care, potrivit precizărilor Lailei Onu, au căutat să compenseze prin muncă neajunsurile unei vieţi de zi cu zi. Şi au izbutit să îşi câştige o brumă de independenţă. “Nu a fost deloc uşor, pentru că, spre deosebire de ceea ce înţelegem de obicei prin cursuri, în cazul acesta am avut şi cursanţi care, o parte dintre ei, nu ştiu să scrie sau să citească. Şi atunci, fiecare curs, a trebuit tradus într-un format cât mai accesibil, în imagini şi informaţii concrete, care să îi ajute pe cursanţii noştri să îşi dobândească deprinderile practice”, a precizat Laila Onu.
Aceasta mai spune că respectivele cursuri, pline de noţiuni practice, au stârnit un entuziasm neaşteptat în rândul cursanţilor. “Am primit multe telefoane de la părinţii cursanţilor care ne-au semnalat că aceştia învaţă cu mult entuziasm pentru examenele de final de curs. În plus, cursul acesta a mai fost deosebit prin ceva, în afară de modalitatea de predare: prin aceea că a adus beneficii imediate, concrete, pentru cei implicaţi. Iar acestea s-au concretizat, pe de o parte, prin dobândirea unor cunoştinţe şi deprinderi practice şi, pe de altă parte, prin aceea că fiecare cursant a primit pe durata cursului câte o indemnizaţie”, precizează Laila Onu.
“Va câştiga cel care pune mai mult suflet”
Vorbesc în cuvinte puţine, sunt emoţionaţi şi se mai poticnesc din când în când. Te frapează, însă, felul în care îşi descriu bucuria, la final de curs, când “ştim să deosebim orzul de ovăz şi de orzoaică”, după ce au plantat lavandă, arbuşti ornamentali, meri şi cireşi, ale căror fructe vor aştepta să le culeagă, “dar nu acum, ci peste vreo câţiva ani”, şi au învăţat cum se pregăteşte şi se fertilizează pământul. Te frapează, de asemenea, felul în care se raportează, cu nădejde şi curăţenie sufletească, la Dumnezeu, căruia îi mulţumesc pentru bucuria lucrurilor însemnate din vieţile lor.
Se bucură de flori şi de televizorul sau de brânza topită pe care şi le-au cumpărat din banii lor. Şi spun, cu o seninătate vrednică de a fi luată drept exemplu, că atâta vreme cât sunt sănătoşi şi au o meserie, nu le lipseşte nimic.
Cosmin Daniel Nicolici, unul dintre cursanţi, de la C.R.R.N. Găvojdia, spune că a mai lucrat şi mai demult, a fost frizer, a lucrat şi la cules porumbul, dar acum are o meserie şi se bucură : “Mie îmi place şi să îngrijesc via, şi am învăţat să lucrez şi în grădină, şi la solar, şi am lucrat în livada cu meri de la noi”. Povesteşte fericit, dar şi uşor stânjenit, că, din banii de indemnizaţie, şi-a cumpărat brânză topită, un telefon mobil, un pachet de ţigări şi suc şi spune că, la viitorul concurs pe care îl vor organiza în primăvara anului viitor între centre, pentru desemnarea celei mai frumoase grădini îngrijite de ei, absolvenţii acestui curs, “va câştiga echipa care va pune cel mai mult suflet”.
Luminiţa Căldăraş, de la Centrul “Împreună”, spune şi ea, emoţionată: “Poate că nu ştiu să mă exprim, dar ştiu multă practică. Şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că am tot ce îmi trebuie şi am foarte multe flori”. Despre aceasta, Laila Onu spune că este, începând din acest an, şi membră a Organizaţiei Europene a Autoreprezentanţilor, adică a persoanelor cu dizabilităţi care vorbesc în nume propriu, dar şi a Comitetului de Femei al Forumului European al Persoanelor cu Dizabilităţi.
Inginerul agronom Ana Rusmir spune că nu a crezut vreodată că îi va mai folosi calificarea sa de bază, aceea de inginer agronom. E masterand în asistenţă socială şi este şef serviciu la Centrul Împreună. Şi-a dobândit atestat de lector pentru cursul de cultura plantelor adresat persoanelor cu dizabilităţi şi spune că a fost o provocare aceasta, “pentru că ştiţi, o parte dintre ei, pe lângă problemele specifice, nu ştiu să scrie sau să citească şi, atunci, e ca şi când ai primi un manual în limba chineză, şi tu, ca lector, trebuie să îl traduci, să îl accesibilizezi în limba română, pentru ca ei să poată înţelege şi învăţa. Şi am făcut foarte multă practică”.
Ana Rusmir insistă, la fel ca şi instructorul Gabriela Schera, de la C.R.R.N. Găvojdia, pe faptul că acest gen de cursuri sunt utile şi prin prisma terapiei ocupaţionale, pentru că “o dată că le furnizează o calificare, ceea ce este important, după cum ştiţi, pentru o treaptă de salarizare superioară, şi apoi îi scoate din rutina zilnică, ceea ce e iarăşi important, şi le conferă independenţă”.
Ultimele comentarii