Ministrul Afacerilor Externe, la Timişoara, despre Parteneriatul Strategic cu China:

„Relația dintre România și China are valențe strategice”

Bogdan Aurescu Foto HotnewsÎntre România și China există un parteneriat amplu de cooperare, cu valențe strategice, mai ales în ceea ce privește componenta economică, a declarat, la Timişoara, ministrul de Externe, la o întrebare adresată de TIMPOLIS referitoare la natura Parteneriatului strategic cu China, despre care, în primăvară spunea, că e în lucru. A evitat, însă, să se refere în termeni tranșanți la posibilitatea angajării unui parteneriat strategic între România și China.

 

În aprilie, într-un interviu acordat unei publicații centrale, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, fără explicaţii, că se lucrează la Parteneriatul Strategic cu China. Asta, în condițiile în care România are angajat un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii şi în condiţiile în care, cel puţin teoretic, un parteneriat strategic implică o componentă de securitate și de apărare.

Chestionat de TIMPOLIS pe marginea acestei declarații, cu rugămintea de a detalia în ce constă acest parteneriat, Bogdan Aurescu a invocat existența unui parteneriat amplu de colaborare România – China, datând din 2004, cu privire la care a precizat că este funcțional și că produce efecte mai cu seamă în ceea ce privește componenta sa economică.

„În primul rând că acel interviu nu se referea la relația bilaterală cu China decât într-o singură propoziție, de la finalul acelui interviu. Între România și China există deja un parteneriat amplu de cooperare, care datează din 2004. Este un parteneriat care funcționează și care are multiple componente”, spune ministrul de Externe. Adăugând că „este fără niciun fel de îndoială că relația dintre România și China are valențe strategice, mai ales în ce privește componenta economică a acestei relații”.

Ministrul de Externe a mai spus că „dialoguri strategice” între diverse țări se poartă în permanență pe canalele diplomatice, un exemplu în acest sens fiind, potrivit declarației acestuia, dialogul strategic care s-a purtat zilele trecute, la Washington, între Statele Unite și China: „Prin urmare, există un dialog strategic între Statele Unite și China.

Bogdan Aurescu şi-a nuanțat expunerea referitoare la parteneriatele angajate de România, explicând că fiecaret are propriile particularități: „Fiecare dintre parteneriate are particularitățile sale. Avem acest parteneriat strategic, cu o componentă foarte importantă pe domeniul politico-militar, dar și cu alte componente: economic, cultural, al relațiilor interumane, cu Statele Unite. Există un parteneriat strategic pentru integrarea europeană cu Republica Moldova – și nimeni nu poate să pună sub semnul îndoielii importanța relațiilor speciale, privilegiate, ale României cu Republica Moldova. Există un parteneriat strategic cu Franța, cu Marea Britanie, cu Italia – chiar mâine (joi, 9 iulie – n.red.) va veni la București ministrul de Externe italian și vom discuta cum să dezvoltăm acest parteneriat strategic între România și Italia. Avem un parteneriat cu valențe energetice cu Azerbaidjan-ul și, de asemenea, unul de același tip, economico-energetic, cu Kazahstan-ul. Aceste parteneriate nu sunt concurențiale și nu se anulează reciproc, ci au un caracter complementar, fiecare dintre ele având particularitățile sale”, a adăugat ministrul Bogdan Aurescu.

Chestionat cu privire la stadiul discuțiilor referitoare la posibilitatea încheierii unui parteneriat strategic cu China – parteneriat la care a făcut referire, în declarațiile sale, în toamna anului trecut, şi premierul Victor Ponta și pe marginea căruia și-a expus considerațiile – acesta susţine că e vorba despre „un concept la care se lucrează pe canale diplomatice”.

Într-un interviu acordat, la finalul lunii aprilie, publicației România Liberă, chestionat pe marginea referirilor premierului Victor Ponta la posibilitatea semnării unui parteneriat strategic cu China, Bogdan Aurescu preciza că relația României cu China are deja un caracter strategic, cu precădere din punct de vedere economic, şi că parteneriatele strategice au caracter diferit, în funcție de țara cu care se angajează relații. Adăugând că „dipomația română lucrează la adâncirea parteneriatului cu China, care are mai ales o importanță economică”. A evitat, însă, un răspuns tranșant la întrebarea dacă se intenționează încheierea unui Parteneriat strategic cu China, răspunzând doar că „colaborarea dintre cele două țări nu are implicații pe partea militară”.

 

Se forţează Parteneriatul Strategic cu SUA?

Klaus Iohannis, pe linia de securitate naţională trasată de Traian Băsescu

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate: ”Decizia de a renunţa la relaţia specială cu SUA ar fi încadrată în zona trădării naţionale”

Pericolele pe lângă care am trecut razant

 

Print Friendly, PDF & Email