Împlinirea anul acesta a 20 de ani de la ratificarea, de către România, a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale a fost marcată la Timișoara, printr-o conferință referitoare la perspectivele și provocările care stau în fața minorităților etnice în Europa. Eveniment la care a luat parte și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a aflat, azi, la Timișoara, pentru a participa la un eveniment menit să marcheze împlinirea a 20 de ani de la ratificarea de către România a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale, document semnat în 29 aprilie 1995.
Cu acest prilej, ministrul de Externe a participat la conferința Minorităţi etnice în Europa, provocări şi perspective, co-organizată de MAE, Fundaţia Konrad Adenauer, FDGR şi Fundaţia Culturii Germane în Europa de Est. Bogdan Aurescu a luat parte, de asemenea, și la vernisajul expoziției Minoritatea germană din România – Trecut şi prezent în Europa unită și la un moment de depunere de coroane de flori la Monumentul Deportaţilor din fosta URSS.
Evocând importanța pentru România a adoptării Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale, Bogdan Aurescu a precizat că România a fost, în 1995, primul stat european care a ratificat acest document al Comisiei Europene, reușind, în timp, să creeze „un model de interacțiune între majoritate și minorități”, despre care spune că pune în valoare diversitatea culturală și depășește standardele europene în materie de minorități.
„România sprijină nu doar protecția identității minorităților, ci și implicarea acestora în viața publică și în luarea deciziilor cu privire nu doar la minoritate, ci cu privire la societatea românească în ansamblul său”, a mai declarat ministrul de Externe, adăugând că acest aspect denotă nu doar existența unui model multicultural de societate, care se referă la buna păstrare a unor aspecte culturale diverse, ci și existența unei componente interculturale a societății, ce presupune interacțiunea între toate aceste minorități diverse din România, care îmbogățesc și aduc plusvaloare societății.
Bogdan Aurescu a apreciat că, alături de alte minorități din România, cea germană a avut un rol semnificativ la dezvoltarea societății românești. De altfel, a mai precizat el, tocmai rolul pe care minoritățile naționale l-au avut în decursul timpului la dezvoltarea societății românești a determinat MAE să își propună ca, la împlinirea a 20 de ani de la ratificarea Convenției-cadru pentru protecția drepturilor minorităților naționale, să sărbătorească, împreună cu câteva dintre minoritățile naționale, acest model de conviețuire.
Citeşte şi:
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va fi, azi, la Timişoara
Ultimele comentarii