Societatea Timişoara cere închiderea expoziţiei de cadavre plastinate aduse din China

Atrăgând atenţia: „S-a ridicat întrebarea dacă trupurile expuse nu aparțin dizidenţilor executați în închisorile chineze”

expozitia-the-human-bodyUna dintre cele mai controversate expoziții din lume, „Our Body: Universul interior”, care expune cadavre plastinate, ajunge la Timișoara. Societatea Timişoara protestează, însă, şi cere închiderea şi interzicerea expoziţiei în România.

 

Vineri, 5 februarie, la Muzeul Banatului, din cadrul Bastionului Maria Theresia, urmează a fi deschisă expoziția Our Body: Universul interior, care traversat peste 30 de țări și a fost văzută de mai mult de 50 de milioane de vizitatori. În cadrul acesteia vor putea fi văzute 200 de exponate, atât corpuri umane reale, cât și secțiuni.

Heidi Pincher, reprezentant Universal Exhibition Group – care a adus expoziţia în România –, declară că exponatele au fost procurate de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong, ele aparţinând unor oameni decedaţi în China. Organizatorii spun că publicul are astfel ocazia să descopere, într-o manieră educativă unică, fascinantul univers interior al corpului uman și modul în care funcționează acesta.

Expoziţia urmează să stea deschisă publicului până în 28 aprilie, putând fi vizitată zilnic, între orele 10 – 22.

Societatea Timişoara protestează, însă, faţă de această expoziţie. În primul rând, nemulţumită de faptul că prezintă corpuri umane reale, înfățișate în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu țesuturile și organele interne expuse, conservate prin tehnica plastinaţiei, care presupune tratarea cu cauciuc siliconic lichid. „Organizatorii au invocat faptul că «legea» nu le permite să prezinte documentele care atestă identitatea decedaţilor expuşi, cauzele decesului, ori documente privind consimţământul lor sau al familiilor lor în vederea folosirii corpurilor în scopuri educaţionale”, atrag atenţia reprezentanţii Societăţii Timişoara.

Aceştia consideră că expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obține profit, reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credințelor tradiționale ale poporului român, ce impun un comportament decent față de corpul defunctului și organizarea de funeralii. „Dincolo de pretextul educaţional, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia se obţin câştiguri băneşti”, mai transmit oficialii Societăţii Timişoara.

Aceştia reamintesc că o expoziţie similară a fost interzisă, în aprilie 2009, pe teritoriul Franței, prin hotărâre judecătorească, în temeiul prevederilor legii civile franceze care statuează că rămășițele pământești ale persoanei decedate trebuie tratate cu respect, demnitate și decență: „Judecătorii francezi au considerat că «Spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului.»”

Tot prin hotărâre judecătorească, Israelul a interzis o astfel de expoziţie în octombrie 2012, pe considerentul că violează demnitatea umană, inclusiv demnitatea persoanei decedate, instanţa hotărând ca autorităţile israeliene să ia toate măsurile necesare ca un astfel de eveniment să nu mai aibă loc vreodată în Israel.

Reprezentanţii Societăţii Timişoara atrag atenția că decedaţii provin din China, o țară totalitară, condusă de regimul comunist, cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului, „astfel că, în mod firesc, la nivel internaţional s-a ridicat întrebarea dacă  trupurile expuse nu aparțin dizidenţilor executați în închisorile chineze. China este acuzată de tortură, tratamente inumane sau degradante folosite în mod obișnuit în sistemul de detenție chinez, de persecuții politice și religioase și de uciderea prizonierilor de conștiință aflați în închisorile chineze, în special practicanți Falun Gong, pentru a le vinde organele pentru profit, afacere organizată de sistemul militar. Aceste aspecte sunt documentate pe larg în rapoarte internaționale. Inclusiv Parlamentul European a adoptat la data de 12 decembrie 2013 o rezoluţie prin care condamnă recoltarea forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă din China. China este singura ţară care plastinează cadavre, fapt permis, considerăm noi, tocmai de contextul teribil al situaţiei drepturilor omului din această ţară.”

În acest context, Societatea Timişoara menționează că firma americană Premier Exhibitions, care expune în SUA cadavre de acest gen, provenite tot din China, a fost obligată în 2010 de către Procurorul General al New York-ului, Andrew Cuomo, să afișeze pe prima pagină a site-ului Premier Exhibitions un anunț, potrivit căruia: „Această expoziție afișează rămășițe umane ale cetățenilor sau rezidenților chinezi, primite inițial de la Biroul chinez de Poliție. Biroul chinez de Poliție poate primi corpuri umane din închisorile chineze”.

Oficialii Societăţii Timişoara mai spun că, de obicei, companiile care organizează astfel de expoziţii în lume afirmă, la fel ca şi organizatorul de la Muzeul Banatului, că acestea au fost donate de universităţi şi fundaţii chineze, în scopuri ştiinţifice şi educaţionale. „O echipă ABC News a efectuat cu ani în urmă o investigaţie în oraşul Dalian, unde se efectua plastinaţia. A descoperit că «universitatea» despre care se vorbea în acel caz era în fapt o baracă dintr-un ghetou al oraşului. Aici erau plastinate, în condiţii insalubre, cadavre aduse cu camionul – uneori, pline de sânge – de la Biroul Securităţii şi Poliţiei din oraşul Dalian. Pentru motivele expuse mai sus, considerăm că o astfel de expoziție nu ar trebui găzduită de Muzeul Banatului și nu își are locul în nicio altă locaţie din România, fapt pentru care solicităm autorităţilor române închiderea și interzicerea expoziției pe teritoriul României”, conchid reprezentanţii Societăţii Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email