RCO String Quartet, în turneul “Freedom of Music”

Freedom of Music este titlul turneului pe care Romanian Chamber Orchestra String Quartet îl realizează la sfârșitul lunii septembrie la Timişoara şi în trei oraşe din Ungaria şi Germania. Acest proiect muzical spune povestea libertății românești, fiind un tribut adus deopotrivă libertății de exprimare și de mișcare, dobândite cu imens sacrificiu în urmă cu 35 de ani.

 

În cadrul turneului Romanian Chamber Orchestra String Quartet aduce în prim-plan lucrări scrise în diaspora de compozitorii români George Enescu, Sabin Drăgoi, Mihail Andricu. De asemenea, este interpretată o Suită de cântece scrise de Dimitrie Cantemir și este realizată o primă audiție absolută a lucrării câștigătoare a apelului “Call for Scores” din 2024, Liberty through Music, lansat cu această ocazie, creație scrisă de tânărul compozitor român Andrei Petrache, intitulată Decembrie ’89 și dedicată memoriei victimelor Revoluției Române din 1989.

Vor urca pe scenă violoniștii Maria Marica și Alexandru Marian, violista Irina Andriș și violoncelistul Radu Sinaci, care formează RCO String Quartet.

Concertele din cadrul turneului Freedom of Music au loc în perioada 24-28 septembrie, în Timișoara, Budapesta, Szczecin și Berlin, realizându-se astfel un contur geografic al Europei fost comuniste:

Timișoara – 24 septembrie, ora 19.30, la Muzeul Național de Artă/Sala Baroc;

Budapesta – 25 septembrie, ora 19, la Academia de Muzică “Franz Liszt”, Sala Solti;

Szczecin – 27 septembrie, ora 19, la Academia de Artă, Concert Hall;

Berlin – 28 septembrie, ora 19, la Golgatha-Kirche.

Intrarea la toate concertele este liberă, în limita locurilor disponibile în sală, care pot fi rezervate în prealabil utilizând următoarele link-uri: pentru Timișoara; pentru Budapesta; pentru Szczecin;  pentru Berlin.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, şi co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir, și de Administrația Fondului Cultural Național.

Print Friendly, PDF & Email