„Când injustiția devine lege, rezistența devine obligație!”, acesta a fost sloganul sub care organizatorii au plasat anul acesta protestul desfășurat simultan, în aproape 60 de orașe ale țării, împotriva fracturării hidraulice. Manifestanții, în majoritatea lor tineri, s-au referit la acțiunea de protest ca la o formă de activism civic, menit să semnaleze lipsa de etică a guvernanților și să apere dreptul generațiilor viitoare la viață, într-un mediu curat și necontaminat în mod deliberat.
Autoritățile, acuzate de complicitate cu interesele marilor corporații
Participarea timișorenilor la mișcarea de protest de duminică, prilejuită de marcarea Zilei naționale de protest împotriva fracturării hidraulice, a fost consistentă, chiar dacă mai puțin numeroasă decât anul trecut. Timișoreni, dar și persoane venite din împrejurimile orașului, din Parța, Săcălaz, Giulvăz, Cărpiniș, Dudești, Biled, Șag, Giroc, care figurează pe lista localităţilor vizate de iminența demarării unor prospecțiuni, s-au adunat duminică după-amiaza în Piața Victoriei, pentru a-și face cunoscut punctul de vedere. „Nu vrem deșeuri radioactive în sonde! Vrem să lăsăm o țară nepoluată urmașilor!”, s-a putut citi pe pancartele afișate de participanții la protest.
„Interesele unor corporaţii precum Chevron, Gazprom şi OMV Petrom primează. Autorităţile, în loc să-şi îndeplinească atribuţiile, sunt mai degrabă complice, continuând demersurile pentru autorizarea și începerea proiectelor de explorare/exploatare în mod netransparent, fără studii de impact și în lipsa unei legislații care să reglementeze extragerea resurselor neconvenționale”, au avertizat reprezentanții organizatorilor.
„O mișcare pentru apă și aer curat”
Acțiunea din Piața Victoriei a durat aproape trei ore, timp în care participanții au manifestat pașnic, și-au exprimat punctul de vedere referitor la riscurile pe care exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică le comportă și referitor la implicațiile pe care utilizarea unor astfel de metode de exploatare le au, pe termen lung, asupra mediului. Toți cei care au dorit să vorbească, li s-au putut adresa timișorenilor de pe o scenă improvizată de organizatori, situată pe platoul dinspre Catedrală. „Clasa politică a cedat intereselor ilegitime și folosește instituțiile statului ca să apere ilegalitățile și abuzurile. Cetățenii sunt abandonați în fața valului de companii care vor să exploateze bogățiile subsolului în cel mai iresponsabil mod. Turismul și agricultura vor fi distruse prin otrăvirea apei, pământului și aerului. Agricultorii vor fi primii afectați, apoi micii întreprinzători și încet, încet întreaga țară”, a sunat un alt mesaj de avertisment lansat de organizatori.
De altfel, dezamăgirea față de indiferența factorilor locali și județeni de decizie și față de nerespectarea unor promisiuni, pe fondul presiunilor generate de existența unor interese economice majore, a fost și nota dominantă a declarațiilor celor prezenți la mișcarea de protest de duminică. „În campanie spun mereu că le pasă, dar realitatea e alta”, și-a manifestat dezamăgirea o doamnă venită cu un grup de persoane din Parța pentru a manifesta în Piața Victoriei. „Soluția ar fi una singură și simplă: interzicerea exploatării gazelor de șist”, este de părere un tânăr prezent în mulțime.
Printre numele responsabililor de la nivel județean rostite cel mai frecvent de către participanți, a figurat cel al președintelui Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, despre care cei prezenți în stradă au opinat că ar putea decide împotriva demarării prospecțiunilor: „Bojine, nu fractura Timișul!”, se putea citi pe un steag alb, afișat de unul dintre participanții la protest.
Implicațiile deciziilor politice au fost condamnate, de altfel, de către mare parte dintre cei prezenți, chiar dacă, au admis aceștia, mișcarea în sine nu și-a propus și nu are, potrivit intențiilor exprimate de organizatori, niciun fel de conotație politică, ea fiind doar „o mișcare pentru apă și aer curat”.
„Fracturarea hidraulică, cu tot ce presupune aceasta, incluzând otrăvirea apelor, aerului și pământului, este doar un efect. Sărăcia, politicienii miliardari, datoria de 100 de miliarde de euro, salariile și pensiile de mizerie, manipulările continue în mass-media, taxele și impozitele sufocante, economia și agricultura la pământ, nevoia de a pleca în alte țări pentru a spăla vase și multe altele sunt și ele doar efecte. Singura cauză a acestor efecte este corupția care a cuprins toată clasa politică”, a fost opinia unuia dintre cei prezenți la protestul de duminică, consemnată ca atare pe una dintre paginile oficiale deschise pe rețele sociale de către organizatorii protestului.
Ultimele comentarii