Peste 1900 de procese pe rol, la Primăria Timişoara

Primăria Timişoara este angrenată în peste 1900 de procese. Numărul acţiunilor pierdute şi câştigate nu este însă precizat, ca şi în anii trecuţi, deşi nu ar fi lipsit de relevanţă.

 

40 de acţiuni pe segmentul disciplinei în construcţii

Primăria Timişoara continuă să fie una dintre instituţiile cu cea mai intensă activitate pe segmentul juridic.

Bilanţul Serviciului de specialitate al Municipalităţii, făcut public zilele trecute, arată că Primăria Timişoara este angrenată în 1993 de procese.  Dintre acestea, 43 sunt la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, şase la Curtea Constituţională, 325 la Curtea de Apel, 699 la Tribunale, 625 la Judecătorii. La acestea se mai adaugă 16 cauze la Parchete, 111 la executori judecătoreşti, 162 la Oficiul de Cadastru, Publicitate Imobiliară şi 653 la instanţe preliminare.  

Ca în fiecare an, Primăria a făcut acţiuni în instanţă şi pentru reintrarea în legalitate a celor care au executat lucrări de construire fără autorizaţie, solicitând şi demolarea construcţiilor ilegale. Serviciul Juridic a avut 41 de procese de acest gen, anul trecut.

Mania contestaţiilor sancţiunilor pare însă să se mai fi domolit, Primăria având anul trecut doar 33 de astfel de litigii provocate de cei nemulţumiţi de procesele-verbale de constatare a contravenţiei.

S-au mai adăugat şi cele 32 de acţiuni pentru evacuarea chiriaşilor rău-platnici şi pentru reziliere de contracte, acţiuni prin care se urmăreşte de asemenea, acoperirea debitelor restante. S-a urmărit evacuarea doar a celor care nu achită chiria cu rea-credinţă, fiind stopate procesele în cazul achitării debitelor.

Celebra Lege 112, privind retrocedarea imobilelor naţionalizate, a continuat să dea de furcă Primăriei Timişoara. Anul trecut au fost pe rol 25 de litigii întemeiate pe prevederile acestei legi, pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în temeiul ei.

Pe de altă parte, Serviciul Juridic a formulat întâmpinări prin care a solicitat să fie avută în vedere buna-credinţă a cumpărătorilor imobilelor înstrăinate în temeiul Legii nr. 112/1995.

Nu au lipsit, evident, nici acţiunile pe contencios administrativ legate de anularea unor hotărâri de Consiliu Local formulate de persoane fizice sau juridice, înregistrându-se 17 astfel de cauze.

 

Date despre câştiguri şi pierderi, promise în perioada următoare

Primăia nu anunţă, însă, numărul proceselor pierdute, nici al celor câştigate de Primărie.

Vom întocmi o situaţie pe care o vom prezenta publicului. Mi se pare corect însă că, atunci când se prezintă situaţia proceselor pierdute, să se menţioneze şi numărul celor câştigate, dacă vrem să informăm corect. De când am preluat funcţia de primar am mai făcut publice astfel de situaţii”, a declarat primarul Nicolae Robu.

„Şi eu am solicitat o astfel de situaţie, şi mi s-a spus că deocamdată nu există o astfel de statistică, dar că este în lucru şi se va prezenta situaţia atunci când se finalizează contabilizarea acuzelor pierdute şi câştigate. Mi se pare relevantă prezentarea unei astfel de situaţii”, spune consilierul local Ilare Bordeaşu.

Print Friendly, PDF & Email