Peisagişti nemulţumiţi de modernizarea Parcului Pădurice, din Timişoara

Amenajare Parc Lidia TimisoaraÎncepută anul trecut, modernizarea Parcului Pădurice nu are efectul scontat, conform unor membri ai Asociaţiei Peisagiştilor. Aceştia spun că lucrările vor trebui refăcute, pentru că s-a lucrat neinspirat şi cu materiale necorespunzătoare.

 

Rezultate departe de cele scontate

Conform unor reprezentanţi ai Asociaţiei Peisagiştilor, unul dintre proiectele majore de reamenajare a spaţiilor vezi din Timişoara, modernizarea Parcului Pădurice, nu are nici pe departe rezultatul scontat, deşi devizul iniţial al acestei lucrări a costat peste 4,6 milioane de lei, fără TVA.

“Cei care au drum prin zona Parcului Pădurice ar trebui să vadă de curiozitate ce s-a realizat acolo. Impresia mea este că parcul arăta mai bine înainte de reabilitare, cu acea vegetaţie spontană. Din ce am văzut, s-a lucrat cu materiale nepotrivite, şi pe repede înainte. Cred că tot ce se inaugurează acum, va trebui re-inaugurat peste un an, pentru că o parte din lucrări vor trebui refăcute. Aşa se întâmplă când nu se lucrează cu concursuri de idei şi soluţii, şi fără o dezbatere publică reală”, ne-a declarat Andrei Condoroş, preşedintele filialei Teritoriale Vest a Asociaţiei Peisagiştilor din România

Durata de execuţie a lucrărilor în acest contract a fost de 12 luni şi, cum s-a început amenajarea în primăvara anului trecut, ele ar fi trebuit să fie finalizate încă din martie, însă antreprenorii au invocat condiţiile meteo nefavorabile pentru a justifica prelungirea lucrărilor.

2000 de arbori şi arbuşti plantaţi

Proiectul de modernizare prevede plantarea a aproape 2.000 de arbori şi arbuşti, a noi specii de trandafiri şi plante: arţari, tei, platani, stejari, carpeni, arbori de mătase, fagi, arborele lui Iuda, păducei, salcâmi galbeni şi mulţi alţi arbori, precum şi aluni sau bambuşi, liliac, crini ori plante căţărătoare. Colecţia de trandafiri va fi şi ea extinsă, suprafaţa cu trandafiri urmând să fie dublată în timp.

Totodată, modernizarea a inclus două lacuri cu nuferi, precum şi şapte grădini tematice – italiană, grecească, spaniolă, englezească, cea cu flori aromatice, cea cu rosariu sau cea romantică. Va fi şi o zonă cu stâncărie, unde vor fi puse 500 de tone de piatră, dar şi o canisită pentru ca timişorenii să-şi plimbe animalele de companie. Parcul nu va fi îngrădit, aşa că accesul se va putea face din orice parte. Amenajarea a mai inclus două locuri de joacă – unul pentru cei cu vârste între 2 şi 14 ani şi altul pentru copiii cu handicap, de un traseu pentru bicicliştii cu BMX, un mini-skatepark cu rampe şi platforme din pământ, dar şi de o zonă cu echipamente de fitness şi de un teren de sport sau de o zonă cu odihnă, unde va fi internet wireless.

Parcul Pădurice, de pe strada Lidia, a fost amenajat în anul 1900, fiind gândit ca o pepinieră cu o seră, un grajd şi o casă, unde au fost crescuţi mii de arbori ce erau plantaţi mai apoi în oraş. Între timp, pepiniera a fost mutată în Ciarda Roşie. Parcul a fost reamenajat 90 de ani mai târziu, structura actuală existând din 1999, când au fost trasate aleile.  Parcul este situat la intersecţia străzilor Mareşal C-tin Prezan (fostă Lidia), Versului, Uranus, Aleea Sănătăţii şi Aleea Cristalului, având o suprafaţă de aproximativ 90.300 metri pătraţi, din care 84.500 reprezintă gazon şi arbori, iar 4.550 metri pătraţi alei.

Print Friendly, PDF & Email