Pază pentru gropile de gunoi închise ale Timişului

Achiziţia acestor servicii se face, însă, pe perioadă mică, pentru a permite atribuirea fără licitaţie

gunoaieConsiliul Judeţean Timiş anunţă că vrea să achiziţioneze, din nou, servicii de pază pentru gropile de gunoi închise ale Timişului, conform obligaţiilor asumate prin macro-proiectul Sistemului integrat de gestionare a deşeurilor. Serviciile sunt achiziţionate, însă, pe trei luni, valoarea mai mică a acestui contract permiţându-i atribuirea prin negociere directă.

 

Paznici pentru trei luni

Printre primele achiziţii pe care Consiliul Judeţean Timiş anunţă că intenţionează să le facă în 2016 se numără şi contractarea de servicii de pază pentru depozitele de deşeuri neconforme urbane (adică, gropile de gunoi închise), în cadrul proiectului Sistem integrat de management a deşeurilor la nivelul Timişului. Păzite vor fi gropile de gunoi închise de la Şag-Parţa, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Lugoj, Buziaş şi Făget.

Interesant este faptul că aceste servicii de pază non-stop a gropilor de gunoi vor fi achiziţionate pentru o perioadă de trei luni, ceea ce înseamnă că nu se va organiza o licitaţie, cum ar fi fost, probabil, cazul, dacă s-ar fi achiziţionat aceleaşi servicii pe o perioadă de un an, caz în care s-ar fi obţinut şi un preţ mediu mai mic. Astfel, prin contractarea pazei pentru o perioadă de doar trei luni, CJ Timiş are pe acest contract o valoare mică, în documentaţia de achiziţie precizându-se că valoarea estimată totală a contractului nu va depăşi suma de 113.333 de lei fără TVA şi, la o asemenea valoare, administraţia judeţeană poate achiziţiona aceste servicii prin cumpărare directă.

Achiziţia serviciilor de pază este impusă de proiectul Sistem integrat de management a deşeurilor la nivelul Timişului şi prin păzirea acestor locaţii se asigură faptul că nu vor mai exista scormonitori prin gunoaie care să împiedice operaţiunile de neutralizare a deşeurilor şi ecologizare a zonei, şi, totodată, va exista certitudinea că nu se vor mai face alte depozitări de gunoaie în aceste deponee închise.

„Nu am avut în ultima perioadă sesizări legate de depozitarea ilegală de deşeuri în aceste gropi de gunoi închise, tocmai pentru că ele sunt păzite”, ne-a declarat Mariana Lorinczi, comisarul şef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Regional Timiş.

Cinci milioane de lei pentru închiderea fostelor gropi de gunoi

Timişul deţine recordul la nivel naţional pentru cele mai mari costuri suplimentare legate de închiderea fostelor gropi de gunoi. Această concluzie reiese dintr-un raport al Curţii de Conturi publicat anul trecut. Conform auditorilor, în urma măsurătorilor efectuate, au fost constatate cantităţi suplimentare mari de deşeuri pe contractul de lucrări din 2013, „Închidere depozite neconforme de deşeuri urbane Parţa, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Buziaş, Făget şi construire drumuri de acces”, derulat în cadrul proiectului «Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Timiş»”. Ceea ce înseamnă că documentaţia iniţială pe care s-a bazat acest proiect şi estimarea de buget au fost, pe acest segment cel puţin, paralele cu realitatea.

Pe acest contract lucrările au demarat în martie 2013, însă nu s-au putut finaliza la toate cele şase obiective în termenul contractual, “ca urmare a cantităţilor suplimentare de deşeuri care trebuiau relocate şi care au influenţă asupra tuturor categoriilor de lucrări prevăzute în listele de cantităţi”.

Valoarea lucrărilor necesare pentru relocarea şi compactarea, respectiv acoperirea cantităţilor suplimentare de deşeuri înregistrate faţă de cele menţionate în Documentaţia de atribuire a contractului iniţial este de 5.638.971,66 de lei, adică cu mult peste un milion de euro.

Print Friendly, PDF & Email