Mansarda Bastionului Maria Theresia va găzdui mâine vernisajul expoziţiei Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă, o explorare istorică și literară a cartierul al Timişoarei.
Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara invită publicul într-o incursiune în lumea din Timișoara de altădată, îmbinând multiplele povești ale urbei – poveștile patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților, etniilor și locuitorilor – cu tehnologiile de ultimă generație pentru a oferi o experiență complexă, inspirată de istorie și îmbunătățită cu ajutorul lumii digitale. Selecția de texte literare culese de prof. univ. dr. Smaranda Vultur și de asist. univ. dr. Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală sunt îmbinate cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către poetul Robert Șerban.
Explorarea istorică și literară a cartierului Cetate, spun organizatorii, este dublată de ilustrarea alegoriei simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban despre Timișoara ca oraș al trandafirilor, creat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin activitatea unor dinastii de grădinari. Imaginile de epocă redau activitatea familiei Mühle, o secvență din expoziție fiind dedicată florilor și alta experimentelor științifice, într-o transpunere modernă și tradițiilor timișorene.
Vernisajul expoziţiei va avea loc marți, 5 iulie, ora 19, la Mansarda Bastionului Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4, dar şi în format hibrid, participanții putând să aleagă să participe şi online, prin Zoom , Facebook ori YouTube.
Vor fi lansate expoziția de la Bastionul Theresia, expoziția stradală cu cele 18 locații emblematice din cartierul Cetate, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate virtuală, prin care publicul interesat este invitat să descopere multiplele povești ale Timișoarei. Evenimentul este organizat de Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning, Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Național al Banatului.
Tot în cadrul vernisajului, timișorenii sunt invitați să descopere expoziția stradală cu cele 18 panouri informative din cartierul Cetate, alături de experți de la Muzeul Național al Banatului și de la Facultatea de Arhitectură din Universitatea Politehnica Timișoara, care vor avea intervenții în direct din Piața Unirii și Piața Victoriei, de unde vor împărtăși detalii mai puțin cunoscute despre clădirile și monumentele din patrimoniul timișorean.
Componentele digitale ale proiectului Spotlight Heritage Timișoara vor putea fi descoperite în cadrul expoziției printr-o masă interactivă și mai multe dispozitive mobile care le vor demonstra timișorenilor cum pot „călători” în atmosfera Timișoarei vechi cu ajutorul aplicațiilor mobile și de realitate augmentată, cum pot accesa online multiplele povești din cartierul Cetate, aici, https://spotlight-timisoara.eu/ și cum pot contribui cu propriile povești la crearea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și cartierului cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.
Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, fiind un proiect cultural co-finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte, şi de Consiliul Județean Timiș.
Patrimoniul sub reflectoare invită populația Timișoarei și vizitatorii într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale și al unei expoziții muzeografice ce are loc la sediul Muzeului Național al Banatului, precum și în locuri semnificative din cartiere, sub titlul Timișoara și alegoria simțurilor. Proiectul urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor care vor fi prezentate digital prin aplicații inteligente și fizic în expoziție.
Având ca temă „Mirosul”, anul 2022 este dedicat poveștilor din cartierul Cetate, cu punctele emblematice ale zonei: Bastionul Maria Theresia, Catedrala romano-catolică „Sfântul Gheorghe”, Piața Unirii și monumentul Sfintei Treimi, Episcopia și Catedrala ortodoxă sârbă, Banca de Scont (Palatul Max Steiner) din Piața Unirii, Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Palatul Brück, Dicasterialul, Biserica lutherană, Biblioteca Academia Române, filiala Timișoara, Sinagoga din Cetate, Spitalul Militar și fostul spital civil, Biserica greco-catolică, Primăria Veche și monumentul Sf. Maria, Cazinoul și garnizoana din Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Clădirea Operei și a Teatrelor, Palatul Lloyd (în care funcţionează Rectoratul Politehnicii), şirul palatelor din Piața Victoriei, Catedrala mitropolitană ortodoxă română – Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi”, Complexul Piariștilor, Parcul Rozelor, Muzeul tehnic al UPT – Experimentarium, Vila Kimmel (care găzduişete Institutul Francez Timișoara) – unde amintirile din istoria orală vor fi valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, coordonat de prof. univ. dr. Smaranda Vultur, împreună cu selecția de texte literare culese de asist. univ. dr. Roxana Rogobete și îmbinate cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub reflectoare Timișoara, de poetul Robert Șerban.
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la această adresă https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.
Ultimele comentarii