Rapsodii dedicate Sinagogii din Cartierul Fabric

Foto: mapio.net

Luna august aduce melomanilor timișoreni un eveniment de înaltă ținută artistică ce devine liantul dintre public și patrimoniu: prima ediție a proiectului Sunetul Sinagogilor, un proiect ce pune în valoare patrimoniul regional cu ajutorul muzicii.

 

Rapsodii pe teme românești, concert dedicat Sinagogii din Fabric, este parte dintr-un turneu pe care Orchestra de Cameră din Toulouse, pianistul și compozitorul francez Thierry Huillet, și violonista Clara Cernat îl susțin în România între 22 și 28 august, în sinagogile neologe din Arad, Oradea, Lugoj și Caransebeș. Programul ales este un mozaic al emoțiilor transpuse pe unde sonore, oferind un cadou muzical publicului: o lucrare compusă de Thierry Huillet inspirată de Sinagoga Nouă din Fabric.

Calitatea artistică de înaltă ținută este pusă în slujba patrimoniului și tradițiilor, concertul semnalând valoarea sinagogii din Fabric, abandonată de peste trei decenii. „Proiectul creează o legătură prin muzică între patrimoniul construit și cel imaterial al comunităților evreiești din Banat și Crișana. În mod deosebit, concertul de la Timișoara va fi dedicat Sinagogii Noi din Fabric, aflată într-o stare avansată de degradare, închisă publicului în ultimele trei decenii. Ne dorim ca timișorenii să-i redescopere frumusețea și, în timp, comunitatea locală să se implice în renovarea ei”, transmite organizatorul evenimentului, Asociația Pantograf.

Programul ales invită la descoperirea și valorificarea rădăcinilor multiculturale ale muzicii românești, oferind un cadou muzical publicului: o lucrare compusă de Thierry Huillet inspirată de Sinagoga Nouă din Fabric. Concertul include rapsodii pe teme românești, care va avea loc în 25 august, de la ora 20, în Grădina Institutului Francez, şi un concert educativ pentru copii, tot în 25 august, de la ora 11, în aceeaşi locaţie. Intrarea la evenimente este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de vaccin anti-covid sau test PCR negativ.

Concertul este parte din prima ediție a turneului Sunetul Sinagogilor, un program-pilot ce se dorește a deveni un festival anual de muzică cultă în sinagogi din Banat și Crișana. Scopul proiectului este acela de a stimula turismul cultural în regiune și de a pune în valoare un patrimoniu inedit.

Înființată în 1953, având un repertoriu larg și eclectic, Orchestra de Cameră din Toulouse face parte din orchestrele franceze cele mai active, susţinând în jur de 250 de concerte pe an. În Franţa, aceasta are o generoasă politică de avangardă adresată atât publicului tânăr, cât şi publicului în vârstă, deplasându-se pentru concerte în locuri speciale, altele decât o convențională sală de concert.

Violonistă şi violistă, Clara Cernat este extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la vârsta de 15 ani, ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad, şi a avut o evoluţie muzicală care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris.

Compozitorul și dirijorul Thierry Huillet a câştigat de-a lungul carierei sale numeroase premii internaţionale, printre care: prestigiosul „Grand Prix” la Cleveland International Piano Competition SUA, premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei Internaţionale de pian de la Tokyo. A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestra, şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase, a dirijat si susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Coreea de Sud, China, Italia, Spania, Austria, Malaezia, Argentina, Peru, Chile, Belgia, Brazilia, România, Philipine, Guatemala, etc. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost interpretate în cadrul marilor festivaluri de profil din lume. Compozițiile lui Thierry Huillet sunt publicate la „Editions Alphonse Leduc” și „Editions musique21-Lelia Productions”, Paris.

Print Friendly, PDF & Email