Şezători urbane în cartierul Iosefin

Foto: Asociaţia LOGS

Cartierul istoric Iosefin, cu o veche și interesantă istorie, considerat la un moment dat ca fiind printre cele mai bogate zone din Timișoara, cu comunități și etnii diverse, va fi locul unde voluntari și rezidenți îşi propun să readucă la viață tradiția șezătorilor.

 

20 de voluntari împreună cu Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale îşi propun ca, din septembrie, să dinamizeze viața cartierului Iosefin din Timișoara. Aceştia vor încerca să reconecteze locuitorii acestuia prin diverse activități culturale, educaționale și recreaționale realizate în comun, sub forma unor șezători urbane. Parcul multifuncțional din apropierea fostei platforme Solventul va fi punctul de întâlnire a celor interesați, acolo urmând a fi amplasat mobilier urban realizat de voluntari.

Mălina Duță, de la asociația LOGS, spune că prin proiectul IoseFIM – Aducem comunitățile din Iosefin împreună se doreşte realizarea, cu ajutorul voluntarilor, a unei intervenții urbane în parcul de lângă Solventul, astfel încât acesta să devină un mediu proaspăt şi surprinzător și să organizeze şase șezători urbane cu diverse tematici, care să ducă la o mai bună conectare socială a oamenilor din cartierul Iosefin.

Inițiativa se bazează pe faptul că Iosefinul are o îndelungată tradiție multiculturală, fiind locuit de etnici români, germani, maghiari, și mai recent romi sau imigranți/refugiați din țări non-UE. Astfel, reconectarea diferitelor comunități, oamenilor de vârste diferite sau naționalități diferite, dar cărora Iosefinul le este casă, va fi obiectivul şezătorilor, spun organizatorii.

Începând din luna septembrie parcul de lângă Solventul va deveni pentru locuitorii din cartier un hub cultural unde vor avea loc întâlniri sub forma de șezători cu diverse tematici. De la concursuri despre Iosefin, ateliere de știință și ecologie, ateliere de pregătit prăjituri și mâncare după reţete interculturale, dar și concerte de muzică, expoziții de fotografie și ateliere de pictură și artă. O parte din întâlniri vor fi realizate în parteneriat cu OilRight, o întreprindere socială din Timișoara care luptă pentru drepturilor persoanelor instituționalizate.

„Noi dorim și schimbarea percepției autorităților privind modul de construire a parcurilor, văzute în prezent exclusiv ca zone de relaxare, activități de joacă pentru copii și/sau activități sportive. Parcurile ar trebui înțelese ca locuri de întâlnire a comunității, spații de adunare a grupurilor sociale diverse și relaționare intercomunitară”, mai spune Mălina Duţă.

Voluntarii care doresc să facă parte din echipa de concepere și amplasare a mobilierului urban în parcul de lângă platforma Solventul și realizarea ţezătorilor pot trimite o aplicației personală video de doi minute cu informații despre experiența personală, interese și competențe pe WhatsApp la nuzmărul +40 720 370 822, până în 10 august. Se caută persoane de toate vârstele, culturile și naționalitățile, cu interese în design, arhitectură, peisagistică, construcții sau tâmplarie.

Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale promovează integrarea grupurilor vulnerabile, luptă împotriva traficului de persoane și folosește educația ca mijloc de depășire a vulnerabilităților sociale.

Print Friendly, PDF & Email