Picnic de arhitectură, în Piața Bisericii din cartierul Elisabetin

Un picnic de arhitectură, în timpul căruia cei prezenți vor avea ocazia să descopere poveștile patrimoniului cultural al cartierului timișorean Elisabetin şi se vor putea bucura de bunătăți de casă, va fi organizat la sfârşitul acestei săptămâni.

 

HoT: Parks, organizat sub forma unui picnic de arhitectură, va avea loc sâmbătă, 25 mai, între orele 10-21, în Piața Bisericii din cartierul Elisabetin. Printre activitățile propuse de organizatori se numără tururi ghidate, ateliere de desen şi sesiuni de storytelling cu locuitorii cartierului.

HoT: Parks este un nou concept de eveniment marca Heritage of Timișoara, proiect desfășurat de Asociația Prin Banat, ajuns acum la cea de-a treia ediție.

Patrimoniul cultural-arhitectural al Timișoarei este prea puțin cunoscut şi de locuitorii orașului, și la nivel regional și național. Orașul cu cele mai multe clădiri istorice, dar și cel cu cea mai mare degradare a clădirilor istorice, Timișoara, poate fi sprijinit și înțeles de comunitate în special prin inițiativele asociațiilor non-profit care luptă pentru o mai bună cunoaștere a lui”, spun organizatorii evenimentului.

Mihai Moldovan, coordonator al proiectului Heritage of Timișoara: Elisabetin, declară că atmosfera liniștită a cartierului Elisabetin, străzile pavate cu piatră cubică, parcurile și vastele rezervații de arhitectură în stilul anilor 1900 sunt cele care au inspirat conceptul seriei de evenimente HoT: Parks: „Sâmbătă, în Piața Bisericii, pe durata întregii zile este organizat un mare picnic – atât cu bunătăți aduse de acasă de participanți, cât și cu jocuri de frisbee și de arhitectură sau ateliere de desen pentru copii, care au ca punct central Casa Mühle din Timișoara.”

HoT: Parks a debutat în 11 mai, în Piața Plevnei (Parcul Gheorghe Doja). Seria de evenimente se desfășoară o dată la două săptămâni, până în luna iulie, în parcuri ale cartierului Elisabetin.

Ateliere de creație din cadrul HoT: Parks /2 – Piața Bisericii sunt bazate pe tematica evenimentului și locația acestuia și sunt desfășurate de către artiști timișoreni: Lucian Popovici, Mi8cha și Andrei Puică. Participanții vor putea alege între atelierele de creație care presupun artă “craft-tecture”, stampe cu patrimoniu cultural și ateliere de desen, la care cei mici vor putea învăța despre istoria familiei florarului imperial Wilhelm Mühle. Tot din arhitectura cartierului Elisabetin sunt inspirate jocurile și concursurile de explorare a cartierului, intitulate „Pe diagonală”, de la care se va putea pleca acasă cu o carte nouă sau cu o invitație la ceai.

„Noi perspective în Piața Bisericii” și „Explorări fotografice în Elisabetin” sunt cele două tururi ghidate de către arh. Vlad Pată și Claudia Tănăsescu. Acestea sunt urmate sesiuni live de povești ale celor care locuiesc în cartier – „Elisabetin Stories”. Seara se încheie cu o plimbare nocturnă, de la ora 21:00, prin care cei prezenți vor fi ghidați să descopere cartierul Elisabetin într-un mod alternativ. Mai multe detalii despre evenimentul de sâmbătă se găsesc pe pagina de Facebook a proiectului Heritage of Timișoara.

Activitățil HoT: Parks  se vor desfăşura după următorul program:

 • Orele 10-20 – Picnic în Piața Bisericii
 • Orele 10-13 – Jocuri inspirate din arhitectura cartierului Elisabetin
 • Orele 11-14 –  Concurs de explorat patrimoniul arhitectural, numit Pe diagonală, oragnizat de AlatfelStudio și Librăriile Cărtureşti Timişoara
 • Orele 12-20 – Atelier Craft-tecture, by Mi8cha
 • Orele 12-20 – Atelier de stampe cu patrimoniu, HoT: Stamps, powered by Lucian Popovici
 • Orele 13-14 –  Un tur ghidat, sub numele Noi perspective în Piața Bisericii, cu arhitectul Vlad Pata. Înscrieriel se fac la: http://bit.ly/tur-ghidat-VladPata.
 • Orele 14-16 –  Atelier de desen pentru copii, Desenăm patrimoniul cultural timișorean. Casa Mühle, powered by Andrei Puică.
 • Orele 15-16 – Tur foto cu Claudia Tănăsescu Photography, Explorări fotografice în Elisabetin. Înscrierise fac la: http://bit.ly/tur-foto-ClaudiaTanasescu.
 • Orele 16-17 – Elisabetin Stories, un eveniment care dezvăluie poveşti ale unor oameni care locuiesc în cartier.
 • Orele 17-18 – Jocuri inspirate din arhitectura cartierului Elisabetin.
 • Orele 18-20 –Concurs de explorat patrimoniul arhitectural, Pe diagonală, organizat de Altfel Studio și Librăriile Cărturești Timișoara.
 • Orele 18-19 – Atelier de crochiuri urbane.
 • Orele 21- 22 – Plimbare nocturnă pentru descoperirea cartierului Elisabetin într-un mod alternativ.
Print Friendly, PDF & Email