Oastea lui Pamblică Vodă

Girând și susținând un (alt) agramat la vârful Educației, oastea lui Pamblică Vodă aduce un elogiu semidoctismului.

 

În timp ce în spațiul online circulă, de câteva zile, o petiție de susținere a lui Liviu Pop la conducerea Ministerului Educației, un ministru care se bâlbâie și își împotmolește neuronii în explicaţia unei reguli gramaticale simple, de ciclu gimnazial, voci din mediul universitar intră într-un joc la fel de penibil. Și susțin altă catastrofă, un alt agramat.

La nici o zi după ce Comitetul Executiv al PSD l-a ales ca viitor ministru al Educației pe Valentin Popa, rector al Universității din Suceava, la nici o zi după ce presa scrisese și vorbise despre exprimarea agramată a acestuia, 30 de rectori s-au încolonat, benevol și mândri, în spatele lui, plonjând într-un penibil Laudatio. Cu o scrisoare de susținere publică, în dinți. „Susținem numirea domnului rector Valentin Popa în funcția de ministru al Educației, competența academică și managerială, verticalitatea și implicarea profesională și personală fiind argumentele care trebuie să stea la baza unei astfel de decizii.” Printre argumente ar fi trebuit enumerate și cunoașterea limbii române, discursul articulat, limbajul elevat, un bagaj cultural consistent, pentru că vorbim de o funcție de ministru, ministru al Educației, nu șef al Protecției Consumatorilor. Dar nu, acestea, iată, nu au nicio valoare.

Printre semnatarii scrisorii de susținere a lui Valentin Popa se numără nu doar rectori ai unor universități de buzunar, înființate pentru protipendade provinciale cu veleități intelectuale, ci și rectorii unor universități onorabile. Îl găsim pe această listă pe rectorul Academiei de Studii Economice, din București, Niculae Istudor. Pe academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeș Bolyai”, din Cluj Napoca. Pe cel al Politehnicii, Mihnea Costoiu, fost ministru al Cercetării, care, din poziția de rector, nu a luat nicio măsură împotriva profesorilor care au târât numele universității în sordidul scandal al operelor „științifice” scrise în pușcărie; opt profesori care au girat cu numele Politehnicii maculatură cu falsă patalama științifică, doar pentru ca niște deținuți să fie puși în libertate mai repede și, după toate indiciile, ilegal. Printre semnatarii scrisorii de susținere a lui Valentin Popa apare și rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, din București, Sorin Cîmpeanu, unul dintre cei care făcuseră zid de protecție în fața plagiatorilor. Pe când deținea portofoliul Educației, dl Cîmpeanu i-a sărit în ajutor lui Victor Ponta, în încercarea acestuia de a se debarasa de titlul de doctor, obţinut prin plagiat. Cum Legea educaţiei nu permite renunţarea la titlul de doctor, ci doar retragerea, ca sancţiune, în decembrie 2014 Guvernul Ponta, via Ministerul Educaţiei, anunţa modificarea acestei legi prin ordonanţă de urgenţă – 94/2014, anexându-i un articol care să le confere titularilor titlului de doctor dreptul să renunţe la el. Și o mai găsim pe aceeași listă de susținere pe Ramona Lile, rector al Universității „Aurel Vlaicu”, din Arad, intrată în atenția publică din cauza unor plagiate în serie. Pe listă nu se găsesc rectorii Universității din București, Universității de Vest din Timișoara și Universității ”Al.I. Cuza”, din Iași.

Această scrisoare de susținere nu este doar un act de servilism grețos, ci și iresponsabil, pentru că acești oameni, care gestionează parte din mediul academic, girând și militând pentru numirea la Educație a unui ministru agramat își bat joc de însăși noțiunea de învățământ. Din momentul anunțării componenței Guvernului Dăncilă, circulă în spațiul public, devenind virale deja, inacceptabile dezacorduri gramaticale pe care Valentin Popa, viitor ministru al Educației, le face, cuvinte stâlcite cu seninătate, „celălanți” sau „repercursiuni”, și regionalisme de care nu se poate dezbăra nici în discursuri oficiale, „pamblica” fiind deja pusă de opinia publică pe cartea de vizită a viitoarei „efigii” a Educației românești.

Această oaste a lui Pamblică Vodă nu doar că se discreditează pe sine însăși și universitățile conduse vremelnic, demonstrând dispreț față de educație, de valori, de meritocrație, ci aduce public un elogiu semidoctismului.

 

Update: Ulterior a apărut o listă actualizată. Numărul rectorilor semnatari a ajuns la 45.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email