O nouă sesiune de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara, în toamnă

Foto: UVT

Universitatea de Vest din Timișoara a reușit să atragă, în prima sesiune de admitere din 2023, un număr considerabil de aspiranți la studii universitare. În prima etapă a admiterii, cele 11 facultăți din cadrul UVT au stârnit interesul a peste 7500 de candidați la ciclul de studii universitare de licență și peste 2100 de candidați la ciclul de studii universitare de masterat, în creștere față de anul anterior. În toamnă, UVT va organiza o nouă sesiune de admitere.

 

Pentru că și-a propus să atragă cei mai buni tineri, pentru al doilea an consecutiv procesul de admitere pentru fiecare program de studii universitare de licență și de masterat ofertat de UVT a presupus susținerea unei probe de admitere fie pentru testarea cunoștințelor / aptitudinilor conexe domeniului de studii ales și a capacităților cognitive, fie de tipul unui test de evaluare a abilităților lingvistice și de raționament. Astfel, în urma acestui proces de selecție competitiv, Universitatea de Vest din Timișoara a înmatriculat cu 4,5% mai mulți studenți decât în aceeași etapă a anului universitar anterior la ciclul de studii universitare de licență, și cu 16,8% mai mulți studenți la ciclul de studii universitare de masterat.

De asemenea, UVT a trimis invitații cu oferte de studii personalizate absolvenților de studii liceale care au obținut rezultate deosebite în perioada studiilor, fie promovând examenul de bacalaureat cu nota 10, fie obținând statutul de șefi de promoție sau distincții la olimpiade naționale și internaționale. Peste 70 de candidați cu astfel de performanțe au ales ca din toamna acestui an să-și continue parcursul academic în cadrul UVT.

Cele mai căutate programe de studii universitare de licență în acest an, în prima etapă a admiterii, prin raportare atât la numărul de locuri finanțate de la bugetul de stat, cât și la capacitatea de școlarizare, au fost:

  • Psihologie (8,02 candidați / loc finanțat de la bugetul de stat; 2,12 candidați / loc);
  • Informatică economică (5,42 candidați / loc finanțat de la bugetul de stat; 1,63 candidați / loc);
  • Informatică (4,22 candidați / loc finanțat de la bugetul de stat; 2,26 candidați / loc).

Totodată, unele dintre programele de studii nou înființate au atras un număr considerabil de candidați:

  • Limba și literatura engleză – Limbi și literaturi moderne (rusă/sârbă/japoneză) (4,71 candidați / loc finanțat de la bugetul de stat),
  • Drept european și internațional (2,50 candidați / loc).

„Subliniem deseori că UVT nu este nici cea mai mare și nici cea mai veche universitate din România, în schimb este cea mai dinamică. Un fapt dovedit și prin oferta de programe de studii de licență și cea de studii universitare de masterat, care este în dezvoltare permanentă la UVT. Am intrat în sesiunea de admitere de vară cu 171 de programe, dintre care 11 programe de studii au fost propuse în premieră (șase de licență și cinci de masterat), iar în sesiunea de admitere din septembrie, acestora li se vor adăugadouă noi programe de studii universitare de licență, din domenii de interes pentru viitorii studenți: Științe aplicate în criminalistică (program unic la nivel național) și Inteligență artificială (în limba engleză), cât și douănoi programe de studii universitare de masterat, din domeniile Arte vizuale – Game art (în limba engleză) și Artă eclezială și restaurare”, declară rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Lista locurilor disponibile pentru candidații care vor alege să opteze pentru un program de studii universitare din cadrul UVT, în sesiunea de admitere din luna septembrie, poate fi accesată la acest link.

Candidații pot depune dosare pe platforma admiterii online pentru sesiunea a doua a procesului de admitere începând cu data de 17 august, ora 12.

Pentru tinerii pregătiți să se înscrie pentru a urma un program de studii universitare, dar nu știu care dintre acestea li se potrivește, UVT pune la dispoziția elevilor din întreaga țară, în mod gratuit, și servicii permanente de consiliere individuală în carieră. Platforma YTM este o platformă de testare psiho-vocațională dezvoltată de UVT, adresată elevilor din întreaga țară, prin care aceștia își pot analiza interesele, abilitățile și aptitudinile, prin completarea unor teste specifice, cu scopul orientării spre un anumit traseu educațional și profesional. Astfel, în urma testării, platforma YTM generează rapoarte personalizate prin care pune la dispoziția beneficiarilor informații referitoare la programele de studii ale universităților din Timișoara care se potrivesc cel mai bine profilului lor.

Elevii care, în urma completării testelor, au nevoie de clarificări în legătură cu rezultatele oferite de platformă și traseul educațional potrivit pentru ei, au posibilitatea de a programa o sesiune de consiliere individuală (ce se poate desfășura online, având o durată de aproximativ 50 de minute) cu consilierii din cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din UVT, completând acest formular. În cadrul ședinței de consiliere, elevii vor primi informații suplimentare despre potențiale trasee de carieră și sprijin în alegerea unui program de studii universitare potrivit.

 

Print Friendly, PDF & Email