O localitate din Suceava, desemnată Satul cultural al României 2014

Ciocanesti SuceavaLocalitatea Ciocăneşti, din judeţul Suceava, a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic “Satul cultural al României 2014”, urmând ca pe parcursul anului să participe la o serie de evenimente ce vor contribui la promovarea acestuia la nivel naţional şi internaţional.

 

Asociaţia cele mai Frumoase Sate din România (A.F.S.R.) a organizat zilele trecute, la Ambasada Franţei la Bucureşti, o conferinţă de presă în care a fost anunţată localitatea desemnată Satul cultural al României 2014, anunţă Mediafax. Candidaturile reţinute pentru evaluarea finală au fost comuna Cumpăna (judeţul Constanţa), comuna Izvoarele (judeţul Prahova), comuna Bezdead (judeţul Dâmboviţa), comuna Poiana Stampei (judeţul Suceava) şi comuna Ciocăneşti (judeţul Suceava).

La eveniment au participat, printre alţii, Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Nicolae Marghiol, iniţiator şi preşedinte executiv A.F.S.R., Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, precum şi primarii celor cinci comune aflate în competiţie.

Maria Grapini, ministrul Turismului, a anunţat clasamentul şi a prezentat satul câştigător pentru anul 2014. Astfel, pe locul al cincilea, cu un punctaj de 62,45 de puncte din 100, s-a situat comuna Bezdead, pe locul al patrulea s-a aflat comuna Izvoarele, cu un punctaj de 72,9 puncte, iar locul al treilea i-a revenit comunei Cumpăna, care a obţinut 78,95 de puncte. Diferenţa dintre primele două comune clasate a fost destul de mică. Aşadar, pe locul al doilea s-a poziţionat comuna Poiana Stampei, cu un punctaj de 86,8, iar primul loc i-a revenit comunei Ciocăneşti, care a obţinut 87 de puncte.

Satul păstrează cu certitudine tradiţiile seculare bogate. Comunele candidate au propus numeroase evenimente pentru a pune în valoare aceste tradiţii. Dar, chiar dacă satele româneşti trebuie să păstreze această moştenire, ele nu trebuie să rămână doar la acest nivel. În acest caz ar rămâne blocate într-o Românie cu o cultură trăită zi de zi care nu şi-ar găsi originea decât la oraşe. Sunt sigur că satul român trebuie să se bazeze pe unicitatea lui pentru a deveni creatorul şi promotorul unei culturi române bogate. Aşa cum foarte mulţi artişti o fac, trebuie să fixăm moştenirea culturală rurală în creaţia contemporană”, spune Philippe Gustin.

Ambasadorul Franţei a precizat că anul acesta satul cultural trebuie să promoveze bogăţia culturii rurale, dar şi să fie în avangarda producţiei artistice naţionale. De asemenea, Philippe Gustin a menţionat că Institutul francez va oferi comunei câştigătoare liberul acces la Culturethèque, care este portalul de acces al instituţiei către un imens fond de resurse digitale francofone online: „În 2014, mii de filme, cărţi sau reviste vor putea fi utilizate în acest mod de către comuna câştigătoare pentru a dezvolta acţiunile sale”.

Potrivit lui Nicolae Marghiol, iniţiatorul şi preşedintele executiv A.F.S.R., au fost opt intenţii de candidatură, dar, în cele din urmă, doar cinci localităţi au constituit dosarul final. Acesta a precizat că factorii care au contribuit la decizia finală au fost „calitatea şi diversitatea evenimentelor, experienţa comunei în organizarea de evenimente, impactul acestor evenimente vizavi de promovarea valorilor, promovarea evenimentelor la nivelul atragerii de turişti. Vorbim de evenimente culturale, dar, de asemenea, pe lângă concerte, vorbim de expoziţii de pictură, festivaluri de film, de artă şi evenimente gastronomice şi evenimente sportive”.

Satul cultural al României 2014 este un program cultural şi turistic A.F.S.R. derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Print Friendly, PDF & Email