Numărul de cazuri de cancer pulmonar, în creştere în Timiş

Din cauza fumatului, dar şi a poluării, numărul de cazuri de cancer pulmonar este în creştere, în Timiş. Medicii timişeni de la Spitalul Judeţean cheamă populaţia fumătoare la control şi anunţă că această unitate spitalicească este printre puţinele care oferă medicamente gratuite pentru cei care doresc să renunţe la fumat.

 

O şansă pentru dependenţii de fum

Medicii de la Cabinetul de Pneumologie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara fac apel la timişorenii fumători cu state vechi să vină la control pentru depistarea în faze timpurii a afecţiunilor pulmonare, dar şi pentru a fi incluşi în programe în care pot beneficia de medicamente gratuite foarte eficiente pentru combaterea fumatului.

„Numărul de cancere pulmonare a crescut pe plan local, iar în majoritatea cazurilor este vorba despre persoane care fumează sau au fumat. Sigur că la această creştere contribuie şi stresul, şi radiaţiile, şi poluarea, dar factorul determinat rămâne fumatul. Din păcate, am avut destule cazuri în care persoane cu cancer pulmonar s-au prezentat la medic târziu, în faze terminale. Am avut şi bolnavi care au fost testaţi cu aparatură de specialitate şi s-au descoperit afecţiuni în stadiile 1 şi 2 de evoluţie, când s-a putut face tratament în mod adecvat, cu o evoluţie bună”, ne-a declarat Simona-Orieta Măceşanu, medic primar pneumolog.

 

Mortalitate ridicată

Timişul rămâne unul dintre judeţele cu o incidenţă crescută a cazurilor de cancer, raportată la zona de vest, dar şi nivel naţional. Aici apar anual peste 2.200 de cazuri noi de cancer, incidenţa anuală fiind de 335 de cazuri noi la 100.000 de locuitori.

Tot în Timiş se înregistrează cea mai mare prevalenţă a cancerului din zona de vest – 25 la mia de locuitori, faţă de 24, în Caraş-Severin, 23, în Arad sau 17, în Hunedoara. De asemenea, Timişul este pe locul doi în regiunea Vest ca mortalitate cauzată de cancer. Aradul e primul loc, cu 245 de decese la 100.000 de locuitori, urmat de Timiş, cu 240 de decese la 100.000 de locuitori, Caraş-Severin, cu 239 de decese, şi Hunedoara, cu 218 decese.

În momentul de faţă, numărul bolnavilor de cancer înregistraţi în Timiş a ajuns la peste 14.000. Conform unor reprezantanţi ai Asociaţiei OncoHelp Timişoara, tendinţa de creştere nu pare să se stabilizeze. “Aceştia spun că  există în Timiş o creştere lentă, dar continuă a cazurilor de cancer. Incidenţa cea mai mare e cea a cancerului bronho-pulmonar.

În plus, marile spitale din vestul ţării, în care sunt trataţi bolnavii de cancer, se confruntă cu o criză de medici fără precedent. În judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi Hunedoara mai există doar câte un singur oncolog, astfel că medicilor le este imposibil să se ocupe de toţi bolnavii care suferă de cancer. Din cauza salariilor mici, mulţi au optat pentru plecarea peste hotare. Astfel că mulţi dintre bolnavii de cancer din judeţele învecinate vin să se trateze la Timişoara.

În aceste condiţii, Timişul ar avea nevoie de realizarea cât mai rapidă a Institutului Regional de Oncologie, promis de mai bine de şase ani, şi care rămâne deocamdată tot la stadiul de proiect.

Ministerul Sănătăţii a găsit mai degrabă resursele necesare pentru o astfel de investiţie la Iaşi, precizând în anii trecuţi că Institutul Oncologic de acolo este prioritatea zero şi precizând că pentru finalizarea şi punerea lui în funcţiune a prevăzut bugete semnificative. Faptul că Ministerul Sănătăţii a considerat Iaşiul ca prioritate este ciudat, din perspectiva numărului de bolnavi de cancer aflaţi în evidenţe. Conform Ministerului Sănătăţii, dacă la Iaşi sunt în evidenţe 9.537 de bolnavi de cancer, în Timiş, în momentul de faţă, sunt înregistraţi peste 13.000 de bolnavi de cancer.

Print Friendly, PDF & Email