Guvernul s-a angajat din nou faţă de F.M.I. şi Comisia Europeană că va lua toate măsurile pentru a nu fi adoptată legislaţia privind falimentul personal şi nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pe motiv că ar putea fi “subminată” disciplina de plată a ratelor la credite.
Angajamente ferme faţă de F.M.I. şi C.E.
În scrisoarea de intenţie convenită de autorităţile române cu F.M.I. şi C.E. se precizează că mult-discutata Lege a falimentului personal nu are nicio şansă de adoptare în perioada următoare, deoarece “conservarea disciplinei de rambursare a creditelor în rândul debitorilor contribuie semnificativ la stabilitatea financiară, vom lua toate măsurile pentru a evita adoptarea unor iniţiative legislative, precum legea insolvenţei personale sau propuneri legate de legea privind recuperarea datoriilor care ar submina disciplina de credit”. Acest angajament este preluat în mod consecvent în scrisorile suplimentare de intenţie convenite de autorităţi cu instituţiile internaţionale creditoare în ultimii ani.
La mijlocul acestui an, Cristian Socol, consilier economic al premierului, în prezent consilier onorific, declara că autorităţile ar putea aplica legea falimentului personal după o analiză a efectelor pe care le-ar produce asupra sistemului bancar şi a persoanelor fizice, a impactului cost-beneficiu, stabilindu-se ulterior dacă merită să fie introdusă. “Legea falimentului personal se va aplica după ce se va face analiza efectelor pe care aceasta le creează în societate asupra sistemului bancar, asupra persoanelor fizice şi aşa mai departe. Când se va face analiza de impact cost-beneficiu, se va stabili foarte clar dacă merită să fie introdusă sau nu se va aplica”, a afirmat atunci Cristian Socol.
Poziţia F.M.I. este ciudată în acest caz, atât timp cât instituţia internaţională chiar a recomandat legiferarea falimentului personal unor state din regiune mult mai lovite de criza financiară, cum sunt Grecia sau Ungaria.
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă London Economics pentru Comisia Europeană, contractat în 2011 şi finalizat anul trecut, România este una dintre puţinele ţări europene unde nu există legislaţie privind insolvenţa persoanelor fizice, care nu beneficiază de nicio formă de protecţie în faţa creditorilor odată ce ajung în situaţia de a nu-şi mai putea onora obligaţiile financiare, potrivit unui raport realizat pentru C.E.
Alături de Ungaria şi Spania şi spre deosebire de alte state din U.E., România nu oferă debitorilor persoane fizice opţiunea de restructurare a datoriilor printr-o procedură de faliment supravegheată judiciar, cu protecţie faţă de creditori. Între timp, după finalizarea raportului, Spania a introdus în lege prevederi care previn evacuarea din locuinţe a persoanelor aflate în situaţie de neplată la credite ipotecare.
Deşi F.M.I. neagă că s-ar fi implicat în blocarea adoptării Legii falimentului personal, raportul societăţii London Economics aminteşte că în scrisorile ataşate acordului se menţionează că Guvernul României va continua consultările cu F.M.I şi Comisia Europeană înainte de a introduce măsuri precum cele prezente în proiectul privind legea insolvenţei personale, care ar putea creşte indisciplina în rândul debitorilor.
Banca Naţională, care s-a opus de asemenea iniţiativelor, a invocat stabilitatea sistemului bancar şi posibilitatea ca băncile, confruntate cu legiferarea falimentului personal, să ceară mai multe garanţii pentru credite şi să restricţioneze accesul la finanţare. De asemenea, există motive de îngrijorare legate de sistemul judiciar, care nu ar face faţă numărului ridicat de dosare care ar ajunge în instanţă în baza unei legi a falimentului personal.
O explozie a restanţelor în Timiş
Adoptarea unei Legi a falimentului personal ar fi fost de ajutor şi unui număr destul de mare de timişeni, întrucât şi pe pan local s-a raportat o explozie a creditelor restante. Astfel, Timişul a ajuns unul dintre judeţele cu cel mai prost comportament la plată din ţară, cu restanţe de 1,6 miliarde de lei (o rată de peste 18% din totalul creditelor), faţă de un miliard de lei, anul trecut (o rată de 11% din totalul creditelor).
Economistul timişorean Nicolae Bobiţan se declară convins de faptul că România nu este încă pregătită pentru o lege a falimentului personal. Pe lângă o destabilizare a mediului bancar, spune acesta, se poate prognoza că o asemenea lege ar crea numeroase probleme economice: “Probabil că s-ar apela masiv la ea. Şi s-a văzut ce înseamnă insolvenţa la societăţile comerciale care, la cea mai mică problemă, intră în faliment şi nu mai plătesc nimic. Cred că o lege a falimentului personal s-ar aplica abuziv în România, fiind utilizată cu rea-credinţă de toţi cei care vor să scape de povara creditelor”.
Ultimele comentarii