În 2023, anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, Universitatea Politehnica Timișoara, prin proiectul Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara, a integrat tehnologia NFT (non-fungible tokens) în cultura digitală pentru a oferi o perspectivă digitală și unică asupra patrimoniului cultural și istoric al orașului.
Universitatea Politehnica Timişoara a inițiat, începând cu anul 2020, acțiuni pentru adoptarea tehnologiilor blockchain în educație și industrii creative prin proiectul „EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain”, care integrează European Blockchain Services Infrastructure. Aplicația de integrare a tehnologiei NFT a fost dezvoltată de o echipă a UPT, dezvoltatorul principal fiind doctorandul Victor Holotescu, sub coordonarea prof. dr. ing. Radu Vasiu și dr. ing. Diana Andone, directorul Departamentului de ID/IFR și Educație digitală.
„Prin proiecte și inițiative de vârf, ne străduim să aducem tehnologia și creativitatea la vârful cunoașterii umane. Ne concentrăm pe inițiative precum proiectul Spotlight Heritage Timișoara, care evidențiază eforturile noastre de a integra tehnologii emergente, cum ar fi NFT-urile, pentru a conserva și promova patrimoniul cultural și istoric al orașului. Încurajăm implicarea tuturor în explorarea noilor frontiere ale tehnologiei digitale, contribuind la progresul societății și la conectarea globală”, declară Florin Drăgan, rectorul UPT.
Diana Andones spune că, sub titlul generic SpotlightHeritageTM2023 sunt tre NFT create de UPT și Muzeul Național al Banatului, cu povești proprii și inspirate din modul în care patrimoniul cultural și istoric al Timișoarei este transformat într-o experiență vibrantă și inovatoare: „De la bun început, ne-am propus să găsim moduri unice și accesibile pentru a păstra și împărtăși valorile culturale cu o audiență globală. Astfel, toate produsele digitale sunt sub licență liberă de tip Creative Commons, unele sunt integrate în biblioteca digitală Europeana, iar acum prin aceste NFT fiecare poate deține o bucățică din memoria Timișoarei.”
NFT-urile (non-fungible tokens) reprezintă o formă digitală de proprietate care utilizează tehnologia blockchain pentru a autentifica unicitatea și proprietatea unui anumit activ digital. Fiecare NFT este unic și are o identitate specifică, ceea ce permite să fie folosit pentru a reprezenta lucruri precum artă, muzică, videoclipuri, jocuri, și altele.
„Aceste NFT-uri nu numai că reprezintă un moment important în promovarea patrimoniului cultural al Timișoarei, dar și deschid calea spre o nouă formă de exprimare și interacțiune cu istoria orașului. Reprezentând o fereastră către trecut și o modalitate inovatoare de a prezenta și perpetua patrimoniul cultural pentru generațiile viitoare, permițând colecționarilor digitali să dețină și să aprecieze aspecte unice și detalii din istoria orașului sub o formă digitală unicat”, transmit reprezentanţii UPT.
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.
Ultimele comentarii