Începe promovarea patrimoniului cultural din cartierul Cetate, prin Heritage of Timișoara

Foto: Asociaţia prin Banat

Heritage of Timișoara, proiectul de intervenție culturală în cartierele istorice timișorene, se desfășoară, anul acesta, în cartierul Cetate. Heritage of Timişoara îşi propune să reconecteze cei patru poli istorici ai oraşului – Fabric, Iosefin, Elisabetin şi Cetate –, prin rețeserea poveștilor din spatele dezvoltării istorice a urbei.

 

Evenimentul care va marca lansarea oficială a proiectului Heritage of Timișoara – Cetate, ajuns la cea de a patra ediţie, are loc sâmbătă, 29 februarie, de la ora 17, în mansarda Muzeului Național al Banatului, din Bastionul Maria Theresia.

Vom povesti despre activitățile pe care le vom desfășura în Cetate anul acesta, vom prezenta rezultatele edițiilor anterioare ale proiectului și vom dezbate pe marginea fondului construit timișorean. De asemenea, în cadrul evenimentului ne vom bucura și de prezența arhitectului Mihai Opriș, care va susține o prezentare despre istoria și dezvoltarea urbanistică a cartierului istoric Cetate”, declară Mihai Moldovan, managerul de proiect al Heritage of Timișoara.

Arhitectul Mihai Opriș studiază dezvoltarea urbanistică și arhitectura oraşului de peste 45 de ani, fiind unul dintre cei mai mari cunoscători ai Timişoarei. Din noiembrie 2019, este consultant Heritage of Timișoara, examinând acuratețea informațiilor culese în edițiile anterioare ale proiectului, publicând articole care au ca temă centrală patrimoniul cultural imobil al orașului pe www.heritageoftimisoara.ro, și susținând prelegeri și ateliere de specialitate pentru echipa și voluntarii proiectului.

Centrul istoric al orașului și principalul pol de atracție turistică, Cetatea, domină restul cartierelor istorice ale Timișoarei atât pe plan cultural, cât și economic. Acest fapt influențează negativ dezvoltarea proprie a celorlalte cartiere istorice, acestea aflându-se într-o relație de dependență funcțională în raport cu Cetatea, fără a beneficia însă de sprijinul financiar sau de atenția de care beneficiază acesta. Prin implementarea metodologiei de intervenție culturală Heritage of Timișoara în cartierul Cetate, pornind de la rezultatele obținute în edițiile anterioare ale proiectului, dorim să contribuim la reconectarea celor patru poli istorici prin rețeserea poveștilor din spatele dezvoltării istorice a orașului, prin cercetarea și descoperirea de noi conexiuni între clădirile de patrimoniu și locuitorii orașului, atât cei de azi, cât și cei din trecut”, explică Mihai Moldovan.

Reprezentanţii Asociației Prin Banat spun că patrimoniul cultural-arhitectural al Timișoarei este prea puțin cunoscut atât de locuitorii orașului, cât și la nivel regional și național: „Timișoara – orașul cu cele mai multe clădiri istorice, dar și cel cu cea mai mare degradare a clădirilor istorice, poate fi sprijinit și înțeles de comunitate în special prin inițiativele organizațiilor non-guvernamentale, așa cum este și Asociația Prin Banat, care luptă prin proiectul Heritage of Timișoara pentru o mai bună înțelegere a acestuia.

Heritage of Timișoara este un proiect lansat cu scopul de a promova patrimoniul cultural timișorean, de a crește gradul de conștientizare în rândul publicului larg asupra importanței protejării și conservării a acestuia, precum și de a încuraja turismul cultural în cartierele istorice ale Timișoarei. Heritage of Timișoara a debutat în 2017 în cartierul Fabric, apoi a fost continuat, în 2018 și 2019, în cartierele Iosefin și Elisabetin. 2020 este anul cartierului timișoarean cu cea mai bogată istorie: Cetate.

Proiectul Heritage of Timișoara: Cetate este susținut de Asociația Banat IT, DevPlant Cowork și Sucitorul Fermecat. Evenimentul din 29 februarie este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, al Muzeului Național al Banatului, având ca parteneri Direcția Județeană pentru Cultură Timiș OAR Filiala Timiş, Asociația Peisagiștilor din România Filiala Teritorială Ves şi Asociația de la 4.

Print Friendly, PDF & Email