Migrenele provoacă modificări permanente, printre care leziuni, în structurile cerebrale, potrivit rezultatelor unei analize a aproape 20 de studii pe acest subiect.
Potrivit medicului Messoud Ashina, de la Universitatea din Copenhaga, principalul autor al analizei, în mod tradiţional, migrena este considerată drept o tulburare benignă, fără efect durabil asupra creierului. “Meta-analiza noastră arată însă că migrenele pot modifica în mod permanent structurile creierului, în moduri diferite”, declara acesta revistei Neorology, sursă citată de Mediafax.
Cercetătorii au constatat că migrena creşte riscul de leziuni cerebrale, anomalii ale materiei albe şi modificarea volumului creierului. Riscul este mai mare pentru cei care suferă de migrenă cu aură.
Pentru această analiză au fost folosite rezultatele a 19 studii anterioare, printre care 13 clinice, unde voluntarii au fost evaluaţi cu ajutorul RMN-ului (imagistică prin rezonanţă magnetică). Studiile au arătat o creştere cu 68% a riscului de leziuni ale materiei albe a creierului la persoanele suferind de migrenă cu aură şi cu 34% la persoanele care suferă de migrenă fără aură, comparativ cu persoanele care nu suferă de astfel de tulburări.
Riscul de anomalii ale creierului creşte cu 44% la pacienţii suferind de migrene cu aură comparativ cu cei care suferă de migrene fără aură.
Noua cercetare arată şi că modificările la nivelul creierului se produc mai frecvent la per-soanele cu migrene decât la cele care nu suferă de această tulburare.
Migrena afectează 10 – 15% din populaţia generală, bolnavii fiind de multe ori incapabili de a efectua lucruri banale în momentele de criză migrenoasă.
“Sperăm ca, odată cu alte studii, să putem clarifica legătura dintre modificările structurale ale creierului şi frecvenţa şi durata migrenei, precum şi efectele acestor leziuni cerebrale asupra funcţiilor mintale”, mai spune Messoud Ashina.
Ultimele comentarii