Un dispozitiv portabil ce anihilează migrena prin impulsuri electrice, aprobat în Marea Britanie

MigrenaUn dispozitiv portabil care tratează migrenele prin trimiterea de impulsuri electrice către creier a fost aprobat de Institutul Naţional de Sănătate din Marea Britanie.

 

Dispozitivul magnetic de stimulare transcraniană funcţionează pe baza trimiterii unui impuls electric în zona afectată de migrenă, cu ajutorul unei singure apăsări pe un buton, infor­mează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax. În testul de control, dispo­zitivul a fost evaluat pe 164 de pacienţi cu migrenă. Pentru 39 % dintre parti­cipanţii la test, efectul s-a făcut simţit după două ore de la trimiterea impul­surilor electrice. Pentru 29% dintre aceştia, efectele benefice au fost re­simţite şi la o zi după tratament, iar, pentru 27% dintre pacienţi, tratamentul cu impulsuri electrice a avut efect chiar şi la 48 de ore de la administrarea acestuia.

Într-un studiu separat, trei sferturi din pacienţii cu migrenă, supuşi în mod repetat stimulării transcraniene cu ajutorul dispozitivului magnetic, au beneficiat de o reducere a frecvenţei atacurilor, care s-a manifestat chiar şi în cazul persoanelor cu forma cronică a bolii. De mărimea şi greutatea unui uscător de păr, dispozitivul este poziţio­nat la ceafă, odată cu primul simptom de migrenă. Printr-o apăsare pe buton, acesta trimite două impulsuri electrice, care scurtcircuitează „furtuna electri­că” din creier, responsabilă pentru durerea ascuţită şi vederea înceţoşată, simptome asociate cu migrenele. Dispozitivul se poate dovedi extrem de util pentru persoanele care nu se pot trata de migrenă prin metodele con­ven­ţionale, de exemplu, pentru femeile însărcinate.

Stimularea magnetică trans­cra­niană (…) este un exemplu extraordi­nar pentru cercetarea clinică şi de la­borator, punând la dispoziţie o îmbu­nătăţire reală a tratamentului migre­nei, care este în acelaşi timpeficient şi foarte bine tolerat”, a declarat profe­sorul Peter Goadsby, directorul Aso­ciaţiei pentru Studiul Migrenelor din Marea Britanie.

Print Friendly, PDF & Email